Ağız şapırdatmak insanı delirtebilir

saglikmanset
Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Misophonia işte bu: Belirli seslerden güçlü bir hoşlanmama veya nefret etme. Bazı seslere aşırı duyarlı olanların tepkileri öfke ve sıkıntıdan paniğe bulunulan ortamdan kaçma ihtiyacına kadar da değişebilir.

Belirli seslerden güçlü bir hoşlanmama veya nefret etmeye “Misophonia” deniyor. Doktor Arefa Cassoobhoy, “Misophonia’ya sahip olanlar, bunu bir sesin sizi delirttiği zaman olarak tanımlayabilirler” diyor. Cassoobhoy’a göre bu insanların tepkileri öfke ve sıkıntıdan paniğe ve kaçma ihtiyacına kadar değişebilir. Bozukluğa bazen seçici ses duyarlılığı sendromu da denir.

AMAN DİKKAT EDİN

Misofonisi olan kişiler genellikle ağızdan gelen seslerle tetiklendiklerini bildirirler. Karşımızdaki insanın sakız çiğnerken, yemek yerken, nefes alırken ve hatta yemeği çiğnerken çıkardığı ses, yoğun şekilde tepki göstermenize yol açar. Sese karşı hafif bir reaksiyonunuz varsa endişeli, rahatsız, kaçma dürtüsü ve iğrenme duygusu size hakim olur. Sese yanıtınız daha şiddetliyse tepki de şiddetli olur.

AYRI BİR HASTALIK

Bu durumda öfkelenmek, kızgınlık, nefret, panik, korkmak ve duygusal rahatsızlık ses karşısında insanın temel tepkileri haline gelir. Doktorlar Misophonia’ya neyin neden olduğundan emin değil.  Misophonia bazen kaygı veya bipolar veya obsesif-kompulsif bozukluk ile karıştırılır. Bazı doktorlar bunun yeni bir hastalık olarak sınıflandırılması gerektiğini düşünüyor.



Kulaklarla alakası yok beyin temelli bozukluk

Yakın zamanda çığır açan bir çalışma, misophonia’nın beyin temelli bir bozukluk olduğunu buldu. Araştırmacılar, beynin hem ses uyarısını hem de savaş/kaç tepkisini işleyen bölümlerindeki bağlantıda bir bozulmaya işaret ediyor. Aynı zamanda sorun, seslerin önemini kodlayan beynin bölümlerini de içerir. Tedavi genellikle odyologlar tarafından sağlanan ses terapisini ve baş etme stratejilerinin vurgulandığı destekleyici danışmanlığı birleştiren çok disiplinli bir yaklaşımı içerir.

Bu Yazıya Tepki Ver


E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir