“Eşit temsiliyet” AK Parti ve MHP oylarıyla reddedildi

meclis
Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

CHP, kadınların siyasette eşit temsil edilmesi için geçen mart ayında verdiği yasa teklifini Genel Kurul gündemine taşıdı. Öneri, AK Parti ve MHP oylarıyla reddedildilirken, Meclis’te tartışma yaşandı.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun ilk imzacısı olduğu ve grubun tüm milletvekillerinin ortak imzasıyla TBMM Genel Başkanlığı’na verilen Siyasi Partiler Kanun teklifi AK Parti ve MHP gruplarının oylarıyla reddedildi.

CHP’nin 8 Mart’ta TBMM Başkanlığı’na sunduğu Meclis’te eşit temsiliyet talebiyle oluşturulan kanun teklifini, siyasete ‘Eşit Temsil’ ve ‘Fermuar Sistemi’ getirmeyi hedefliyordu.

Kanun teklifinin reddedilmesinin ardından açıklamada bulunan CHP Bartın Milletvekili Aysu Bankoğlu, “Kanun teklifimiz AKP+MHP oyları ile reddedildi! Kimler kadınlardan yanaymş gördük Siyasette ‘Eşit Temsiliyet’ için, %50 cinsiyet kotası + fermuar sistemi için mücadelemiz sürecek” ifadelerini kullandı.

TARTIŞMA ÇIKTI

CHP İzmir Milletvekili Selin Sayek Böke, teklifi savunarak şu ifadeleri kullandı:



“5 Aralık’a günler kala karşımızda büyük bir sorumluluk ve tarihi bir fırsat var. Bir toplumun yarısını kadınlar oluşturuyor. Vereceğiniz yanıt şu: Kadınların siyasette de temsilin yarısını oluşturmasına ‘evet’ mi diyeceksiniz yoksa ‘hayır’ mı diyeceksiniz? Kadınların ve erkeklerin seçim listelerinde yüzde 50 temsilini önerdiğimiz bu teklifin kendisi bizim yanıtımızı ortaya koyuyor. Kadınların seçilebilmelerini güvence altına alacak sıralamalarla listelerde yer bulmasına ‘evet’ mi diyeceksiniz ‘hayır’ mı diyeceksiniz? Fermuar yöntemini getiren teklifimizin yanıtı açık. Kadınların siyasette eşit temsil hakkının hukuken güvence altına alınmasına, hukuka, yasalara ‘evet’ mi diyeceksiniz ‘hayır’ mı? Yüksek Seçim Kurulu’nun listelerin yüzde 50 kota ve fermuar yöntemine uygunluğunu denetlemesine, uygun değilse listeleri reddetmesine ‘evet’ mi diyeceksiniz, ‘hayır’ mı diyeceksiniz?”

CHP’li milletvekillerinin çektiği videolara tartışmanın sesleri yansıdı.

Bu Yazıya Tepki Ver


E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir