10 Büyükelçiyi gönderirsek geri gönderilecek 10 Türk büyükelçi !

şaban dişli recep tayyip erdoğan
Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, Osman Kavala’nın bırakılması için çağrı yapan 10 ülke büyükelçisinin “istenmeyen adam” ilan edilmeleri için verdiği talimatın yankıları sürerken, Türkiye ekonomisi için olumsuz sonuçlar doğurabilecek bu kararın gerçekleşmesi durumunda, karşılıklılık ilkesi gereği Türkiye’ye gönderilecek büyükelçilerimiz belli oldu.

İşte 10 ülkedeki büyükelçilerimiz:

ABD: Murat Mercan (AK Parti eski Milletvekili)

Hollanda: Şaban Dişli (AK Parti eski Milletvekili)

Almanya: Ahmet Başar Şen

Danimarka: Uğur Kenan İpek



İsveç: Hakkı Emre Yunt

Kanada: Kerim Uras

Norveç: Fazlı Çorman

Yeni Zelanda: Fatma Ömür Ünsoy

Finlandiya: Mehmet Erkul

Fransa: Refik Ali Onaner

MURAT MERCAN “TÜRKİYE İLE ABD ARASINDA UZLAŞMA VAKTİ GELDİ” DEMİŞTİ

Türkiye’nin Washington Büyükelçisi Hasan Murat Mercan, geçtiğimiz günlerde, “Türkiye ile ABD Arasında Uzlaşma Zamanı Geldi” başlıklı bir makale kaleme almıştı. Mercan makalesinde, Türkiye’nin ABD ve NATO için ‘öneminden’ bahsederek, “Özellikle, Türk-Amerikan ilişkisinin güçlendirilmesi, transatlantik topluluk içindeki karar alıcılar için uzun vadeli ve kalıcı planlama fırsatları sunarak herhangi bir tek hasım veya rakibin NATO içi tartışmaları istismar etmesini önleyecektir” ifadelerini kullanmıştı

KAVALA’NIN TUTUKLULUK SÜRECİ

1 Kasım 2017’de tutuklanan Osman Kavala Gezi Parkı davasından beraat etmiş, ancak ardından 15 Temmuz darbe girişimiyle ilgili açılan dava kapsamında tutukluluğu devam ettirilmişti.

Kavala hakkında 11 Ekim 2019’da Anayasal Düzeni Ortadan Kaldırmaya Teşebbüs Etme suçundan resen tahliye kararı verilmiş, 18 Şubat 2020’de Gezi Davası dosyasında beraatine hükmedilmişti. Kavala, aynı gün Silivri Cezaevinden çıkmadan yeniden gözaltına alınmış ve 9 Mart 2020’de hakkında yeniden tutuklama kararı çıkarılmıştı.

“İSTENMEYEN ADAM” NEDİR?

Diplomaside sıklıkla kullanılan istenmeyen adam (persona non grata), yabancı diplomatları ağırlayan ülkenin başvurduğu bir yöntemdir. İstenmeyen adam ilan edilen diplomatların dokunulmazlığı kaldırılabilirken, bu kişiler bulundukları ülkede diplomatik temsilcilik çalışanı olarak görülme statüsünü yitirirler.

Viyana Konvansiyonu’nun maddelerine göre diplomatın bulunduğu ülke, önceden haber vermeksizin bir diplomatı istenmeyen adam ilan edebilir. İstenmeyen adam ilan edilen diplomatlar genelde ülkeleri tarafından geri çağrılırlar. Casusluk şüphesiyle diplomatları sınır dışı etmek için de kullanılan bu yöntemde anlaşmazlığın olduğu ülkeden de aynı şekilde bir yanıt gelmesini doğurabilir.

Bu Yazıya Tepki Ver