Gurur tablomuz

olimpiyatü
Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

TOKYO 2020, yapılan kapanış töreniyle sona erdi. 23 Temmuz’daki açılışla resmi olarak başlayan oyunlar, 16 günlük heyecan fırtınasının ardından acısıyla, tatlısıyla geride kaldı. Açılışta olduğu gibi kapanışta da Olimpiyat Stadı’nda düzenlenen tören izleyicilere görsel bir şölen sundu. Pandemi nedeniyle bir yıl gecikmeli olarak yapılan oyunlarda 206 ülkeden 11 binin üzerinde sporcu madalya mücadelesi verdi. 36 branşta 339 farklı dalda madalya mücadelesi yapıldı. Sporcular bir sonraki olimpiyatlarda 2024 Paris’te yeniden buluşmak üzere sporseverlere veda etti.

Tokyo 2020’da okçulukta Mete Gazoz, kadınlar boksta Busenaz Sürmeneli olimpiyat şampiyonu olarak, İstiklal Marşımızı dinletti. Kadınlar boksta Buse Naz Çakıroğlu, karatede Eray Şamdan gümüş kazandı. Yasemin Adar, Rıza Kayaalp, Taha Akgül, Hatice Kübra İlgün, Hakan Reçber, Fikret Arıcan, Ali Sofuoğlu, Merve Çoban ve Uğur Aktaş ise bronz kazandı.

TOKYO 2020’de elde edilen 13 madalyanın ileriki yıllarda kazanılacak daha büyük başarıların müjdesi olduğunu vurgulayan Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, ”Tokyo’da alınan başarılar diğer organizasyonlarda artarak devam edecek. Biz hep sporun birkaç branştan ibaret olmadığını söylüyoruz. Bunun sözde bir yaklaşım değil özümüzü ortaya koyan bir ifade olduğunu bu olimpiyatlarda ortaya koyduk. Pek çok branşta yeni tohumların yeşerdiğini gördük. Her branşta sporcularımızın güçlü yürüyüşüne tanık oluyoruz.

Kadınlarımızla zafere yürüyoruz

Son yıllarda spora yapılan yatırımların meyvesini verdiğini belirten Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, ”Hep ‘Kadın odaklı spor’ diyoruz. Kadınların bu alandaki varlığının ne kadar güçlü olduğunu, yürüyüşün de daha yukarlara doğru ilerlediğini gördük” dedi

‘Kadın odaklı spor’ diyoruz. Kadınların bu alandaki varlığının ne kadar güçlü olduğunu, yürüyüşün de daha yukarlara doğru ilerlediğini gördük. Voleybolcularımız, ‘Filenin Sultanları’nın her maçı ayrı bir heyecandı. Kadın voleybol takımımız olimpiyat şampiyonu olma noktasında en iddialı adaylardan biridir. İki Busenaz’ımız da zirveye oynadılar. Biz bir aileyiz. 84 milyon yüreklerimiz bir çarpıyor. Milletimiz, sevincin ve mutluluğun en güzeline layık. Sporcularımız, her alandaki başarılarıyla bu aziz milleti mutlu etmeye devam edecek.”



Maratonda kürsüyü göremedik

2020 Tokyo Olimpiyat Oyunları’nda mücadele eden son iki sporcumuz madalyanın uzağında kaldı. Sapporo kentindeki Odori Park’ta gerçekleştirilen erkekler maraton yarışına 106 atlet katıldı. 76 sporcunun tamamlayabildiği yarışta sporcularımızdan Yavuz Ağralı, 2 saat 21 dakikalık derecesiyle 52. sırada yer aldı. Polat Kemboi Arıkan ise yarışı yarıda bırakmak zorunda kaldı. Maratonda dünya rekortmeni Kenyalı Eliud Kipchoge 2.08.38’lik derecesiyle altın madalya kazandı. 36 yaşındaki atlet, Rio 2016’nın ardından üst üste 2. kez maratonda altın madalya elde etti.

Gerçek şampiyon Mete’nin anne ve babası

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, 2020 Tokyo Olimpiyat Oyunları’nda klasik yay bireysel kategorisinde altın madalya kazanarak şampiyon olan milli okçu Mete Gazoz’u kabul etti. Huber Köşk’ünde gerçekleştirilen görüşmede, Mete Gazoz’un ailesi de yer aldı. Gazoz, şampiyonluğa ulaştığı süreçte en büyük destekçisinin annesi ve babası olduğunu, yıllardır birlikte bugünler için çalıştıklarını anlattı. Emine Erdoğan da “Başarı tesadüf değil, gerçek şampiyon anne babası” ifadesini kullandı.

“Altın madalya geldi ama yetinmeyeceğiz”

BOKSTA tarihi altın madalyayı ülkemize kazandıran Busenaz Sürmeneli, Twitter hesabından bir teşekkür mesajı yayınladı. Sürmeneli mesajında şu ifadeleri kullandı: “Olimpiyat şampiyonluğu, altın madalya, bu büyük zafer bana, aileme, beni yetiştiren hocama, tüm ekibime, tüm ülkeme hayırlı uğurlu olsun. Allah’ım o kadar mutluyum ve gururluyum ki… Sabah, akşam, gece, gündüz demeden, sakatlanarak, yaralanarak, ring kenarında uyuya kalacak kadar yorgun düşerek geçirdiğim günler birikmiş birikmiş de avuçlarımdaki bu madalyanın içine sığıvermiş gibi. Bu genç yaşımda bu zafer nasip oldu. Daha büyük mutluluklar daha büyük gururlar ve rekorlar için yola devam edeceğiz. Bizi izlemeye devam edin” ifadelerini kullandı.

Nene Hatun gibi

GÜMÜŞ madalyayı boynuna takan boksörümüz Busenaz Çakıroğlu, sosyal medya hesabından duygularını şöyle paylaştı: ”Direnişte bir kadın Nene Hatun gibi, İlk kadın doktor Safiye Ali gibi, İlk kadın savaş pilotu Sabiha Gökçen gibi, İlk kadın Bakan Türkan Akyol gibi; taşıdığım bu asil kanla bugün Tokyo’da bir tarih yazıyor, Ülkemizi dünyanın her bir yanından alkışlatmanın gururunu yaşıyorum.”

Paris’te benden korksunlar

Tokyo 2020’de modern pentatlonda 5. olan ve önemli bir başarıya imza atan İlke Özyüksel gelecek için iddialı konuştu. Rio’da 35. olan, ama Tokyo’da çıtayı 30 basamak daha yukarıya taşıyan İlke, ”Bizim açımızdan madalya almış kadar mutlu olduk. Zor bir süreçti. Çok çalıştık, çok emek verdik. Bu sonucu almak büyük bir başarı. Bundan sonra Paris, Los Angeles, Avustralya olacak, geliyoruz. Bundan sonra madalyalar olacak. Bizden korksunlar. Paris’te madalya sözünü şimdiden verebilirim” dedi.

Bir yanım mutlu, bir yanım hüzünlü
2020 Tokyo Olimpiyat Oyunları’nda cirit atmada 4. olan milli sporcu Eda Tuğsuz, madalyayı kıl payı kaçırdığı için hüzünlü olduğunu söyledi. 24 yaşındaki milli ciritçi, “Bir yanım mutlu, bir yanım da biraz hüzünlü. Madalyayı kıl payı kaçırdım. İlk defa olimpiyat tecrübesini yaşamak beni çok heyecanlandırdı. Antrenmanda attığım dereceleri atsaydım, şu an şampiyondum. Bunu bir tecrübe olarak görüp, 2024’te madalyayı istiyorum. İnşallah alacağım” dedi.

 

Bu Yazıya Tepki Ver


E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir