6 yıl uzayda kalan spermler artık fare!

UZAY BEBEKLERò 2
Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Uzaydaki radyasyonun doğurganlık üzerine ektisini araştıran Japon uzmanlar, 6 yıl uzayda bekletilen fare spermlerinden sağlıklı yavrular doğduğunu müjdeledi. Bu deneyin ayrıca, spermin uzayda 200 yıldan fazla saklanabileceğini ortaya koyduğu belirtildi

YERYÜZÜNDE insan eli ile meydana getirilen tahribatın dünyayı yaşanmaz kılması halinde alternatif yaşam, fantastik hayaller ya da daha fazla bilgi için uzayda araştırmalarını sürdüren bilim insanları, sonsuz boşluk konusunda yeni bir keşfe imza attı. Japonya’daki Yamanashi Üniversitesi’nden bir grup bilim insanı, 2013 yılında Uluslararası Uzay İstasyonu’na (ISS) gönderilen ve 2019’da dünyaya getirilen fare spermlerinden sağlıklı yavrular üretmeyi başardı. Dondurulup kurutularak uzaya taşınan fare spermi deneyinin, spermin uzayda 200 yıldan fazla saklanabileceğini de gösterdiği ifade edildi.

KOZMİK ışınların ve uzay radyasyonunun biyolojik etkisini test etmek üzere yola çıkan Japon bilim insanları, uzun süre ISS’te saklanan spermlerin üreme potansiyelini inceledi. İnceleme kapsamında yapılan deneyde, uzayda yaklaşık 6 yıl geçiren spermlerden fare yavruları üretilmesi bilim tarihine geçti. Bilim insanları, sperm DNA’sının veya doğurganlığının uzay radyasyonundan etkilenmediğini ve genetik açıdan normal fare yavruları elde ettiklerini açıkladı.

1940’larda geliştirilen metotla gönderildi

SPERM deneyi ile uzun uzay yolculukları sonrası uzayda ya da başka gezegenlerde üremenin mümkün olup olmadığını test eden Japon bilim insanları, canlı hayvan veya hücrelerin bu deney için uygun olmadığına dikkat çekti. Spermlerin uzaya taşınmasında, ABD’nin İkinci Dünya Savaşı sırasında kan plazması ve penisilini zarar vermeden uzak mesafelere taşımak için geliştirdiği dondurularak kurutma tekniğinin kullanıldığı vurgulandı. Deney sonrası yayınlanan makalede, “Uzay yavruları, yer kontrol yavrularına göre herhangi bir farklılık göstermedi. Deneklerin sonraki nesillerinde de herhangi bir anormallik tespit edilmedi” ifadeleri kullanıldı.



Bu Yazıya Tepki Ver