10 yılda 500 bin Suriyeli öldü

savunmasuriye
Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

ABD ve Rusya’nın silahlı kuvvetlerini eğitmek ve terör devleti kurmak için kana buladığı Suriye’de İnsan Hakları Gözlemevi, tam 100 bin yeni kurbanın ölümünü daha doğruladı.

Utanç. Vahşet. Suriye’de on yıllık savaş ve yarım milyon ölü. Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, yeni doğrulanan 100 binden fazla kurbanın yer aldığı yeni değerlendirmesini açıkladı. 2011’de Şam’ın demokrasi yanlısı protestoları bastırmasıyla başlayan çatışmalar, çok sayıda bölgesel aktörü ve büyük gücü işin içine dahil ederek milyonlarca insanı ya sürgüne gönderdi ya da öldürdü.

Ölümlerin ezici çoğunluğu 2012 sonu ile 2015 sonu arasında gerçekleşti. İngiltere merkezli bir sivil toplum kuruluşu olan Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, savaşın başlangıcından bu yana 494 bin 438 kişinin öldüğünü bildirdi. Gözlemevinin mart ayında yayınlanan önceki sayımında ölü sayısı 388 binin üzerindeydi. Gözlemevi 105 bin 15 kişinin daha ölümünü doğruladı.

25 bin çocuk kurban var

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi’ne göre, çatışmanın patlak vermesinden bu yana, 25 binden fazla 18 yaşın altındaki çocuk da dahil olmak üzere toplam 159 bin 774 sivil öldü. STK, bu ölümlerin çoğundan Suriye rejimi ve müttefik milislerin saldırılarının sorumlu olduğunu belirtiyor.

İşkence altında 57 bin kayıp



Gözlemevi hükümet hapishanelerinde ve rejimin diğer gözaltı merkezlerinde 57 bin 567 ölümü belgeledi. Ancak rapor rejimin hapishanelerinde işkence altında ölebilecek ancak ölümleri teyit edilemeyen 47 binden fazla tutukluyu içermiyor.

Nüfusun %80’i yoksulluk içinde

Birleşmiş Milletlere göre Suriye’de para biriminde tarihi değer kaybı ve yaygın enflasyon var. Nüfusun %80’inden fazlası yoksulluk içinde yaşıyor. World Vision tarafından yakın zamanda yayınlanan bir rapor, savaşın ekonomik maliyetinin 1.200 milyar dolardan fazla olduğunu tahmin ediyor.

 

Bu Yazıya Tepki Ver