İşte Rusya-Ukrayna savaşında 13. günün gelişmeleri

putin zelenski ukrayna rusya savaş
Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

SAYFA GÜN İÇERİSİNDE DÜZENLİ OLARAK GÜNCELLENECEKTİR. YENİ GELİŞMELERİ GÖRMEK İÇİN SAYFAYI YENİLEYEBİLİRSİNİZ.

Rusya’nın Ukrayna’ya dönük askeri müdahalesinde 13. güne girildi.

Çatışmalar da müzakereler de sürüyor. Rusya’ya yönelik yaptırımlar her geçen gün artarak devam ederken savaş özellikle belirli bölgelerde yoğunlaşmış durumda.

İşte işgalde 13. gün ve dakika dakika gelişmeler:

GÜNCELLEME 23.55

Oligarklar ve oligark adayları yasta ! Rolex Rusya’ya ihracatı durdurdu.



GÜNCELLEME 23.46

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Fransa’nın başkenti Paris’te görüştü.

Görüşmenin bir saatten fazla sürdüğünü belirten ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price yaptığı açıklamada, Blinken ve Macron’un Rusya’nın Ukrayna’ya karşı başlattığı askeri operasyon karşısında ABD-Fransa işbirliğinin güçlü bir şekilde sürdürülmesi gereği üzerinde anlaştığını duyurdu.

GÜNCELLEME 23.42

ABD Dışişleri Müsteşarı Nuland, Polonya’nın Mig-29 savaş uçaklarını ABD’nin emrine verme kararının Washington ile “önceden istişare edilmediğini” söyledi.

GÜNCELLEME 23.10

Starbucks Rusya’daki tüm faaliyetlerini askıya aldı

GÜNCELLEME 22.52

Polonya, tüm MiG-29 savaş uçaklarını Ukrayna’ya devredecek.

GÜNCELLEME 22.32

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, “Rusya Federasyonu’nun güvenliğini sağlamak için” belirtilen mal ve hammaddelerin ithalat ve ihracatını kısıtlayan bir kararname imzaladı. Kararnameyle ilgili açıklamada hangi mal ve malzemelerin kısıtlanacağını belirtmedi.

GÜNCELLEME 20.55

McDonald’s Rusya’daki tüm faaliyetlerini askıya aldı

GÜNCELLEME 19.32

ABD Başkanı Joe Biden, Rusya’dan petrol, doğalgaz ve tüm enerji ithalatının yasaklandığını duyurdu. “Çok net bir şekilde Rus oligarklarının da peşindeyiz. Onların lüks yatları, evleri takibimizde, bunun bedelleri ödenecek. Bahsettiğimiz yatlar gerçekten yüz milyonlarca dolar değerindeki yatlar.” diyen Biden ambargoların herkes için acı sonuçları olacağını da belirtti.

GÜNCELLEME 17.34

Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, Rusya’ya dönük yaptırım kararlarına dahil olmaması durumunda Çin’e karşı adım atacaklarını söyledi.

Basın toplantısında konuşan Psaki, ABD yaptırımlarının Moskova’yı Pekin’e yakınlaştırıp yakınlaştırmayacağına ilişkin soruya, “Bu yaptırımların etkilerini Çin’le telafi edemezler. Bu mümkün değil. Çin, bu yaptırım kararlarına dahil olmazsa, buna dair adım atacak araçlarımız her zaman vardır” dedi.

GÜNCELLEME 17.12

BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliğinden (OHCHR) yapılan yazılı açıklamada Rusya’nın Ukrayna’ya saldırı başlattığı 24 Şubat’tan 7 Mart gece yarısına kadar 474 sivilin öldüğü, 861 sivilin yaralandığı belirtildi.

GÜNCELLEME 16.50

Beyaz Saray, ABD Başkanı Biden’ın bugün Rusya’ya dönük yeni yaptırımlar açıklayacağını bildirdi.

GÜNCELLEME 16.20

Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, Savunma Bakanı Hulusi Akar ile Ukrayna konulu bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

GÜNCELLEME 15.45

Ukrayna Dışişleri Bakanı, ülkesinin etik ve sosyal açıdan sorumlu küresel işletmelerden ‘Rusya ile veya Rusya’daki operasyonları durdurma veya askıya alma’ talep ettiğini söyledi.

Pek çok uluslararası firma bu karara uyarken Coca Cola ve McDonald’s gibi devler henüz Rusya yaptırımlarına katılmadı.

GÜNCELLEME 15.20

Shell’in ham petrol, petrol ürünleri, doğal gaz ve sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) dahil olmak üzere tüm Rus hidrokarbonlarındaki katılımlarından aşamalı olarak çekileceği bildirildi. Shell’den yapılan yazılı açıklamada, ilk adım olarak şirketin Rus ham petrolünün tüm spot alımlarını durduracağı ve Rusya’daki servis istasyonlarını, havacılık yakıtları ve madeni yağ operasyonlarını da kapatacağı belirtildi.

GÜNCELLEME 14.55

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, Rusya’nın, Ukrayna ile görüşmeye “her zaman hazır olduğunu” belirterek, “Asıl sorulması gereken, Ukrayna tarafının perşembe günü Türkiye’de gerçekleşecek görüşmelere ne derece hazır olduğu” dedi.

GÜNCELLEME 14.35

Ukraynalı yetkililer, insani koridor açılması planlanan Sumi kenti yakınlarında pazartesi günü yapılan Rus hava saldırısı sonucunda 2’si çocuk 9 sivilin hayatını kaybettiğini belirtti.

GÜNCELLEME 14.20

Çin Komünist Partisi Genel Sekreteri Şi Cinping, Macron ve Scholz ile bir görüşme yaparak her iki lideri Pekin ile Ukrayna konusunu koordine etmeye çağırdı.

GÜNCELLEME 13.25

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, başkent Kiev’de sokağa çıkarak paylaştığı mesajı sosyal medya hesabından yayınladı. Zelenski, çatışmalar için hazırlanan barikatların önünden video paylaştı.

GÜNCELLEME 12.35

İngiltere Savunma Bakanı, Rusya ordusunun Ukrayna’da öngörülen ‘zaman çizelgesinin çok gerisinde’ olduğunu ve her geçen gün ‘daha umutsuz’ hale geldiğini söyledi.

GÜNCELLEME 12.15

Ukrayna Savunma Bakanlığı, Rusya’nın 41. Ordusu Genelkurmay Başkanı Tümgeneral Vitaly Gerasimov’un doğu Ukrayna’da, Harkov dışında öldürüldüğünü iddia etti.

GÜNCELLEME 11.55

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenskiy, Amerikan ABC TV kanalına dikkat çeken bir açıklamada bulundu.

Kırım ve Donbass cumhuriyetlerini tanıma olasılığı üzerine sorulan soruya yanıt veren Zelenskiy, “Bunu tartışabilir ve insanların orada nasıl yaşayacakları konusunda bir uzlaşmaya varabiliriz” dedi.

GÜNCELLEME 11.30

Londra Metal Borsası, yükselen fiyatlar sonrasında nikel ticaretini askıya aldı

GÜNCELLEME 10.50

Çin’den ABD’ye: Ülke içinde ve Ukrayna dahil başka ülkelerde askeri amaçlarla yürüttüğünüz biyolojik faaliyetlere açıklama getirin.

Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov “ABD Savunma Bakanlığı tarafından finanse edilen, Ukrayna’da uygulanan bir askeri biyolojik programın izlerinin Kiev rejimi tarafından acil bir şekilde temizlendiği gerçeği ortaya çıkarıldı. Açıkçası, özel bir askeri operasyonun başlamasıyla birlikte, Pentagon’un Ukrayna topraklarında gizli biyolojik deneylerin yürütüldüğünün açığa çıkması konusunda ciddi endişeleri vardı” açıklaması yapmıştı.

GÜNCELLEME 10.15

Ukrayna’da başkent Kiev dahil 5 şehirden sivillerin tahliyesi için ilan edilen geçici ateşkes başladı.

GÜNCELLEME 10.10

Azerbaycan Savunma Bakanlığı, Ukrayna’ya gönderilen insani yardımla ilgili Rusya Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada “Dağlık Karabağ ifadesinin kullanılmasının kabul edilemez olduğunu” duyurdu. Azerbaycan Savunma Bakanlığı bu tür açıklamaların Azerbaycan-Rusya ilişkilerine zarar verebileceğini belirtti.

GÜNCELLEME 09.50

Süper model Gigi Hadid, moda haftalarındaki kazançlarının tamamını Ukrayna’ya yardım çalışmalarına bağışlayacağını açıkladı.

GÜNCELLEME 09.25

Dünya Bankası, Ukrayna için 723 milyon dolarlık kredi ve hibe paketini onayladığını duyurdu

GÜNCELLEME 08.30

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Yiğit Bulut, Ukrayna Devlet Başkanı Volodomir Zelenski’nin “İsrail itmeli” olduğunu ve ABD’li finansör George Soros tarafından desteklendiğini söyledi.

GÜNCELLEME 07.55

THY EuroLeague, Rusya’nın Ukrayna’ya savaş açması sonrası Rus kulüpleriyle ilgili kesin kararını aldı. EuroLeague’de yapılan oylama sonrası Rus kulüplerinin oynadığı hiçbir maç sayılmadı.

GÜNCELLEME 06.45

ABD Senatörü Marco Rubio, Çin’in ödeme sistemini Rusya’nın SWIFT yaptırımlarını atlatmasına yardımcı olmak için kullanması halinde yaptırım uygulayacak bir yasa üzerinde çalıştığını söyledi.

GÜNCELLEME 04.53

Japonya, petrol arıtma ekipmanı ihracatı yasağı da dahil olmak üzere Moskova’ya yeni yaptırımlar uyguluyor.

GÜNCELLEME 02.25

Birleşik Krallık Savunma Bakanlığı’na verilen istihbarat brifingine göre; Rusya, “doğrudan tahliye koridorlarını hedef almaya ve bunun sonucunda çok sayıda sivilin ölümüne yol açmaya” devam ediyor.

Bu Yazıya Tepki Ver


E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir