İşte madde madde “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem”

TBMM
Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem konusunda ortak çalışma yürüten 6 siyasi partinin temsilcileri, bu hafta son toplantılarını yapıp ortak metni hazır hale getirecek. Ön mutabakat metnine göre, seçim barajı yüzde 10’dan yüzde 3’e düşürülüyor. Cumhurbaşkanı 7 yıllık süreyle tek dönem için seçilecek, tarafsız olacak ve aktif siyasete de dönemeyecek. Bakanlar Kurulu, Meclis’in içinden atanacak, dışarıdan atama “istisna” olacak. Anayasa Mahkemesi’ne iptal davası açma yetkisi, Meclis’te grubu olan bütün partilerin yanı sıra 60 milletvekilinin imzası ile de yapılabilecek.

Sözcü’den Deniz Ayhan’ın aktardığına göre, CHP, İyi Parti, Saadet Partisi, Demokrat Parti, Gelecek Partisi ile DEVA Partisi yetkililerinin yürüttükleri ortak çalışma kapsamında devam eden toplantıların sonuncusu yarın yapılacak. Bu toplantı sonrası hazırlanacak ortak mutabakat metni genel başkanlara sunulacak.

ORTAK METİNDE NELER VAR?

6 partinin anlaşma sağladığı ‘Cumhurbaşkanı niteliği ve seçimi’ maddesi ile önemli değişiklikler getiriliyor. Buna göre;

– Cumhurbaşkanı milletin ve ülkenin bütünlüğünü temsil edecek, yetkileri de sınırlı ve tarafsız olacak. Seçildiği gün varsa partisi ile ilişiği kesilecek. 7 yıllık süreyle tek dönem için seçilecek. Görevini tamamladığında aktif siyasete dönemeyecek, milletvekili de olamayacak.

– Seçim barajı yüzde 10’dan yüzde 3’e düşecek



– Bakanlar Kurulu, Meclis’in içinden atanacak, dışarıdan atama “istisna” olacak.

– Anayasa Mahkemesi’ne iptal davası açma yetkisi, Meclis’te grubu olan bütün partilerin yanı sıra 60 milletvekilinin imzası ile de yapılabilecek.

– Yeni sitemde TBMM’de Bakanlara yönelik gensoru müessesesi de yeniden oluşturulacak.

– Torba yasa kaldırılacak.

– Siyasi partilere hazine yardımı da seçimde yüzde 1 oyu geçen tüm partilere verilecek.

– Uzlaşılan metinde yargı bağımsızlığı ve hakimlik teminatı sağlanacak, adli kolluk teşkilatı kurulacak, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu ikiye bölünecek.

– AİHM ve Anayasa Mahkemesi kararlarına uymayan hakimlerin bu tutumları sicillerine işlenecek ve terfi ve tayinlerinde bunun etkisi olacak.

Bu Yazıya Tepki Ver


E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir