2021’de büyüme yüzde 6’yı geçer

1

Türkiye’nin ilk yarı büyümesinin yüzde 15’i bulabileceğini dile getiren BVA Big Data Araştırma Bölüm Başkanı Alvaro Ortiz, yılın tamamında ise büyüme oranının yüzde 6’yı aşabileceğini söyledi.

İspanyol bankacılık grubu BBVA’nın (Banco Bilbao Vizcaya Argentaria) Big Data Araştırma Bölüm Başkanı Alvaro Ortiz Vidal-Abarca, Türk ekonomisi konusunda olumlu ifadeler kullandı. Pek çok ülkede güçlü toparlanma görüldüğünü aktaran Ortiz, “Türkiye’de de ekonomi ilk çeyrekte yüzde 7 büyüdü. İkinci çeyrekte büyüme baz etkisiyle yüzde 25’e yakın olacak. Böylece ilk yarıyılda yüzde 15 büyüme elde edilebilecek. Yılın ikinci yarısında büyüme yüzde 0 bile olsa, 2021 yılının tamamında yüzde 6’lık büyüme oranının üzerine rahatlıkla çıkılacak” ifadelerini kullandı.

Kırılganlıkların azaltılarak gelecek dönemdeki büyümenin güvence altına alınabilmesi için dengelenmenin sağlanması gerektiğini vurgulayan Ortiz, şöyle devam etti: “Gelişmekte olan ülkelerin izleyebilecekleri üç temel politika kategorisi var. Birincisi hiç bir şey yapmamak. Bu sadece enflasyonun geçici olması bekleniyorsa, düşük enflasyona sahipseniz ve ABD doları cinsinden borcunuz yoksa geçerlidir. Bu seçenek gelişmiş ekonomiler için daha uygundur. İkincisi; aşırı talebi soğutmak ve enflasyon baskısını azaltmak için döngüsel politikaların sıkılaştırması tercih edilebilir. Son seçenek ise etkilerinin görülmesi daha fazla zaman alan yapısal reformlardır. Bu, kredibiliteyi geri kazanarak ya da döviz kuruna endeksli borcu azaltarak yapılabilir.