Konya’da ailesi tarımsal üretim ile uğraşan Rana Karçaaltıncaba, devletin kadın girişimcilere verdiği destekle, tarıma uygun olmayan arazide güneş enerjisi santrali kurdu. 24 yaşındaki girişimcinin kurduğu santral ile şimdi bölgedeki 4 mahallenin elektrik ihtikacı karşılanıyor.
Konya’da tarımsal üretim yapan bir ailenin ikinci kuşak temsilcisi 24 yaşındaki Rana Karçaaltıncaba, kadın girişimciler için güzel bir örnek oldu. Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesinden geçen yıl mezun olan Karçaaltıncaba, çiftçilik yapan ailesinin tarıma elverişsiz arazilerini değerlendirecek işletme kurmak istedi. Kadın girişimcilere sağlanan devlet desteklerini araştıran Karçaaltıncaba, güneş enerjisi santrali için toplam yatırımın yüzde 55’ine denk gelen 2 milyon liralık hibe desteği almaya hak kazandı.
ÇEVRE DOSTU YENİLENEBİLİR ENERJİ
Karçaaltıncaba’nın devlet desteğiyle kurduğu santral, kısa süre önce üretime geçti, kırsaldaki 4 mahallenin enerji ihtiyacını karşılar hale geldi. Genç girişimci, ”Proje, bir yıldır sürüyor fakat tesisimizin aktif olarak elektrik üretimi yapması yaklaşık 2 aylık bir süreç. Civardaki dört yerleşim biriminin 2 aydır tüm elektrik ihtiyacını biz karşılıyoruz. Burası 1 megavatlık bir enerji tesisi. 3 bin 60 panelden oluşuyor. Bu paneller aracılığıyla güneşten aldığımız enerjiyi, elektrik enerjisine çevirerek, çevre dostu yenilenebilir enerji üretiyoruz” dedi