6. yılında 10 Ekim Katliamı davası IŞİD’li tanıklara kilitlendi

10 ekim katliamı
Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Ankara Katliamı’nın üzerinden altı sene geçmesine rağmen adalet mücadelesi sürüyor. Avukatlara göre, dava için kilit öneme sahip IŞİD’li tanıkların dinlenememesi, yargı sürecini sekteye uğratıyor.

DW Türkçe’nin haberine göre; Ömer Y., Ankara AŞTİ’de yakalandığında sene 2018’di. Hakkında istihbari bilgi bulunan Y. hakkında o sırada henüz bir soruşturma yoktu. Yakalandıktan sonra sorgu süreci başladı. İfadesi sırasında, Suriye’de uzun yıllardır IŞİD’le çalıştığını, örgütün “Medya ve Propaganda Bakanlığı” olarak tanımladığı bölümünde memur olarak görev aldığını anlattı. 10 Ekim Ankara Katliamı, Suruç Katliamı ve Diyarbakır miting saldırısını gerçekleştirenlerin Ebu Zeynep adlı bir emire bağlı çalıştıklarını, bu kişinin merkezden bağımsız olarak söz konusu saldırıları örgütlediğini de söyledi.

Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde 3 Eylül’de 10 Ekim Katliamı ile ilgili görülen duruşmada söz alan avukat Senem Doğanoğlu, “Ömer Y.’nin 10 Ekim Ankara katliamının nasıl Suriye’den örgütlendiği, Ankara’da nasıl gerçekleştiği, hangi ketibenin yaptığı, o ketibede kimler olduğu, bunun nasıl bir propaganda malzemesi olduğu konularında bu kadar önemli bilgilere sahip olan tanığın dinlenilmesini talep ediyoruz” dedi. Ancak Y.’nin 16 Nisan 2020 tarihinde İstanbul’da yargılandığı dosyadan serbest bırakıldığı ortaya çıktı.

DW Türkçe’ye konuşan avukat Doğanoğlu, “Halen cezaevindedir, herhalde ağırlaştırılmış müebbet almıştır’ diye düşünüyorduk. Öğrendik ki serbest bırakılmış” diyor.

Evinde IŞİD arşivi bulunan Hammet de serbest

Ankara’da 10 Ekim 2015 tarihinde gerçekleşen barış mitinginde canlı bomba saldırısı sonucu 102 kişinin hayatını kaybetmesinin üzerinden altı yıl geçti. Ancak adalet mücadelesi halen sürüyor.



Katliamın ardından 16’sı firari 35 sanığın yargılandığı davanın ilk duruşması, 7 Kasım 2016’da görüldü. İddianamede sanıkların “anayasal düzeni değiştirmeye teşebbüs”, “100 kişiyi öldürme”, “391 kişiyi öldürmeye teşebbüs”, “örgüt üyeliği” gibi suçlardan cezalandırılması talep edildi. 3 Ağustos 2018 tarihinde açıklanan kararda, dokuz sanığa 101’er kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verildi. Dokuztanığın dinlendiği ve firari sanıklar yönünden açılan dava ise halen devam ediyor.

Avukatlara göre, dava süreci için IŞİD’li tanıkların anlatımları oldukça önemli, ancak tanıklıklar konusunda sıkıntılar yaşanıyor. Ömer Y.’nin serbest bırakılması bu sıkıntılardan yalnızca biri.

Kuteybe H.de yurtdışı çıkış yasağıyla serbest bırakılan IŞİD’lilerden. Mersin’de 2019 yılında gözaltına alındıktan sonra tutuklanan H.’nin 10 Ekim sanıklarıyla ilgili bilgi ve belgeye sahip biri olduğu biliniyor. Kuteybe H.’nin evinde bulunan dijital dosyalarda 4 bin civarında IŞİD’liye dair bilgilerin yer aldığı bir arşiv ortaya çıkmıştı. Avukatlar geçen duruşma mahkemeden, Hammet’in Mersin’de görülen dava dosyasında yer alan 10 Ekim Katliamı’nın firari sanıklarına ait bilgilerin kendileriyle paylaşılmasını talep etti.

Ancak Ankara Katliamı davasındaki avukatların mahkemede dinlenilmesini talep ettiği H.’nin akıbeti de Ömer Y. gibi bilinmiyor. Avukat Doğanoğlu, “Hammet’i önümüzdeki celse bekliyoruz ama nerede olduğu bilinmiyor şu an” diyor.

Bu Yazıya Tepki Ver


E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir