Herkes zaman zaman ellerde, ayaklarda ve bacaklarda bazen karıncalanmanın eşlik ettiği his kaybı yaşar. Bilim adamları el ve ayaklarımızın neden uyuştuğunun 10 nedenini açıkladı.
Eller ve ayaklar, dolaşım sistemi ve sinir sistemi olmak üzere iki önemli sistemin yollarının son durakları. İstasyonların herhangi birinde bir tür arıza meydana gelirse, otobüs nihai varış noktasına ulaşamaz. Yani dokulara oksijen ve besin taşıyan kan, gerekli miktarlarda parmaklara ulaşamaz. Bu durumda sinir uyarıları doğru şekilde işlenmeyecek ve uyuşma ve karıncalanma hissedeceksiniz.
Bu nedenle, kollarınız ve bacaklarınız uyuşursa, her şeyin yolunda olup olmadığını kontrol edin. Bileğiniz çok uzun süredir tek pozisyonda mı (örneğin, bir bilgisayar faresinde)? Bu, sinir liflerinin sıkışmasına neden olabilir. Büyük olasılıkla, zaten ilk teşhis aşamasında, sorunu çözeceksiniz. Bu durumda, uyuşukluktan kurtulmak basittir: Elinizi, ayağınızı veya bacağınızı farklı yönlere çevirin, kan dolaşımını iyileştirmek için uzvunuza masaj yapın veya sıkışmış bir siniri ortadan kaldırın.
Ancak öyle olur ki kol veya bacak sıkışmış gibi görünmez, ancak yine de uyuşukluk düzenli olarak hissedilir. Bu endişe verici bir belirti: Burada zaten gizli sistemik ihlallerden bahsedebiliriz.
Neden kollar ve bacaklar düzenli olarak uyuşuyor? Doktorlar bu soruya 10 maddeden açıklama getiriyor.
- Periferik nöropati: Omurilik ve beyinden uzakta bulunan, kollarda ve / veya bacaklarda bulunan sinirlerin etkilendiği bir bozukluktur. Bu başarısızlık genellikle yaşla birlikte ortaya çıkar.
- Yeni başlayan tip 2 diyabet: Genellikle, ekstremitelerde uyuşma ve karıncalanma, diyabet gelişiminin ilk semptomlarından biri. Çoğu durumda bu eller için değil bacaklarla ilgilidir
- Vitamin eksikliği: Sinir sisteminin sağlıklı çalışması için E, B1, B6, B12 ve P vitaminleri gereklidir. Örneğin, bir B12 eksikliği, periferik nöropatinin gelişmesinin nedenlerinden biri olabilir. Bununla birlikte, fazla B6 vitamini de ellerde ve ayaklarda karıncalanma hissine neden olabilir.
- Alkol sevgisi: Alkol kullananlar genellikle dengesiz beslenmenin neden olduğu vitamin eksikliklerinden mustariptir. Ek olarak, kendi başına sarhoşluk, alkolik nöropati adı verilen periferik sinirlere zarar verebilir.
- Belirli enfeksiyonlar: Ellerde ve ayaklarda uyuşma ve karıncalanma, Lyme hastalığı, suçiçeği, herpes simplex, herpes zoster veya viral (Epstein-Barr) herpes veya HIV veya AIDS gibi hastalıkların belirtileri olabilir.
- Toksinlerle zehirlenme: Kural olarak, kurşun, arsenik, cıva, talyum ve bazı endüstriyel kimyasalların tuzları ile zehirlenmeden bahsediyoruz.
- Otoimmün hastalıklar: Örneğin lupus ve romatoid artrit.
- Kalıtsal bozukluklar: Bazı kişiler, semptomlarından biri ellerde, ayaklarda ve bacaklarda düzenli uyuşma ve karıncalanma olan sinir dokusunda genetik olarak hasar tespit etmişlerdir.
- Yaralanma veya aşırı fiziksel eforun sonuçları: Bazen yaralanmalar, kıstırma, sıkma veya sinir uçlarında başka hasarlar meydana gelir ve bu hemen teşhis edilmez. Örneğin, fıtıklaşmış bir disk veya çıkık kemiğin neden olduğu bir sinirin sıkışması olabilir.
- Sigara: Nikotin, kan akışını periferik sinirleri besleyen damarlara sınırlar.