301 kişiyi kim öldürdü?

soma1
Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Soma maden faciasının üzerinden 8 yıl geçerken yaşanan iş cinayetinde hayatını kaybeden 301 madencinin dava duruşması bir kez daha ertelendi. Gazetemize konuşan Bağımsız Maden İşçileri Sendikası Genel Başkanı Tahir Çetin, “Sorumlu sendika, patron ve siyasi iktidar yargılanmıyor” tepkisini gösterdi

Daha önce “olası kastla insan öldürme” suçundan ceza alan sanıklar hakkında Yargıtay 12. Ceza Dairesinin Ocak 2021’de “bilinçli taksirle ölüme ve yaralamaya neden olma” suçundan ceza verilmesini istemesi üzerine 4 sanığın yeniden yargılandığı davanın ikinci duruşması bugün Akhisar Ağır Ceza Mahkemesinde görüldü. 7 yıldır yüreklerindeki acılarının dinmediğini söyleyen madenci yakınları, “Adalet arıyoruz” sözleriyle mücadelelerinin süreceğini belirtti.

14 Haziran’a ertelendi

Savcılık, madenci yakınlarının avukatlarının taleplerinin reddedilmesini talep etti. Mahkeme, talepleri reddetti. Bir sonraki duruşma 14 Haziran Pazartesi saat 09.00’da görülecek.

Reddi hakim talebi

Gazetemize açıklamalarda bulunan Bağımsız Maden İşçileri Sendikası Genel Başkanı Tahir Çetin, “Davaya bakan hakimlerin davadan haberi yok. Son derece tecrübesizler. Reddi hakim talebi yaşandı. Tutuklu sanıkların yargılanmaları talep edilmişti. Yargıtay bunu bozdu, yeniden yargılanmaları talep ediliyor. Davayı ertelediler ama mücadele sürecektir” dedi.



“Sorumlular neden yargılanmıyor?”

“Bu ölümlerin sebebi ortaya çıkarılsın” diyen Çetin, “Bu 301 kişinin ölümüne kim sebep oldu? Gerekli iş sağlığını düşünmeyen patron, maden ocağının denetlemesini yapan Enerji Bakanı yargılanmıyor. Olayın ardından 3700 kişiyi SMS yoluyla işten atan Türkiye Maden İş Sendikası işçileri tehdit ediyor. Bizim sendikamızın desteğiyle kıdem ve tazminatlarını zorlu bir mücadeleyle alan işçilerin hayatı aldıkları tehditlerle halen tehlikede” diye konuştu.

“Ailelerin yanında olmadılar”

Çetin konuşmasını şu sözlerle sürdürdü: “Zamanında ateşten ölenler, şimdi açlıktan mı ölsünler! Sendika avukatları yıllardır ne bir açıklama yaptı ne de ailelerin yanında oldu. Bir dehşet yaşandı ve bu dehşeti ne yazık ki kimse görmüyor.”

UNUTURSAK KALBİMİZ KURUSUN

Mahkeme çıkışında açıklama yapan Av. Can Atalay ve Av. Nergiz Tuba Aslan 14 Haziran’da yapılacak olan duruşmaya çağrı yaparak “Soma’yı unutursak kalbimiz kurusun diyen herkesi 14 Haziran’da duruşmaya davet ediyoruz” dediler.

CHP’Lİ VEKİLLERDEN DESTEK

Madenci yakınlarına, CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, CHP Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen, CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, HDP İzmir Milletvekilleri Serpil Kemalbay ile Murat Çepni de destek verdi.

Bu Yazıya Tepki Ver