İşte Rusya-Ukrayna savaşında 16. günün gelişmeleri

putin zelenskiy ukrayna rusya
Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

SAYFA GÜN İÇERİSİNDE DÜZENLİ OLARAK GÜNCELLENECEKTİR. YENİ GELİŞMELERİ GÖRMEK İÇİN SAYFAYI YENİLEYEBİLİRSİNİZ.

Rusya’nın Ukrayna’ya dönük askeri müdahalesinde 16. güne girildi.

Savaşın 15. gününde iki ülke arasındaki en üst düzey temas Antalya’da gerçekleşti. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun ev sahipliğinde gerçekleşen toplantıda Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba ve Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov bir araya geldi. Ancak görüşmeden kayda değer bir sonuç çıkmadı.

Hafta sonundan itibaren tahliyeler için çatışmayı durduran Rus ordusu yeniden harekete geçti.

Ülkenin kuzeyinde ve başkent Kiev’e giden yol üzerinde bulunan Çerhiniv, doğudaki Harkov ve Sumi, Azak Denizi’ndeki liman kenti Mariupol, Rusya tarafından kuşatılmış durumda.

İşte işgalde 16. gün ve dakika dakika gelişmeler:



GÜNCELLEME 23.40

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba, Rus ordusunun Mariupol kentine yönelik saldırılarında 12 günde 1582 sivilin hayatını kaybettiğini belirtti.

GÜNCELLEME 23.32

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Rusya’yı kuvvetlerini geri çekmeye ve iyi niyetle diplomatik çabalara girişmeye çağırdı. Stoltenberg, insani koridorların Ukrayna’nın asgari ihtiyaçlarından olduğunu vurguladı.

GÜNCELLEME 23.25

Ukrayna’da kuşatma altındaki Melitopol’ün Belediye Başkanı Rus güçleri tarafından kaçırıldı. Ukrayna İçişleri Bakanı Danışmanı Anton Geraşenko da “Melitopol’da 10 kişilik bir işgalci grubu, düşmanla işbirliği yapmayı reddeden şehrin belediye başkanı Ivan Fedorov’u kaçırdı” açıklaması yaptı. Ukrayna dışişleri bakanlığından yapılan açıklamada da kaçırma olayının savaş suçu olduğu belirtildi.

GÜNCELLEME 23.20

Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna’da toplam 3 bin 346 askeri altyapı tesisinin imha edildiğini bildirdi. Bakanlık Sözcüsü İgor Konaşenkov, başkent Moskova’da Rusya ve Ukrayna arasındaki savaşa dair açıklamalarda bulundu. Rusya Silahlı Kuvvetleri ile Donbas’taki sözde ayrılıkçı yönetimlerin Ukrayna’da ilerlemeye devam ettiğini belirten Konaşenkov, buradaki bazı yerleşim birimlerinin kontrol altına alındığını söyledi.

GÜNCELLEME 22.50

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov’un eşi Tatyana Navka ve büyük çocuklarına yaptırım getirildiğini belirtti.

GÜNCELLEME 22.35

ABD, Almanya, İngiltere, Kanada, Fransa, İtalya ve Japonya’dan oluşan G7 ülkelerinin liderleri, Rusya’ya uygulanacak yeni ekonomik yaptırımlara ilişkin ortak açıklama yaptı. G7 ülkeleri yaptıkları açıklamada, Rusya’yı ticarette “en çok kayrılan ülke” statüsünden çıkaracaklarını duyurdu.

GÜNCELLEME 21.55

YouTube’un devlet tarafından finanse edilen Rus medya kuruluşlarını derhal engelleyeceğini duyurmasının ardından Sputnik’in hesapları ‘Bu kanal ülkenizde kullanılamıyor’ ibaresiyle askıya alındı.

GÜNCELLEME 21.30

Londra merkezli Barclays Bank, İngiltere Premier Lig takımlarından Chelsea FC’ye ait banka hesabının geçici olarak askıya alındığını duyurdu.

GÜNCELLEME 21.10

Rusya Instagram’a erişimi yasakladı.

GÜNCELLEME 20.57

YouTube, devlet tarafından finanse edilen Rus medya kanallarını derhal engelleyeceğini duyurdu.

GÜNCELLEME 20.45

Fransa Cumhurbaşkanı Ukrayna’da ateşkes sağlanması ve askerlerini geri çekmesi için Rusya’ya karşı ‘baskıyı’ sürdürdüklerini ifade etti.

GÜNCELLEME 20.32

British American Tobacco, Rusya’dan çekildiğini duyurdu.

GÜNCELLEME 20.11

BM Güvenlik Konseyi, Ukrayna’daki ABD askeri biyolojik programları hakkında bir toplantı başlattı.

GÜNCELLEME 19.57

Ukrayna’nın doğusunda Azak Denizi kıyısındaki Mariupol kentinde Rus bombardımanından, içinde Türkiye Cumhuriyeti vatandaşının sığındığı bir caminin de etkilendiği iddia edildi.

Reuters haber ajansının Ukrayna’nın Ankara Büyükelçiliğine dayandırdığı haberde caminin içinde 34’ü çocuk olmak üzere toplam 86 Türkiye Cumhuriyeti vatandaşının bulunduğu kaydedildi.

GÜNCELLEME 19.50

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Polonya Meclisi’ne hitap etti. Polonya’ya sığınan vatandaşları için teşekkür eden Zelenskiy, “Yardımınızdan ve desteğinizden dolayı minnettarım. Son derece önemli bir başarıya imza atacağımızı düşünüyorum eğer bu savaşı kazanırsak” dedi.

GÜNCELLEME 19.40

Rusya’dan yapılan açıklamada Türkiye, Azerbaycan ve İran’dan demiryolu ve denizyolu ile mal arzını artırmak için aktif çalışmaların başlatıldığı kaydedildi.

GÜNCELLEME 19.20

Çin Başbakanı, ‘Rusya’ya yönelik yaptırımlar, küresel ekonominin toparlanmasını etkileyecek ve tüm taraflara zarar verecek’ açıklamasını yaptı.

GÜNCELLEME 18.50

Çin’den yapılan açıklamada ülkedeki bilgisayarlara Şubat ayı sonlarından itibaren düzenli siber saldırılar yapıldığı ve ABD merkezli internet adresli korsanların ele geçirdikleri Çin bilgisayarları üzerinden Rusya’yı hedef aldığı belirtildi.

GÜNCELLEME 18.35

ABD Başkanı Joe Biden, Ukrayna’ya saldırıları nedeniyle Rusya ile “ticari ilişkilerini” askıya aldıklarını açıkladı. Biden yaptığı açıklamada, “Çeşitli yeni adımları açıklayacağız. İlk olarak bütün bu uluslar en çok iltimas geçilen ülke statüsünü geri alacak Rusya’dan. Bu ülke arasında en iyi imkanlar dahilinde ticari işlemler yapılıyor, herhangi engel olmuyor, gümrük vergileri en düşük uygulanıyor. Kalıcı normal ticari ilişkisi kaldırıldığında Rusya’nın ABD ile ticareti zorlaşacak. Rus ekonomisini yıktık” ifadelerini kullandı. Biden; biyolojik silah iddiaları hakkındaki soruya ise’Rusya bedelini ödeyecek’ şeklinde yanıt verdi.

‘UKRAYNA’YA UÇAK GÖNDERMEK 3. DÜNYA SAVAŞI OLUR’

Biden, Ukrayna’ya ABD’lilerin kullandığı uçakları göndermenin 3. Dünya Savaşı olacağını söyledi. Ukrayna’ya ihtiyaçları olan silahları ulaştıracaklarını ve Ukraynalıların hayati ihtiyaçlarının karşılanması için de gerekli parayı göndereceklerini belirten Biden, şöyle konuştu:

“Biz 5. Maddedeki yükümlülüklerimiz gereği NATO topraklarının her bir metrekaresini savunacağız ancak 3. Dünya Savaşına girmeyeceğiz. NATO’yu Ukrayna’da savaşa sokmak zafer olmayacaktır. Şu anda elimizden gelen yardımı sağlıyoruz ancak, içinde Amerikalı pilotların ve mürettebatın bulunduğu uçakları, tankları, trenleri Ukrayna’ya göndermenin tek adı 3. Dünya Savaşıdır.”

GÜNCELLEME 17.41

Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki, Hollanda’nın Ukrayna’nın AB’ye katılım sürecini yavaşlatmak istediğini söyledi.

Sputnik’in aktardığına göre AB liderlerinin iki günlük gayrı resmi bir toplantısının yapıldığı Paris’te basın mensuplarına konuşan Morawiecki, “Birkaç saat süren iyi ve canlı tartışmadan sonra, Ukrayna’yı AB’de görmek istediğimiz herkes tarafından anlaşıldı. Bazıları bunun bir an önce olmasını ve bu perspektifi geliştirmesini istiyor. Bu ülkeler arasında Polonya da var. Fakat Hollanda gibi süreci yavaşlatmak isteyen ülkeler var” dedi.

GÜNCELLEME 17.22

Ukrayna’da, Rus birliklerinin başkent Kiev’e çok yaklaşması ve bölgede çatışmalarının dozunun artmasının ardından Türkiye’nin Kiev’deki büyükelçiliği tahliye edildi. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç, Türkiye’nin Kiev Büyükelçiliği’nin güvenlik nedeniyle başka bir şehre taşınacağını açıkladı.

GÜNCELLEME 17.07

Ukrayna’da mahkeme, Russia Today (RT) ve Sputnik Genel Yayın Yönetmeni Margarita Simonyan’ın gıyabında tutuklama kararı verdi.

GÜNCELLEME 16.30

Kiev Belediye Başkanı Vitali Kliçko, “Şehirde hala en az 2 milyon sivilin kaldığına inanıyoruz” dedi. Reuters’a verdiği demeçte kentte normalde yaklaşık 3,5 milyon kişinin yaşadığını söyleyen Kliçko, “Başkente birkaç hafta daha yetecek temel gıdaya sahibiyiz. Şu anda elektriğimiz, gazımız, suyumuz var” diye konuştu.

GÜNCELLEME 16.20

İsviçre Dışişleri Bakanlığı, yayınladığı seyahat uyarısında, Rusya’da bulunan vatandaşlarına ülkeyi terk etmelerini tavsiye etti.

GÜNCELLEME 16.00

Kanada hükümeti Rus milyarder Roman Abramoviç’i yaptırım kapsamına aldı. Ancak Kanada hükümeti bu adımın Abramoviç’in sahibi olduğu şirket Evraz Kuzey Amerika’nın Kanada’daki operasyonlarını etkilemeyeceğini duyurdu.

GÜNCELLEME 15.44

Almanya Futbol Federasyonu (DFB) eski Başbakan Gerhard Schröder’in onursal üyeliğini iptal etti. Schröder’in “savaşa açıkça mesafe koymaması” ve “Rus devlet şirketlerindeki görevlerinden ayrılmaması” nedeniyle üyeliğinin hemen iptaline karar verildiği belirtildi.

GÜNCELLEME 15.40

Rusya Başsavcılık Ofisi, Facebook ve Instagram’ın ana şirketi Meta’nın “aşırılıkçı örgüt” olarak tanımlanmasını talep etti.

GÜNCELLEME 15.30

Antalya Diplomasi Forumu’nda konuşan Erdoğan Ukrayna’daki savaşa ilişkin “2014’te Kırım’ın işgaline tüm Batı, tüm dünya ses çıkarmış olsaydı acaba bugünkü tabloyla karşı karşıya kalır mıydık? Kırım’ın işgaline sessiz kalanlar şimdi bir şeyler söylüyorlar. Ukrayna şimdi yalnız bırakılıyor” dedi.

Erdoğan “Gelinen noktada ateşe benzin dökmenin kimseye bir faydası olmayacağı kanaatindeyim. Ukrayna halkının meşru mücadelesi desteklenirken, leke sürecek adımlardan imtina edilmeli. Batı ülkelerinde yaşayan Rus kökenlilere ve Rus kültürüne yönelik faşizan uygulamalar asla kabul edilmemelidir” diye konuştu.

GÜNCELLEME 15.10

İngiltere, Rusya’da parlamentonun alt kanadı Devlet Duması’ndaki 386 milletvekiline yaptırım kararı aldı.

GÜNCELLEME 14.50

Rusya Savunma Bakanı, Ukrayna’daki askeri operasyonun plana göre gittiğini söyledi

GÜNCELLEME 14.30

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, iki ülke arasında gerçekleştirilen müzakerelerle ilgili “görüşmelerde pozitif yönde değişmeler var” açıklamasını yaptı. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba savaş sürecinden bu yana ilk kez Antalya Diplomasi Forumu’nda görüşme masasına oturmuşlardı.

GÜNCELLEME 13.57

Lugansk Halk Cumhuriyeti lideri Leonid Paseçnik, bölgede Ukrayna ordusundan geri alınan sokak ve meydanlara, Ukrayna’daki “komünizmden arındırma yasası” ile değiştirilmeden önceki isimlerini geri vereceklerini söyledi.

GÜNCELLEME 13.50

Rus havayolu şirketi Red Wings 15 Mart’tan itibaren Moskova-İstanbul uçuşlarına 100 yolcu kapasiteli SSJ100 uçaklarıyla başlayacağını bildirdi. Şirketten yapılan açıklamada uçakların Rusya’da kayıtlı ve Rus şirketlerce sigortalı olduğu kaydedildi.

GÜNCELLEME 13.35

Ukrayna devletinin Ulusal Nükleer Enerji Üretim Kuruluşu Energoatom, ülkede yaklaşık 1 milyon insanın elektriksiz kaldığını açıkladı.

GÜNCELLEME 13.20

BM’nin açıklamasına göre, Ukrayna’da ayrılan mültecilerin sayısı 2,5 milyona ulaştı.

GÜNCELLEME 13.05

AB Dışişleri ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Fransız TF1 kanalına yaptığı açıklamada, Ukrayna’nın olası NATO üyeliği süreciyle ilgili hata yaptıklarını söyledi. “Bir takım hatalar yaptığımızı ve Rusya’nın Batı ile yakınlaşması fırsatını kaybettiğimizi kabul etmeye hazırım” diyen Borrell, “Daha iyisini yapabileceğimiz anlar, önerdiğimiz ve sonradan uygulayamadığımız şeyler oldu. Ukrayna ve Gürcistan’ın NATO’nun bir parçası olacağına dair söz vermek gibi. Sanıyorum yerine getiremeyeceğiniz sözler vermek bir hata sayılır” ifadelerini kullandı. Borrell, AB olarak Ukrayna’ya desteği artıracaklarını kaydetti.

GÜNCELLEME 12.50

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna’ya karşı savaşacak Orta Doğulu gönüllüleri kabul etmeye yeşil ışık yaktı. Putin bu savaşçıların, Ukrayna’daki çatışma bölgelerine ulaştırılması için talimat verdi.

GÜNCELLEME 12.25

Reuters, Harkov bölgesindeki bir psikiyatri hastanesinin bombalandığını yazdı. Harkov Bölge Valisi Oleh Synegubov, Rusya birliklerinin hastaneye hava saldırısı düzenlediğini, 330 kişinin hastaneden 73 kişinin tahliye edildiğini açıkladı. Vali, can kaybına ilişkin bir bilgi paylaşmadı.

GÜNCELLEME 12.10

Deutsche Bank’ın Mali İşler Direktörü James von Moltke, Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısı sonrası büyük şirketlerin Rusya’dan çıkma kararlarına rağmen, Deutsche Bank’ın Rusya’daki operasyonlarını sona erdirmesinin “uygulanabilir” olmadığını söyledi.

GÜNCELLEME 11.30

Rusya’nın ABD’nin fonlarıyla Ukrayna’da biyolojik silahlar geliştirildiği açıklamasına ilişkin Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy “Toprağımda hiçbir kimyasal veya başka bir kitle imha silahı geliştirilmedi. Bunu bütün dünya biliyor” dedi.

Zelenskiy Sumi, Trostianets, Krasnopolye, Irpin, Bucha, Gostomel ve İzyum’dan 40 bin kişinin tahliye edildiğini söyledi, Rusya’yı Mariupol ve Volnovakha’daki tahliyeleri engellemekle suçladı.

GÜNCELLEME 10.40

Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü Konaşenkov dün Rusya ordusunun Ukrayna ordusuna ait 3 Mi-24 helikopteri ile 5’i Bayraktar TB2 olmak üzere 8 İHA’yı düşürdüğünü açıkladı.

GÜNCELLEME 10.20

Havayolu firması Pegasus, “mevcut durumdan kaynaklanan operasyonel riskler doğrultusunda” Rusya Federasyonu varışlı ve kalkışlı tüm uçuşlarını 13 Mart’tan 27 Mart’a kadar geçici olarak durdurduğunu açıkladı.

GÜNCELLEME 09.35

Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, Ukrayna’nın Lutsk ve İvano-Frankivsk şehirlerindeki askeri havaalanlarını yüksek hassasiyetli silahlarla vurduklarını duyurdu. Açıklamada, Ukrayna’nın cephaneliklerinin, İHA’larının ve helikopterlerinin vurulduğu ifade edildi.

GÜNCELLEME 09.20

Ukrayna’nın Devlet Acil Hizmetler Servisi, Dnipro kentine üç kez hava saldırısı düzenlendiğini ve en az 1 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı.

GÜNCELLEME 09.10

Başkent Kiev’e doğru ilerleyen 64 kilometrelik Rus askeri konvoyunun son durumu uydu görüntülerine yansıdı. ABD merkezli Maxar Technologies’in paylaştığına göre, Rus konvoyu Kiev’e yaklaşırken bölündü ve Kiev yakınlarında dağıldı. Konvoyun Kiev’e sadece 15 km uzaklıkta olduğu belirtildi.

GÜNCELLEME 08.45

Ukrayna’nın Devlet Acil Hizmetler Servisi, Dnipro kentine üç kez hava saldırısı düzenlendiğini ve en az 1 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı.

GÜNCELLEME 07.10

Beyaz Saray: “Biden bugün Rusya’ya karşı yeni yaptırımlar açıklayacak.”

GÜNCELLEME 06.25

ABD Kongresi, Ukrayna’ya acil olarak 13,6 milyar dolarlık yardım paketini onayladı.

GÜNCELLEME 04.50

ABD eğlence endüstrisinin en büyük şirketlerinden Walt Disney, Rusya’daki tüm faaliyetlerini durduracağını duyurdu.

Şirketten yapılan açıklamada, Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırısının ardından Disney’in sinema filmlerinin Rusya’daki gösterimlerine ara verildiğinin ve şirketin ülkedeki diğer faaliyetlerinin gözden geçirildiğinin duyurulduğu anımsatıldı.

GÜNCELLEME 03.35

ABD Savunma Bakanlığı’ndan (Pentagon) üst düzey bir yetkili, Belarus’tan Ukrayna topraklarına giren ve başkent Kiev’in kuzeyinde çeşitli nedenlerle yavaşlayan Rus güçlerinin gün içinde şehrin 15 kilometre yakınına kadar geldiğini açıkladı. Bir grup gazeteciye Ukrayna-Rusya savaşına ilişkin değerlendirmelerde bulunan üst düzey Pentagon yetkilisi, “Kiev’in kuzeydoğusundan yaklaşan Rus kuvvetlerin ilerleyebildiklerini değerlendiriyoruz. Halen Gostomel yakınlarındalar ancak Kiev’e 5 kilometre daha yaklaştılar.” dedi.

GÜNCELLEME 02.15

Reuters haber ajansı, sosyal medya platformu Meta’nın, bazı ülkelerde Facebook ve Instagram kullanıcılarının Ruslar’a ve Rus askerlere Ukrayna işgali bağlamında şiddet çağrısı yapmalarına izin vereceğini bildirdi. Bu adımı şirketin nefret söylemi politikasında geçici bir değişiklik olarak niteleyen Reuters, haberini ulaştığı şirket içi yazışmalara dayandırdı.

Sosyal medya şirketi Meta’nın Rusya, Polonya ve Ukrayna’da, Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin ya da Belarus Cumhurbaşkanı Alexander Lukaşenko’ya ölüm çağrıları içeren paylaşımlara geçici olarak izin vereceği öğrenildi.

GÜNCELLEME 00.05

Dünya Bankası baş ekonomisti Carmen Reinhart, Rusya’nın Ukrayna’yı işgali nedeniyle yaşanan gıda ve enerji fiyatları sebebiyle yaşanabilecekler hakkında uyarıda bulundu. İşgalin gıdaya erişim sorunu yaşayan ülkeleri zora sokacağı ve sosyal huzursuzluğa neden olabileceği uyarısında bulunan Reinhart, “Aşırı duygusal olmak istemiyorum ama Arap Baharı’nın arkasındaki hikâyenin bir kısmı da gıda güvensizliği ve ayaklanmalardı” dedi.

Bu Yazıya Tepki Ver


E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir