7 şehir, 28 milyon insan

marmara-deprem_16_9_1629182815-880x495

Jeoloji Mühendisi Aysun Aykan; 17 Ağustos depreminin yıl dönümünde ciddi uyarıda bulunurken, ”Marmara Denizi’nde beklenen deprem; İstanbul, Balıkesir, Bursa, Yalova, Çanakkale, Kocaeli, Tekirdağ’ı ağır bir şekilde etkileyecek, Türkiye’nin ekonomisine bir hayli zarar verecektir” dedi.

MARMARA Denizi’nde beklenen ve ”İstanbul depremi” olarak adlandırılan depremin yanlış değerlendirildiği ifade edildi. TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Güney Marmara Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi ve Balıkesir İl Sorumlusu Aysun Aykan, ”Herkes ‘İstanbul depremi’ diyor, sarsıntının İstanbul’a vereceği zararı konuşuyor. Ama bu deprem; Marmara Denizi’ne kıyısı olan tüm illerde; İstanbul, Balıkesir, Bursa, Yalova, Çanakkale, Kocaeli, Tekirdağ’ı ağır bir şekilde hissedilecektir. Bu deprem 28 milyonu etkileyecektir ve Türkiye’nin ekonomisine bir hayli zarar verecektir” dedi.

1999 YILI ÖNCESİ BİNALAR PROBLEMLİ

Aykan şöyle konuştu: ”Marmara Denizi’nde 7’nin üzerinde maksimum 7.6 büyüklüğünde deprem olabilir. Bu yüzden bu depremin hem maliyeti hem kayıpları Gölcük Depreminden fazla olacaktır. Ülkemizde son depremler göstermektedir ki; can kayıplarının en önemli nedeni binaların depreme uygun yapılmamasıdır. Eskiye göre şanslıyız; deprem yönetmeliklerimiz iyi. Kötü zeminleri iyileştirebiliyoruz. Türkiye’de 99 yılı öncesi binalar problemli. Çünkü eskiden bir yeri imara açarken Jeolojik Etüt zorunluluğu yoktu. Zemin Etütleri yapılmıyordu. Bu yüzden eski yapılar riskli.”