İşte Rusya-Ukrayna savaşında 29. günün gelişmeleri

putin zelenskiy ukrayna rusya
Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

SAYFA GÜN İÇERİSİNDE DÜZENLİ OLARAK GÜNCELLENECEKTİR. YENİ GELİŞMELERİ GÖRMEK İÇİN SAYFAYI YENİLEYEBİLİRSİNİZ.

Rusya’nın Ukrayna’ya dönük askeri müdahalesinde 29. güne girildi.

Dünyanın gözü bugün NATO, Avrupa Birliği ve G7 zirvelerinin düzenleneceği Brüksel’de olacak.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodomir Zelenski, diplomasinin kalbinin atacağı zirvelerde ‘anlamlı adımlar’ atılması çağrısı yaptı ve görüşmelerin “kimin dost, kimin partner ve kimin Kiev’e para için ihanet ettiğini” göstereceğini ifade etti.

ABD’nin Moskova Büyükelçiliği, çarşamba günü kendilerine ‘istenmeyen kişiler’den oluşan bir liste gönderildiğini ifade etti.

The Washington Post’un haberine göre Washington’un ABD ile Rusya savunma liderlerini bir araya getirme talebi birçok kez Moskova tarafından reddedildi.



İşte işgalde 29. gün ve dakika dakika gelişmeler:

GÜNCELLEME 22.50

İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Brüksel’de düzenlediği basın toplantısında İngiltere ve müttefiklerinin “Ukrayna’ya hayati yardımı artıracağını” söyledi.

G7 toplantısının ardından gazetecilere verdiği demeçte Johnson, son yıllarda Batı ülkelerinin şimdi olduğundan daha fazla birleştiğini nadiren gördüğünü söyledi.

Johnson, İngiltere’nin Ukrayna üzerinde uçuşa yasak bölge ilan edilmesini reddettiğini de belirtti. İngiltere Başbakanı, NATO üyesi hiçbir ülkenin de bunu yapmayacağını ekledi.

Ancak NATO’nun Ukrayna’nın hava saldırılarına karşı kendini savunması için füze temin etmeyi düşündüğünü söyledi. Johnson, İngiltere’nin Ukrayna silahlı kuvvetleri için 6 bin füze daha göndereceğini ve 25 milyon sterlinlik serbest fon vereceğini açıkladı.

GÜNCELLEME 22.10

Ukrayna başkenti Kiev civarında güçlü patlamalar olduğu bildiriliyor.

İddiaya göre patlama Ukrayna Silahlı Kuvvetleri’ne ait akaryakıt ve mühimmat depolarında gerçekleşti.

Daha önce Rusya’nın Karadeniz filosunun savaş gemileri Sivastopol körfezinden çok sayıda Kalibr füzesi fırlatmıştı.

GÜNCELLEME 21.10

ABD Başkanı Joe Biden, NATO’nun “Liderler Zirvesi” sonrası yaptığı açıklamalarda Ukrayna’nın çatışmayı çözmek için topraklarının bir kısmından vazgeçmesi gerekeceğine inanmadığını söyledi

Biden, “Ukrayna’nın çözüm adına bazı toprakları feda edip etmeyeceğine Kiev karar verecek” dedi.

NATO’nun “uyum içinde” olduğunu iddia eden Biden, “Daha önceki konuşmalarımızda aslında bu uyumu Putin’in beklemediğini anlatmıştım. NATO hiç olmadığı kadar uyum içerisinde. Putin tam tersi bir etki yaratmış durumda. Bizler ilkeler içinde hareket ediyoruz.” dedi.

Kimyasal silah iddialarına ilişkin de konuşan Biden “Rusya bunu (kimyasal silah) kullanırsa karşılık veririz. Bu karşılığın içeriği ise silahın kullanım şekline bağlı olur.” ifadelerini kullandı.

GÜNCELLEME 20.50

Ukrayna’daki savaş hakkında olağanüstü oturum düzenleyen BM Genel Kurulu, Rusya’ya yönelik ikinci kararı 5’e karşı 140 oyla kabul etti.

Kararda, Rusya’ya “Ukrayna’daki savaşa derhal son vermesi, Ukrayna’da yardıma erişimin engellenmemesi ve sivillerin koruması” çağrısında bulunuldu. Bağlayıcı olmayan karar için yapılan oylamada, 38 ülke çekimser kalırken, Rusya, Suriye, Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti, Eritre ve Belarus karara karşı çıktı.

Rusya, BM Genel Kurulu’nda 2 Mart’ta yapılan oylamada Ukrayna’ya yönelik saldırıları nedeniyle kınanmıştı.

GÜNCELLEME 20.15

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, Ukrayna yönetiminin, ülkeyi kendi sınırlarında tutma şansını kaçırdığını söyledi.

Sputnik’te yer alan habere göre, bu şansın Kiev’e hem 2014 hem de 2015’te verildiğini belirten Zaharova, “Rusya’nın Ukrayna için Minsk anlaşmalarını uygulamaktan başka çare bulunmadığına, aksi halde ülkenin bölüneceğine ikna etmek için 7 yıl boyunca çabaladığını ancak ülkenin tüm dünyanın gözleri önünde bölündüğünü gördüklerini” kaydetti.

NATO ülkelerinin Ukrayna’ya silah sevk etmesinin sadece askeri faaliyetlerin uzamasına yol açmakla kalmadığını, aynı zaman öngörülmez sonuçlara yönelik bir tehlike oluşturduğunu söyleyen Zaharova, Batı’nın böylece tüm dünya için terör tehdidi yarattığını vurguladı.

GÜNCELLEME 19.40

Rusya’ya bağlı Çeçenistan Cumhuriyeti başkanı Ramazan Kadirov, Çeçen gönüllülerin Mariupol kentinin yönetim binasında kontrolü ele geçirdiğini açıkladı.

Telegram hesabından bir telsiz görüşmesinin videosunu paylaşan Kadirov, “Bizimkiler telsizle Mariupol yönetim binasını boşalttıklarını ve bizim bayrağımızı oraya çektiklerini bildirdiler. Hayatta kalan haydutlar riske girmediler, onlar için zaten gelenek haline geldiği gibi mevzilerini terk ettiler ve topukladılar.

Diğer birliklerin Mariupol’un paralel yönlerinde ilerlediğini ve kenti “Azov haşerelerinden koruduğunu” kaydeden Kadirov, “İnşallah en kısa süre Mariupol tamamen temizlenecek” ifadelerini kullandı.

GÜNCELLEME 18.50

Beyaz Saray, aralarında Rusya’nın en büyük bankası Sberbank’ın Başkanı’nın da bulunduğu 400’den fazla Rus elit, Duma üyesi ile savunma şirketine Ukrayna savaşı bağlamında yeni yaptırımlar getirildiğini duyurdu.

GÜNCELLEME 17.45

Washington Post’un haberine göre, ABD ve Avrupalı müttefikleri, sıvılaştırılmış doğal gaz sevkiyatlarını Avrupa’ya yönlendirmeyi kabul etti.

GÜNCELLEME 17.30

Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO), Rusya’nın Ukrayna’ya dönük askeri saldırısının acil ve koşulsuz sonlandırılması çağrısı için hazırlanan bir tasarı oyladı.

Tasarı, 2’ye karşı 42 oyla kabul edilirken, 8 çekimser oy kullanıldı, 4 üyeyse oylamaya katılmadı.

47 üye ülkenin ortak hazırladığı 27 paragraflık tasarıda, “sivil kayıplara ve sivil kişi ve yapılara saldırılara ilişkin derin endişeler duyulduğu” ifade edilirken, savaşın hastanelerde, okulda, ulaşımda, şirketlerde ve nükleer tesislerde çalışmaya devam eden işçiler açısından hayati riskler taşıdığına vurgu yapıldı.

GÜNCELLEME 17.05

ABD yönetimi, savaştan kaçan 100 bin Ukraynalıyı ülkeye kabul edeceğini ve Ukrayna’ya 1 milyar dolardan fazla insani yardım sağlayacağını duyurdu.

GÜNCELLEME 16.30

Britanya, Rusya’nın 65 stratejik endüstrisini, bankasını ve Rus iş insanını hedef alan yeni yaptırım kararını duyurdu.

Açıklamada, yaptırım uygulanan kişiler arasında Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un üvey kızı olduğu iddia edilen Polina Kovaleva, milyarder petrol zengini Eugene Shvidler ve Rusya’nın en büyük bankası Sberbank’ın CEO’su Herman Gref’in de yer aldığı bildirildi.

GÜNCELLEME 16.10

NATO Olağanüstü Liderler Zirvesi sonrası ortak bildiri yayınlandı.

Bildiride, “Rusya’nın sivillere yönelik saldırısını güçlü bir şekilde kınıyoruz. Rusya’nın saldırısı küresel güvenliği tehdit ediyor” ifadeleri yer aldı.

Açıklamada şunlar denildi:

“Rusya’nın uluslararası güvenlik ve istikrarın temellerini yok etme girişimlerine karşı koymakta kararlıyız. Rusya ve Belarus’u sorumlu tutuyoruz.

Rusya’nın Ukrayna’yı işgalini en güçlü şekilde kınıyoruz. Putin’i bu savaşı derhal durdurmaya ve askeri güçlerini Ukrayna’dan geri çekmeye çağırıyoruz. Belarus’u suç ortaklığına son vermeye çağırıyoruz. Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısı küresel güvenliği tehdit ediyor.

Kimyasal, biyolojik, radyolojik ve nükleer tehditlere karşı hazırlığımızı artıracağız. Haziran ayında Madrid’de bir araya geldiğimizde daha fazla karar alacağız.
Rusya’nın kimyasal veya biyolojik silah kullanması kabul edilemez ve ciddi sonuçları olur.”

GÜNCELLEME 15.50

Ukrayna’nın üç büyük mobil operatöründen birini işleten Turkcell, ülkede işlettiği altyapının yüzde 10’unun devre dışı kaldığını açıkladı.

Turkcell tarafından dün KAP’ta yayımlanan analist sunumuna göre Ukrayna’daki merkezi şebekede hasar veya kesinti bulunmuyor olsa da şirketin 9 bin baz istasyonundan ortalamada yaklaşık yüzde 10’u devre dışı kaldı.

Ukrayna’da Lifecell markası ile faaliyet gösteren Turkcell, çalışanları arasında can kaybı veya yaralanma olmadığını belirtirken, faaliyetlerine devam edebilmek için yeterli sayıda bakım ekipmanı desteği sağladığını ve veri merkezini Lviv kenti ile komşu ülkelere yedeklediğini belirtti.

Şirketin ülkede işlettiği perakende mağazalardan yüzde 45’inin açık olduğu belirtildi.

Turkcell’in geçen yıl 35.9 milyar lira olan gelirleri arasında Ukrayna’nın yüzde 7.8 payı bulunuyor. Ukrayna faaliyetleri faiz, amortisman ve vergi öncesi kârın ise yaklaşık yüzde 10’unu oluşturuyor.

GÜNCELLEME 15.35

Rusya, Biden’ın oğlunun Vakfı’nın ABD’nin Ukrayna’daki askeri-biyolojik faaliyetlerinin finansmanıyla bağlantılı olduğunu açıkladı.

GÜNCELLEME 15.20

Kremlin sözcüsü İngiltere Başbakanı Boris Johnson’ın ‘en aktif Rusya karşıtı’ lider olduğunu söyledi

GÜNCELLEME 15.05

ABD ve müttefikleri Ukrayna’ya gemisavar füzeleri sağlamayı tartışıyorlar

GÜNCELLEME 14.50

Ukrayna Devlet Başkanı, ’20 binden fazla tankınız var ve bundan yüzde birini vermenizi, satmanızı istedik ama net cevap alamadık. Savaşta yapılan yardım çağrılarına cevap alamamak korkunç’ dedi.

GÜNCELLEME 14.40

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in, ülkesinin Ukrayna’da sürdürdüğü askeri operasyona ilişkin Güvenlik Konseyi üyeleriyle bir toplantı gerçekleştirdiği belirtildi.

GÜNCELLEME 14.10

Kremlin Sözcüsü Peskov, ‘Rusya’nın Amerikalı diplomatları sınır dışı etmeyi bırakması için ABD, Rus diplomatları sınır dışı etme eylemlerini durdurmalı’ dedi.

GÜNCELLEME 13.45

Rus büyükelçisi Polonya’nın Rusya’nın ülkedeki büyükelçiliğinin banka hesaplarını dondurduğunu söyledi

GÜNCELLEME 12.49

NATO genel sekreteri Jens Stoltenberg’in görev süresi bir yıl uzatılacak

GÜNCELLEME 12.19

ABD’nin uluslararası ekonomiden sorumlu ulusal güvenlik danışman yardımcısı, Moskova borsasının yeniden açılmasının bir maskaralık olduğunu belirterek, Rus hükümetini “şirketlerin hisselerini yapay olarak desteklemekle” suçladı.

GÜNCELLEME 11.54

İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Putin’in “barbarlığa giden kırmızı çizgiyi çoktan aştığını” söyledi

GÜNCELLEME 11.30

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, Rus lider Putin’in Ukrayna’yı hafife alarak büyük hata yaptığını söyledi. Stoltenberg “Biz dünyanın en güçlü ittifakıyız. Birlik olduğumuz sürece güvendeyiz” dedi.

GÜNCELLEME 11.20

İngiltere hükümeti, Rusya’ya karşı enformasyon savaşının bir parçası olarak BBC Dünya Servisi’ne yaklaşık 4 milyon sterlin tahsis edeceğini duyurdu.

GÜNCELLEME 10.50

Ukrayna’ya saldıran Rus ordusunun 15 bin 800 askerini, 108 uçağını, 124 helikopterini ve 530 tankını kaybettiği bildirildi.

Rus güçleri 1033 araç, 4 hafif sürat teknesi, 72 yakıt aracı ve 50 insansız hava aracını da kaybetti.​​​​

GÜNCELLEME 10.19

Ukrayna, Berdyansk’ta bir Rus donanma gemisini imha ettiğini iddia etti.

GÜNCELLEME 10.10

Haftalar sonra ilk kez yeniden açılan Moskova Borsası, enerji şirketlerindeki kazanımların etkisiyle %3 artarak güne başladı.

GÜNCELLEME 09.10

Moskova’da faaliyetlerine devam etmesi nedeniyle eleştirilen Fransız otomobil üreticisi Renault, Rusya’daki üretim faaliyetlerini askıya aldığını duyurdu.

Renault Grubu Moskova’daki üretim tesisindeki faaliyetlerini askıya aldı.

Şirketten yapılan açıklamada, Renault’un Rusya’nın en büyük otomobil üreticisi olan AvtoVAZ’daki yüzde 69’luk hissesiyle ilgili tüm muhtemel seçenekleri de değerlendirdiği belirtildi. AvtoVAZ, Lada marka otomobilleri üretiyor.

Otomobil üretiminden kazandığı gelirin yüzde 8’ini Rusya’dan elde eden Renault, bu ülkede faaliyetlerinin durdurulması sonucunda faaliyet kâr marjını da yüzde 4’ten yüzde 3’e revize etti.

GÜNCELLEME 08.20

Ukrayna ordusu, Rus ordusunun bundan sonra üç gün daha yetebilecek kadar yakıt, gıda ve mühimmatının kaldığını iddia etti.

The Guardian’da yer alan habere göre, Rusya’nın başlattığı işgalin birinci ayında Ukrayna Silahlı Kuvvetleri’nden paylaşılan rapor, Rus ordusunun ilerleyişinin durduğu aktarıldı.

Ukrayna ordusundan bir yetkili “Rus güçlerinin belirli silah kategorileri de dahil olmak üzere ellerindeki malzemenin çoğunu kullandığını düşünüyoruz. Bazı raporlar, Rus ordusunun belirli birimlerinin çeşitli tedariklerinin eksik olduğunu gösteriyor.” dedi.

GÜNCELLEME 07.45

ABD’nin Moskova Büyükelçiliği, çarşamba günü kendilerine ‘istenmeyen kişiler’den oluşan bir liste gönderildiğini açıkladı.

GÜNCELLEME 07.25

NATO, savaşın başlamasından bu yana 7 bin ila 15 Rus askerinin hayatını kaybettiği duyurdu. SSCB, Afganistan’da 10 yılda yaklaşık 15 bin asker kaybetmişti.

GÜNCELLEME 06.55

The Washington Post’un haberine göre Washington’un ABD ile Rusya savunma liderlerini bir araya getirme talebi birçok kez Moskova tarafından reddedildi.

GÜNCELLEME 06.15

Rusya Google News’i engelledi

GÜNCELLEME 04.05

Ukrayna Devlet Başkanı Volodomir Zelenski, Brüksel’de bugün düzenlenecek NATO, Avrupa Birliği ve G7 zirvelerinde ‘anlamlı adımlar’ atılması çağrısı yaptı ve görüşmelerin ”kimin dost, kimin partner ve kimin Kiev’e para için ihanet ettiğini” göstereceğini ifade etti.

GÜNCELLEME 00.20

Ukrayna Başbakan Yardımcısı İrina Vereşçuk, gün içinde 4 bin 554 Mariupol ve Gülaypole sakininin tahliye edildiğini açıkladı.

Vereşçuk, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, Ukrayna’da çatışmaların yaşandığı yerlerden sivillerin tahliye süreci için 9 tahliye koridorundan 7’sinin kullanıldığını bildirdi.

Mariupol şehrinden şahsi araçlarla 2 bin 912 kişinin Zaporijya şehrine ulaştığını belirten Vereşçuk, “Kiev Bölgesi’nden 919, Gülaypole şehrinden 51, Rubejnoye, Lisiçansk, Severodonetsk, Kremennaya şehirlerinden de 672 kişiyi tahliye ettik. Bu şehirlere 60 ton insani yardımı ulaştırdık.” ifadesini kullandı.

Bu Yazıya Tepki Ver


E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir