3 Mayıs Basın Özgürlüğü Günü yasaklarla başladı

basin3
Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bugün 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü. Türkiye bu yıl da basının tarafsızlığını yitirdiği ve gazetecilerin hak kaybına uğradığı bir ülke olarak giriyor. Basın Özgürlüğü Günü öncesi yaşananlar ise Türkiye’nin basının özgürlüğüne derece ihtiyacı olduğunu gösterdi. Tekirdağ’da gazete almaya giden yurttaşlar, polislerin “gazete satışının yoğunluk yarattığını” öne sürerek, raflardaki gazeteleri toplattırdığını öğrendi.

Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) örgütünün 2021 yılı Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi’nde 180 ülke arasında 153’üncü sırada yer alan Türkiye’de, Gazeteciler Cemiyeti’nin Özgürlük için Basın Projesi’ne göre, Mart sonu itibariyle toplam 70 gazeteci cezaevinde bulunuyor.

Nisan ayında yaşanan basın özgürlüğü ihlallerini raporlaştıran CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, “Basın Özgürlüğü Günü’nde bu sene de yine kara tablo ile karşı karşıyayız” dedi. Nisan ayında da gazetecilerin adliyelerde haberlerini ve yorumlarını savunmak durumunda kaldığını belirten Çakırözer, “Nisan ayında 50 gazeteci hakim karşısındaydı. Bağımsız gazetecilik yapan televizyonlara RTÜK ceza yağdırdı” dedi.

Emniyet Genel Müdürlüğü’nün eylemlerde görüntü alınmasını engelleyen 27 Nisan tarihli genelgesinin basın özgürlüğünü kısıtladığını söyleyen Çakırözer, “1 Mayıs’ta gösteri yapmak isteyenlere yönelik polisin orantısız şiddetini görüntülemek isteyen basın mensupları engellendi” dedi.

Gazeteci Barış Yarkadaş ise sosyal medya hesabından İzmir’de polisin 1 Mayıs’ta uyguladığı şiddeti eleştirerek, “Emniyet, dün İzmir’de ortaya çıkan bu fotoğrafın ardından, şiddeti uygulayan polisler hakkında işlem başlatmak yerine, bu şiddetin görüntülenmesinden rahatsız oluyor. Gazeteciler, kamu adına iktidarı ve organları denetlemekle yükümlüdür. Bunu sansürle engelleyemezsiniz!” dedi ve Nisan ayı basın özgürlüğü raporunu paylaştı.

Basın Özgürlüğü Günü öncesi yaşananlar ise daha Türkiye’nin basının özgürlüğüne derece ihtiyacı olduğunu gösterdi. Tekirdağ’da gazete almaya giden yurttaşlar, polislerin “gazete satışının yoğunluk yarattığını” öne sürerek, raflardaki gazeteleri toplattırdığını öğrendi.



Bu Yazıya Tepki Ver