Amerikan imparatorluğunun sonunun barışçıl olmayacağı vurgulanan makalede, 2. Dünya Savaşı öncesi İngiltere ile bugünkü ABD’nin ekonomik verilerinin birbirine benzerliklerine dikkat çekildi
The Economist’ten Neil Ferguson, Afganistan’ı kargaşa içinde bırakan Amerika’nın Britanya’nın bir asır önceki düşüşünü tekrarladığını vurguladı. Ferguson, Amerikalıların kendi tarihlerinden bir şeyler öğrenmeyi tercih ettiklerini ancak günümüz Amerika’sının birçok yönden iki savaş arası Britanya’yı andırdığını vurguladı. 2. Dünya Savaşı öncesi İngiltere 1914’ten beri bir savaş, bir mali kriz ve 1918-1919’da da korkunç bir İspanyol gribi salgını yaşadı.
BORÇ DAĞLARI
Ekonomik manzaranın ortasında borç dağları acımasızca yükseldi. Sterlin dünyanın baskın para birimi olarak kalmasına rağmen, rakipler ortaya çıktı. Toplumdaki bariz eşitsizlik nedeniyle, sol kanat politikacılar, tam bir sosyalizm olmasa da yeniden dağıtım talep ettiler. Entelijansiyanın önemli bir kısmı daha da ileri giderek komünizmi, hatta faşizmi benimsedi.
ACISIZ ÇÖKEMEZ
İngiltere’nin Birinci Dünya Savaşı’ndan sonra ulusal borcu 1918’de GSYİH’nın %109’undan 1934’te %200’ün biraz altına yükseldi. Amerika’nın federal borcu bu yıl, İkinci Dünya Savaşı’ndan hemen sonra gelen bir önceki zirveden bile daha yüksek olan GSYİH’nın neredeyse %110’una ulaşacak. Yeni bir küresel fırtına yaklaşıyor ve imparatorlukların acısız bir şekilde çökmesi pek mümkün değil.
Almanlar Türkleşiyor
Pandemi, Alman erkeklerinin geleneksel cinsiyet rollerine dönüşe yol açtı. Artık erkekler eşlerinin çalışmasını istemiyor
Alman Ekonomik Araştırma Enstitüsü, kadınların kazançlı işleri hakkında ne düşündüklerini inceledi. Küçük çocuklu babaların sadece %54’ü eşlerinin işe gitmesinin sorun olmadığı görüşünde. 2016’da bu rakam %64’tü.
Pandemide anaokulları ve okullar geçici olarak kapatıldı ve burada yürütülen eğitim çalışmaları yine aileler tarafından yürütülmek zorunda kaldı. Araştırmaya göre birçok aile ev içi iş bölümünü yeniden değiştirerek uyum sağladı.
Bizim gibi altın alıyorlar
Almanların bize benzemesi kadınların çalışma konusuyla sınırlı değil. Almanya’da fiziksel altına talep, 2009 yılının ilk yarısından bu yana en yüksek seviyeye ulaştı. Almanya’nın külçe ve sikke olarak altın talebi, yılın ilk yarısında 2020 yılının son çeyreğine göre %35 arttı. Ülkenin mücevher olarak altın talebi de bu yılın ilk yarısında geçen yılın aynı dönemine göre %115 artış gösterdi. Yakında kına gecesine de başlarlar.