Uyku konusunda yapılan bir araştırma, yeni bir riski ortaya çıkardı. Gecede 6 saatten az uyuyanlar, 7 saatten çok uyuyanlara göre kalın bağırsakta kanser öncüsü olan adenom konusunda yüzde 50 daha fazla risk altında…
Az ve düzensiz uyumanın pek de sağlıklı olmadığı bilinen bir gerçek. Ve her geçen gün uykunun insan hayatı üzerindeki önemine dair yeni bir bilgiye ulaşılıyor. Bu konuda yapılan bir çalışma da 6 saatten az ya da 9 saatten fazla uyuyanların risk altında olduğunu ortaya koydu. Prof. Dr. Vedat Göral, “Gecede 6 saatten az uyuyanlarda, 7 saatten fazla uyuyanlara kıyasla kalın bağırsakta kanser öncüsü olan adenom riskinde yüzde 50’ye yakın bir artış olduğu tespit edildi. Menopozdaki kadınlarda 6 saatten az veya 9 saatten fazla uyuyanlarda kanser riskinde artış olduğu da ortaya çıktı” dedi.
KANSER RİSKİ İLE İLİŞKİLİ
Yetersiz ve kalitesiz uykunun birçok hastalığın yanı sıra kalın bağırsak riskini artırdığına dikkat çeken Göral, “Normal uyku süresinin 7-8 saat olması gerek. Uykusuzluğu çekenler, çekmeyenlere göre daha fazla mide bağırsak sorunu bildiriyor. Uyku düzeni ile kanser riski arasında bir ilişki de tespit edildi. Hem azalmış uyku süresi hem de artan uyku süresi kalın bağırsak kanseri ile ilişkilendirildi. Hem daha kısa uyku süresi hem de daha uzun uyku süresi kalın bağırsak kanseri için bağımsız bir risk faktörü olan obezite ile de ilişkilendirildi” diye konuştu.
Tedavi sindirim sistemini onarıyor
Uyku bozukluğu tedavisinin sindirim sistemi semptomlarında iyileşme ile sonuçlanabileceğini aktaran Prof. Dr. Vedat Göral, “Ayrıca gastrointestinal hastalık durumlarının kontrolü, uyku kalitesinin artmasıyla sonuçlanır. O nedenle mutlaka düzenli bir uyku ritmi devam ettirilmeli. İyi bir uyku için her gün aynı saatte yatıp, kalkmalı. Yatakta kitap okunmamalı, televizyon izlenmemeli. 15-20 dakika içinde uykuya dalmazsanız, yatak odasından çıkın ve uykunuz geldiğinde yatağa dönün” diye konuştu.