İşte Rusya-Ukrayna savaşında 30. günün gelişmeleri

putin zelenski ukrayna rusya savaş
Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

SAYFA GÜN İÇERİSİNDE DÜZENLİ OLARAK GÜNCELLENECEKTİR. YENİ GELİŞMELERİ GÖRMEK İÇİN SAYFAYI YENİLEYEBİLİRSİNİZ.

Rusya’nın Ukrayna’ya dönük askeri müdahalesinde 30. güne girildi.

Rusya ve Ukrayna, savaşın bir ay önce başlamasından bu yana ilk esir takasını gerçekleştirdi.

Pentagon’dan bir yetkili, Reuters’a yaptığı açıklamada Rusya’nın hassas güdümlü mühimmatının bitmek üzere olduğunu söyledi. Yetkili, Rusya’nın yakın zamanda güdümsüz bomba ve havan topları kullanmak zorunda kalacağını belirtti.

Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, ülkesi savaş halindeyken 13 gün boyunca hiç kamuoyu karşısına çıkmamış, bu da akıbeti hakkında tartışmalara sebep olmuştu. Putin’in Şoygu’yu işgal iyi gitmediği için cezalandırmış olabileceği veya bakanın kalp sorunları yaşadığı için hastaneye kaldırıldığı konuşuluyordu. Şoygu neredeyse iki hafta sonra, Putin’le bir telekonferansa bağlandı.

İşte işgalde 30. gün ve dakika dakika gelişmeler:



GÜNCELLEME 23.55

Scholz: Gaz tedarik sözleşmeleri ödemelerin euro veya dolar cinsinden yapılmasını öngörüyor

GÜNCELLEME 23.45

Macron: Rusya’nın, enerjide ruble ödeme talebini kabul etmemiz için neden yok

GÜNCELLEME 23.30

Mart ayı başında Rusya’daki ofisini kapatan Spotify, ülkedeki tüm hizmetlerini de askıya alıyor. Spotify’ın Rusya’daki hizmetlerini askıya almasının nedeni olarak Rusya’nın ‘sahte haber’ yasası gösteriliyor.

GÜNCELLEME 23.10

Rusya Maliye Bakanı Siluanov: Batı’nın, doğalgaz ödemelerde rubleye uyum sağlamasını umuyoruz

GÜNCELLEME 22.55

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, “Ukrayna’nın Mariupol şehrinden tahliyeler için Türkiye ve Yunanistan birlikte çalışıyor” dedi.

GÜNCELLEME 22.42

ABD’nin 800 milyon dolarlık askeri yardımının ilk partisi Ukrayna’ya ulaştı.

GÜNCELLEME 21.45

Rusya ile doğalgaz sözleşmelerinin korunması gerektiğini söyleyen Almanya Maliye Bakanı Christian Lindner, şirketlere ise Kremlin’in yakıt tedarikini ruble olarak ödeme taleplerini kabul etmeme çağrısı yaptı.

GÜNCELLEME 20.54

Ukrayna’ya silah sevkiyatını reddettiklerini söyleyen Macaristan Dışişleri Bakanı, Rus petrol ve doğalgazından da vazgeçmeyeceklerini kaydetti.

GÜNCELLEME 20.40

Erdoğan, Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy ile telefonda görüştü. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığından yapılan açıklamaya göre, görüşmede Rusya-Ukrayna savaşında sahadaki durum ve müzakerelerin geldiği aşama ele alındı.

GÜNCELLEME 20.10

Ukrayna, Rus ordusunun güney askeri bölgesi 49. Kombine Birliği Komutanı Korgeneral Yakov Rezantsev’in “etkisiz hale getirildiğini” iddia etti.

GÜNCELLEME 20.00

Letonya Cumhurbaşkanı, ‘Rus enerjisine olan bağımlılığımızı abartmamalıyız. Petrolün yaklaşık yüzde 10’u Rusya’dan ithal ediliyor ve artık bu ürünü diğer pazarlardan satın alacağız’ dedi.

GÜNCELLEME 19.40

Rusya’nın Paris Büyükelçisi Aleksey Meşkov, elçiliğin sosyal ağlarda yaptığı açıklamalar nedeniyle Fransa Dışişleri Bakanlığı’na çağrıldı.

GÜNCELLEME 19.00

Donetsk Halk Cumhuriyeti’nin (DHC) Ortak Ateşkes Kontrol ve Koordinasyon Merkezi Temsilciliği, Ukrayna ordusunun Donetsk’e yönelik topçu saldırısında iki kadının hayatını kaybettiğini belirtti.

GÜNCELLEME 18.50

Putin, Batı’daki Rus kültürüne karşı alınan önlemleri ve yasakları Nazi Almanyası altındaki yasaklara benzetti.

GÜNCELLEME 18.32

Rusya-Ukrayna görüşmelerinde Rus heyetinin başkanı olan Devlet Başkan Yardımcısı Vladimir Medinskiy, görüşmelerde tarafların sadece ikincil meselelerde ilerleme kaydettiğini, fakat başlıca siyasi meselelerde yerinde saydıklarını belirtti.

GÜNCELLEME 18.20

Biden Ukrayna sınırına yaklaşık 80 km uzaklıktaki Rzeszow’da Duda ile bir araya gelerek ve 82. Hava İndirme Tümeni’ndeki ABD askerlerini ziyaret etti. Askerlere hitaben bir konuşma yapan Biden, “Demokrasiyi savunmak, vahşeti önlemek için buradayız” dedi.

GÜNCELLEME 17.55

Kremlin Sözcüsü Peskov, ABD’nin Rusya-Ukrayna savaşındaki tutumuna dair açıklamalarda bulundu. Peskov, ABD’nin G20 gibi örgütlerin yanı sıra birçok alanda Rusya’yı izole etme isteğini sürdürdüğünü belirterek, “Şimdiye kadar çok az etkili olabildiler. Dünya hâlâ ABD ve Avrupa ülkelerinden daha fazlası” dedi. Peskov, Rusya’nın Ukrayna’da fosfor bombaları kullandığı yönündeki açıklamaları yalanlayarak, “Rusya, Ukrayna’da fosfor bombası kullanmadı. Rusya hiçbir zaman uluslararası sözleşmeleri ihlal etmedi” şeklinde konuştu.

GÜNCELLEME 17.35

Belçika’nın başkenti Brüksel’de NATO, AB ve G7 Zirvesine katılan ABD Başkanı Joe Biden’ın 2 günlük Polonya ziyareti bugün başlıyor.

Biden’ı taşıyan Air Force One uçağı Polonya’nın doğusundaki Rzeszow kenti yakınlarında bulunan Jasionka hava üssüne indi.

Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda’yı Rzeszow’a taşıyan uçak Varşova’ya geri dönerek acil iniş yapmıştı. Duda’nın başka bir uçakla Rzeszow’a gitmesi bekleniyor.

Biden Ukrayna sınırına yaklaşık 80 km uzaklıktaki Rzeszow’da Duda ile bir araya gelecek ve 82. Hava İndirme Tümeni’ndeki ABD askerlerini ziyaret edecek.

GÜNCELLEME 17.10

Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna’daki savaşta Rus askerlerinden 1351’inin öldüğünü, 3 bin 825’inin de yaralandığını açıkladı.

Açıklamaya göre, bir ayda Ukrayna ordusundan 14 binden fazla asker öldü, yaklaşık 16 bin asker yaralandı.

Rusya Savunma Bakanlığı ayrıca “Ukrayna’daki operasyonun birinci etabının tamamlandığını” duyurdu.

Yapılan açıklamada “Ukrayna’da hava sahasını kapatma girişimlerine Rus ordusunun derhal karşılık vereceği” kaydedildi.

Rusya Savunma Bakanlığı yetkilileri “Ukrayna’nın hava gücü ve hava savunmasının neredeyse tamamen imha edildiğini, Ukrayna donanmasının ise tamamen yok edildiğini” açıkladı.

GÜNCELLEME 16.50

Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda’yı ABD Başkanı Joe Biden ile görüşeceği Polonya’nın doğusundaki Rzeszow’a taşıyan uçak Varşova’ya dönerek acil iniş yaptı.

Polonya Cumhurbaşkanlığı’ndan yapılan açıklamada Duda’nın Rzeszow’a gitmesi için yedek bir uçağın hazırlandığı belirtildi.

GÜNCELLEME 16.25

Rusya, uluslararası hukuku “asla” ihlal etmediklerini söyleyerek Ukrayna Devlet Başkanı Volodomir Zelenski’nin Rus ordusunun fosfor bombası kullandığı iddialarını reddetti.

Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov, “Rusya uluslararası hukuku hiç ihlal etmedi” dedi ve konuyla ilgili diğer soruların Savunma Bakanlığı’na iletilmesi gerektiğini belirtti.

GÜNCELLEME 15.04

Kremlin, ABD Başkanı Joe Biden’ın Rusya’nın G20’den çıkarılmasını destekleyen açıklamalarına yanıt verdi. Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov, “Rusya, G20’den çıkarılsa bir felaket yaşanmaz” dedi.

BBC’de yer alan habere göre gazetecilere açıklamalarda bulunan Kremlin Sözcüsü Peskov “G20 formatı önemli ancak mevcut koşullarda, üyelerin çoğu bizimle ekonomik savaş içindeyken, çıkarılsak bir felaket yaşanmaz” dedi.

Peskov, dünyanın ABD ve Avrupa’dan daha büyük olduğunu belirterek Moskova’yı izole etme çabalarının başarısız olacağını söyledi.

GÜNCELLEME 14.18

Ukrayna Savunma Bakanlığı, Rusya’nın Kırım ile Donetsk bölgesi arasında kısmi bir kara koridoru oluşturduğunu söyledi

GÜNCELLEME 13.41

Rusya Merkez Bankası, rezervlerinin dondurulmasına karşılık olarak “dost olmayan” ülkelere aktarılabilecek fon hareketlerine “benzer miktarda” kısıtlamalar getirdiğini duyurdu.

Rusya Maliye Bakanı Anton Siluanov, Batı’nın, Rusya’nın yaklaşık 300 milyar dolarlık altın ve döviz rezervini dondurduğunu belirtmişti.

GÜNCELLEME 13.16

Finlandiya devlet demiryolları işletmesi, Helsinki ile St. Petersburg arasındaki tren seferlerinin Pazartesi gününden itibaren durdurulacağını açıkladı.

GÜNCELLEME 12.33

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov Batı’nın Rusya’ya karşı hibrit ve topyekün bir savaş başlattığını söyledi.

GÜNCELLEME 12.10

ABD ve AB, 2022’de AB pazarı için en az 15 milyar metreküplük ek sıvılaştırılmış doğal gaz hacimleri sağlamak için anlaşmaya varıyor

GÜNCELLEME 11.50

İngiltere Savunma Bakanlığı istihbarat raporunda, Ukrayna güçlerinin başkent Kiev’in doğusundaki kentler ve savunma pozisyonlarını Rus güçlerinden geri aldığını aktardı.

GÜNCELLEME 11.30

Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, Kalinovka köyünde Ukrayna ordusuna ait büyük bir yakıt deposunun vurulduğunu açıkladı. Sputnik’in haberine göre, Ukrayna ordusunun kalan en büyük yakıt deposu denizden fırlatılan yüksek hassasiyetli Kalibr füzeleri ile vuruldu. Depodan ülkenin orta kısımlarındaki askeri birimlerine sevkiyat yapılıyordu.

GÜNCELLEME 10.35

Reuters’ın haberine göre çatışmaların devam ettiği Mariupol’da bugün özel araçlarla kentten çıkabilecekler için insani koridor açılacağı belirtiliyor.

GÜNCELLEME 10.20

Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna’da yabancı savaşçıların eğitim üssünün İskender füzesiyle vurulduğunu açıkladı.

GÜNCELLEME 09.50

Ukrayna’nın ABD’den acil olarak günde 500 adet Stinger uçaksavar füzesi ile 500 adet Javelin tanksavar füzesi istediği belirtildi.

CNN International’ın konuya ilişkin edindiği belgeye dayandırdığı haberine göre, Ukrayna’nın ABD hükümetinden geçen günlerde talep ettiği askeri yardım listesi, önceki haftalardaki benzer listelerine nazaran genişledi, listeye acil olarak günde 500’er adet ilave Javelin tanksavar ve Stinger uçaksavar füzesi gönderilmesi talebi eklendi.

Listede yer alan “acil ihtiyaçlar” arasında jetler, saldırı helikopterleri ve S-300 gibi hava savunma sistemleri de olduğu belirtildi. Listede Rus-yapımı iki tip jetin olduğu, bunlardan birinin sahadaki birliklere yakın hava desteği sağlamak için tasarlandığı ve Ukrayna’nın her bir hava aracından 36 adet istediği kaydedildi.

GÜNCELLEME 08.40

Almanya, Rus petrolünün satın alımını Haziran ayına kadar %50 azaltmayı hedefliyor

GÜNCELLEME 07.20

Ukrayna Devlet Başkanı Volodomir Zelenski, Avrupa Birliği Konseyi’ne yaptığı konuşmada, Rusya’ya yönelik yaptırımlar konusunda biraz geç kalındığını söyledi.

GÜNCELLEME 06.45

Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, ülkesi savaş halindeyken 13 gün boyunca hiç kamuoyu karşısına çıkmamış, bu da akıbeti hakkında tartışmalara sebep olmuştu. Putin’in Şoygu’yu işgal iyi gitmediği için cezalandırmış olabileceği veya bakanın kalp sorunları yaşadığı için hastaneye kaldırıldığı konuşuluyordu. Şoygu neredeyse iki hafta sonra, Putin’le bir telekonferansa bağlandı.

GÜNCELLEME 06.10

Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı, Rusya’nın Kiev ve Çernigiv kentlerini hala kuşatamadığını ifade etti.

GÜNCELLEME 05.45

Ukrayna, Manguş’ta esir alınan arama kurtarma çalışanlarının kurtarıldığını ifade etti.

GÜNCELLEME 04.00

Pentagon’dan bir yetkili, Reuters’a yaptığı açıklamada Rusya’nın hassas güdümlü mühimmatının bitmek üzere olduğunu söyledi. Yetkili, Rusya’nın yakın zamanda güdümsüz bomba ve havan topları kullanmak zorunda kalacağını belirtti.

GÜNCELLEME 03.00

Macar milyarder ve karşı-devrim finansörü George Soros, Ukrayna Demokrasi Fonu’nu başlattıklarını duyurdu. Soros Twitter’dan yaptığı açıklamada “Ukrayna halkı, Putin’in işgaline karşı durmaya ve özgür, demokratik bir ülke hayallerini savunmaya kararlı. Açık Toplum, onları desteklemek için Ukrayna Demokrasi Fonu’nu başlattı.” dedi.

GÜNCELLEME 01.00

Rusya ve Ukrayna, savaşın bir ay önce başlamasından bu yana ilk esir takasını gerçekleştirdiklerini açıkladı. Yetkililer, 10 Ukrayna askerinin 10 Rus askeriyle değiştirildiğini aktardı.

BBC Türkçe’nin aktardığına göre ayrı bir takasta ise, Odessa açıklarında batan bir gemiden kurtarılan 11 Rus sivil denizci, savaşın başlangıcında Karadeniz’deki Yılan Adası’nı ele geçirmeye çalışırken Ruslar tarafından el koyulan bir gemideki 19 Ukraynalı denizciyle takas edildi. Gemi, Türkiye’deki bir limandan Ukrayna’ya iade ediliyor.

Bu Yazıya Tepki Ver


E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir