10 Ekim Katliamı anmasına gaz bombalı müdahale

10 ekim

10 Ekim Katliamı’nda yaşamını yitiren 100 kişiyi anmak için toplananlara Ankara Büyükşehir Belediyesi önünde polis saldırdı. Polisin biber gazı ve plastik mermi kullandığı ve 11 kişiyi gözaltına aldığı saldırısının ardından, yalnızca yaşamını yitirenlerin ailelerinden ve kurum temsilcilerinden oluşan bir heyetin katliamın gerçekleştiği Ankara Garı önüne gitmesine izin verildi. Gar önünde buluşan heyet yaşamını yitirenlerin anısına siyah balonlar uçurdu. Kitlesel anmaya izin verilmediği için Büyükşehir Belediyesi önünde ve Sakarya Caddesi’nde de anma eylemleri düzenlendi

10 Ekim 2015 Ankara Katliamı’nda yaşamını yitiren 100 emek, barış ve demokrasi savunucusunu anmak için bir araya gelenler Ankara Büyükşehir Belediyesi önünde polis saldırısına uğradı. Sadece katliamda yaşamını yitirenlerin ailelerinden oluşan temsili bir heyetin Ankara Garı önüne geçişine izin verileceğini söyleyen polis, kitlenin itirazı üzerine saldırıya geçti.

Biber gazı ve plastik mermi kullanan polis, katliamın gerçekleştiği Ankara Garı önüne gitmek isteyen kitleyi sürerek alandan uzaklaştırdı.

Gar önünde anma

Polisin biber gazı ve plastik mermi kullandığı saldırısının ardından, yalnızca yaşamını yitirenlerin ailelerinden ve kurum temsilcilerinden oluşan bir heyetin katliamın gerçekleştiği Ankara Garı önüne gitmesine izin verildi. Turkuaz kartı olmayan basın emekçileri içeri alınmadı

Ankara Valiliği önceki gün pandemi tedbirlerini gerekçe göstererek kitlesel bir anmaya izin vermeyeceklerini açıklamıştı.

Saldırı ve engellemeler arasında Ankara Garı önünde toplanan heyet “10 Ekim Katliamını Unutturmayacağız” yazılı ve üzerinde yaşamını yitirenlerin fotoğraflarının olduğu bir pankart açtı ve yaşamını yitirenlerin anısına siyah balonlar uçurdu.

Büyükşehir Belediyesi önünde ikinci müdahale

Ankara Büyükşehir Belediyesi önünde bekletilen ve anma programının düzenlendiği Ankara Garı önüne gitmesine izin verilmeyen topluluk, katliamın gerçekleştiği saat olan 10.04’te saygı duruşunda bulundu. Bu esnada yine polis müdahalesine maruz kalan grup engellemeleri protesto edince bir kez daha saldırıya uğradı. Birkaç eylemcinin daha gözaltına alındığı saldırı sonrası kitle zorla alandan uzaklaştırıldı.