İnternet seni aptal yapıyor mu?

egitimmanset
Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bilgisayar bağımlılığı üzerine çalışan Amerikalı psikolog Betsy Sparrow, bir kişinin bilgisayarda depolandığını bildiğinde bilgileri hatırlamakta normalden çok daha kötü olduğunu tespit etti…

Gün geçtikçe olayları, tarihleri, isimleri ve tanımları hatırlamak yerine internete giriyor ve hızlı bir şekilde cevap alıyoruz. En ufak bir çaba harcamadan. Ama bu şekilde hafızamızı kaybetmeyecek miyiz? Bu otomatik davranış beynimizi nasıl etkiler? Bazıları, internet ve Google’ın hayatımızı kolaylaştırma çabalarında beyinlerini zayıflatmasından korkuyor. İngiliz Nicholas Carr, “İnternet seni aptal yapıyor mu?” başlıklı makalesinde internetin hafıza bozukluklarına yol açmadığını ancak bilgiyi okuma, arama ve nihayetinde özümseme şeklimizi değiştirdiğini öne sürdü.

Amerikalı psikolog Betsy Sparrow ise bilgisayarlarının başında oturan yüz Harvard öğrencisinden “Devekuşunun gözü, beyninden daha büyüktür” gibi tamamen sıradan görünen 40 cümleyi ezberleme görevi verdi. Harvard’da okudukları için öğrencilerin bu basit cümleleri kolayca öğreneceklerini düşünenler yanıldı. Denekler, o 40 basit cümle için çok çaba harcadı. Batsy Sparrow’a göre öğrenciler şu ya da bu bilgiye giden yolu kendilerinden çok daha iyi hatırladılar. Sparrow, bir kişinin bilgisayarda depolandığını bildiğinde bilgileri hatırlamakta çok daha kötü olduğunu tespit etti.

Montreal’deki Nöroloji Enstitüsü’nde profesör olan Alain Dagher ise farklı düşünüyor. İnternetin beyin üzerindeki etkileri üzerinde çalışan Dagher, “Beyin yerine bilgisayar kullanmak, enerji tasarrufu yapmanın bir yolu” görüşünde. Dagher, bir alışveriş listesi oluşturduğunuzda, ihtiyacınız olanı işaretlersiniz, ancak sonra hemen unutursunuz, diye not ediyor. İnternet için de aynı şey geçerli: “Bu beyni daha az kullanacağımız anlamına gelmez. Herhangi bir zamanda kolayca ulaşılabilen bilgileri hatırlamıyoruz.”

Gri hücrelerimiz körelmiyor

Profesör Alain Dagher, internet bağımlılığının gri hücrelerimizi körelttiğine inananların iddialarını “Saçma” olarak nitelendiriyor. Dagher’e göre, internetteki mevcut bilgilerin bolluğu son derece faydalı: “On yıldır kitap ya da dergi bulmak için kütüphaneye gitmedim. İnternet paha biçilmez bir yardım. Tıbbi uygulamayı değiştirdi.”



 

Bu Yazıya Tepki Ver


E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir