Bulgaristan’ın da gerisine düştük!

az-para-20tl-10tl
Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Eurostat verilerine göre bu yılın başından itibaren hesaplanan, ülkelerin brüt asgari ücret sıralamasında son sırada Bulgaristan yer almıştı. Sene başında Türkiye’de 392 euro olan brüt asgari ücret, son kur artışlarıyla 329 euroya kadar geriledi. Böylece Türkiye asgari ücrette AB’nin dibindeki 332 euroluk Bulgaristan’ı da geride bıraktı

AVRUPA SONUNCUSU OLDUK

27 AB üyesi ülkeden 21’inde asgari ücret bulunduğunu aktaran Avrupa İstatistik Ofisi (Eurostat) en yüksek asgari ücretin olduğu ülkelerin tümünün Kuzeybatı Avrupa’da, en düşük asgari ücretin olduğu ülkelerin tümünün de Doğu Avrupa’da olduğunu açıkladı. Eurostat’ın yeni güncellediği verilere göre Türkiye’nin 1 Ocak’ta asgari ücrete yaptığı zam ile birlikte Türkiye’deki aylık brüt asgari ücret 392 euro oldu. Türkiye’deki brüt asgari ücret euro cinsinden 2011’deki asgari ücret ile neredeyse aynı seviyede. 10 yılda yalnızca 8 euro artış gerçekleşti. AB üyeleri veya adayları içinde 10 yıl öncesine kıyasla yüzde 0,5’in altında artış yaşayan başka bir ülke daha yok. Türkiye 10 yıl öncesine kadar, bugün asgari ücrette gerisinde kaldığı pek çok AB ülkesinden yukarıda yer alıyordu.

ZİRVEDE LÜKSENBURG VAR

AB içinde asgari ücretin en yüksek olduğu ülke, 2202 euro ile Lüksemburg. Onu 1724 euro ile İrlanda, 1701 euro ile Hollanda, 1626 euro ile Belçika takip ediyor.
AB’nin bir numaralı ekonomisi Almanya’da brüt asgari ücret 1585 euro, iki numaralı ekonomisi Fransa’da ise 1555 euro seviyesinde bulunuyor. Komşumuz Yunanistan’da ise bu rakam 758 euro. AB üyesi olmayan Avrupa ülkeleri içinde ise Arnavutluk, 245 euro ile en düşük asgari ücrete sahip ülke konumunda. Bu rakam Kuzey Makedonya’da 359 euro, Karadağ’da 331 euro seviyesinde ve Türkiye’nin üzerinde yer alıyor. Avrupa Birliği’ne üye 27 ülkeden altısında asgari ücret uygulanmıyor. Bu ülkeler Danimarka, İtalya, Kıbrıs, Avusturya, Finlandiya ve İsveç.



Bu Yazıya Tepki Ver


E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir