10 yıllık ihmalin bedeli

manşet
Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Marmara Denizi’ni kabusa çeviren müsilaj sorunu tartışmaları sürerken, 10 yıldır hayata geçmesi beklenen Kentsel Atıksu Arıtımı Yönetmeliği yeniden gündeme geldi. İklim Değişikliği Politika ve Araştırma Derneği Başkanı Baran Bozoğlu gazetemize yaptığı açıklamada, Marmara Denizi’ni saran, Karadeniz’e de sıçrayan müsilajın temel nedenleri arasında, 2006 yılında çıkarılan fakat 10 yıl boyunca hayata geçirilemeyen Kentsel Atıksu Arıtımı Yönetmeliğini işaret etti.

BAKANLIK DAĞILDI

Bozoğlu, “2006 yılında çıkan yönetmelik sonrası hassas alanların belirlenmesi için 10 yıl beklendi. O dönemdeki kafa karışıklığı kötü sonuçlar doğurdu. 2011 senesinde Çevre ve Orman Bakanlığı ile Bayındırlık ve İskan Bakanlığı’nın birleştirilerek Çevre, Orman ve Şehircilik Bakanlığı kuruldu. Bu sırada personelin liyakatına önem vermediler, yetiştirilmiş personeller ve su ile ilgili yetkiler dağıldı. Bu bakanlığın değişimiyle büyük bir karmaşa yaşandı. Bugün yaşadığımız krizin ana kaynağı Çevre Bakanlığı teşkilatının paramparça edilmesidir.” dedi.

İstanbul sahillerinde temizlik başladı



Marmara Denizi’ndeki müsilajla mücadele kapsamındaki seferberlik İstanbul Caddebostan Sahili’nden başladı. “Hiçbir şey için geç değildir” diyen Bozoğlu, “Zamanında yapılması gerekeni bugün hayata geçiriyorlar. Ama şu var; dileriz daha önceki Karadeniz eylem planı gibi havada kalmaz. Bu eylem planı doğru evet, ancak doğru bir termin planı var mı? Kim, nerede, ne yapacak? Bu adımların açıklanması lazım. Endişemiz açıkçası bu yönde” diye konuştu.

Bu Yazıya Tepki Ver