Soma Katliamı’nı protesto eden öğrencilere 102 yıl hapis cezası

Soma da ödül gibi karar 2
Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Soma Katliamı’nı protesto eden Ege Üniversitesi öğrencilerine mahkeme 9 yıl sonra ceza yağdırdı. Çok sayıda öğrenciye “Eğitim ve Öğretim Hakkının Engellenmesi” suçundan toplamda 102 yıl ceza verildi.

Manisa’nın Soma ilçesinde 2014 yılında gerçekleşen ve 301 madencinin yaşamını yitirdiği Soma Katliamı, Türkiye’nin birçok ilinde protesto edildi. 22 Mayıs 2014 günü Ege Üniversitesi öğrencileri de katliamı protesto etmek istedi. Kampüs içerisinde polis müdahalesi ile karşılaşan öğrenciler Yabancı Diller Bölümü ek binasına girdi. Binaya gece geç saatlerde düzenlenen helikopter destekli operasyonda gözaltına alınan 38 öğrenci hakkında dava açıldı.

“Eğitim ve Öğretim Hakkının Engellenmesi”, “Terör Örgütü Propagandası Yapmak”, “Görevi Yaptırmamak İçin Direnme”, “Kamu Malına Zarar Verme” ve “2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na Muhalefet” suçlamalarıyla açılan davada 9 yıl sonra karar çıktı.

ÇOK SAYIDA ÖĞRENCİYE 3 YIL 4 AY HAPİS CEZASI

Davanın 15’inci duruşmasında kararını açıklayan İzmir 2’inci Ağır Ceza Mahkemesi, “Eğitim ve Öğretim Hakkının Engellenmesi” suçunun birden fazla kişiyle birlikte işlendiği gerekçesiyle 30 öğrenciye 4 yıl hapis cezası verdi. Daha sonra cezada “iyi hal” indirimine giden mahkeme, 3 yıl 4 aya düşürdü. İki öğrenciye ise ek olarak “Kamu malına zarar verme ” ve “Görevi yaptırmamak için direnme” suçlarından toplamda iki yıl ceza verildi. Öğrenciler hakkındaki diğer suçlamalar zaman aşımı gerekçesiyle düşürüldü.

‘EĞİTİM VE ÖĞRETİM ENGELLENMEMESİNE RAĞMEN KAPSAMLI ARAŞTIRMA YAPILMADI’

Davanın avukatlarından Şule Arslan Hızal, cezaya itiraz ettiklerini ifade etti. Kararı değerlendiren Hızal, “Öğrenciler Soma’da meydana gelen katliama dikkat çekmek istemişlerdi. O gün içerisinde polisin gaz sıkımı sonucu öğrenciler ders yapılmayan Yabancı Diller binasına girdiler. Söz konusu binada eğitim ve öğretim yoktu. Ancak eğitim ve öğretimin engellenmediği çok açık olmasına rağmen mahkeme kapsamlı bir araştırma yapmadı. Duruma bakıldığında aslında oradaki öğrencilerin hayatının yoğun gaz ve plastik mermi kullanımı ile tehlikeye sokulduğu görülüyor. O günlerde ülkede başka üniversitelerde de protestolar varken hiçbirine bu kadar şiddetle müdahale edilmedi. Helikopterlerle yapılan müdahale esnasında da yoğun gaz kullanımı sonucu öğrenciler nefes alabilmek için çatıya çıktılar. Çatıda da öğrencilere plastik mermi sıkıldı ve düşme tehlikeleri vardı. Tüm bunlara rağmen hiçbir polis memuru hakkında işlem başlatılmadı ancak öğrenciler cezalandırıldılar. Kararı istinaf ettik. Sürecin takipçisiyiz” dedi.



Bu Yazıya Tepki Ver