Tonlarcası çöpte!

fil çöp
Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Birleşmiş Milletler tarafından açıklanan Gıda Çöpleri Raporu’na göre dünyada her yıl 931 milyon ton gıda maddesinin çöpe gittiği ortaya çıktı. 2019 verilerine göre hazırlanan raporda insanlığın saniyede çöpe attığı gıda maddelerinin miktarı ise yaklaşık yetişkin 5 filin kilosu olan 29,5 tona denk geliyor

SANİYEDE 29,5 TON

Birleşmiş Milletler (BM) Gıda Çöpleri Raporu   (Fost Waste Report Index) yayımladı. Rapora göre dünyada her yıl 931 milyon ton gıda çöpe gidiyor.  2019 verilerine göre hazırlanan raporda insanlığın saniyede çöpe attığı gıda maddelerinin miktarı 29,5 ton. İsraf bununla sınırlı kalmıyor. Çevreyi koruma organizasyonu Dünya Doğayı Koruma Vakfı’nın (WWF) yayımladığı rapora göre dünya genelinde 1,5 milyar ton gıda maddesi tarım ekonomisinde daha henüz bir ürün haline gelmeden kayboluyor. Her iki rapordaki veriler birleştirildiğinde dünya genelindeki gıda maddelerinin yüzde 40’ı çöpe gidiyor.

İKLİMİ KÖTÜ ETKİLİYOR

Bu amaçla Nature Food isimli dergide yayınlanan verileri inceleyen araştırmacılar üretimden, satış ve tüketime kadar yaşan süreçte ortaya çıkan zararlı gazların insanlar tarafından salınan zararlı sera gazlarının üçte birini teşkil ettiğini açıkladı. BM uzmanları ise israf edilen gıda maddelerinin dünya genelindeki atık gazların yüzde 8 ile 10 arasındaki kısmına neden olduğunu tahmin ettiklerini söyledi.

TÜRKİYE’Yİ İŞARET ETMİŞTİ



Geçtiğimiz hafta Webrazzi Summit 2021’de konuşan istegelsin’in CEO’su Sedat Yıldırım, “Her yıl dünyada üretilen gıdanın üçte biri tarladan perakendecilere, işletmelere ve mutfaklarımıza uzanan tedarik zincirinde çöpe gidiyor. Bu israfın değeri yaklaşık 1 trilyon dolara denk geliyor. Türkiye’nin yıllık gayri safi milli hasılasının 1,4 katı her sene çöpe atılıyor” ifadelerini kullanmıştı.

Bu Yazıya Tepki Ver


E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir