Bilim Kurulu oluşturulacak

marmara
Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Marmara Belediyeler Birliği’nin Kocaeli’nde özel bir otelde düzenlenen “Marmara Denizi Eylem Planı Koordinasyon Toplantısı” gerçekleştirildi. Toplantıda; 3 ay içinde faaliyete geçirilmesi öngörülen eylem planının 22 maddesi, ortak bir çalışmayla oluşturuldu. Toplantı sonunda kameraların karşısına geçen Bakan Kurum, oluşturdukları eylem planını kamuoyu ile paylaştı.

Toplantıda ilk konuşmaları, Marmara Belediyeler Birliği Başkanı Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın ve Bakan Kurum yaptı. Her iki isim de sorunun, ortak akıl ve bilimle çözüleceğine vurgu yaptı. Bakan Kurum, açıkladığı 21 maddelik eylem planıyla ilgili katılımcıların görüşlerini sordu.

“BAŞARI DA BAŞARISIZLIK DA HEPİMİZİN OLACAKTIR”

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu da konuşmasına “değerli” olarak nitelediği toplantının önemine dikkat çekti. “Buradan sağlanan başlangıç adımlarının takip edilmesi, sonuca erişilmesi, açıkçası burada bulunan herkesin başarısı olacaktır” diyen İmamoğlu, şunları söyledi; Allah korusun; başarısızlıkta, hepimizin başarısızlığı olacaktır. Kimsenin başarı ya da başarısızlıkla öne çıkacağı bir anlayışın, bu masada olmaması gerekir. Zira bu endişe, başarı ve kaygı ile buradayız. Bu felsefesi ile de değerli bir buluşma. İnşallah arzu ettiğimiz bu başarıyı da elde ederiz

Marmara Denizi’nin dünyanın en özel denizlerinden biri olduğunu vurgulayan İmamoğlu, “Kimisi, ‘doğum sancısındaki bir bebek gibi’; kimisi, ‘astımlı’ diyor, kimi ‘entübe’ diyor. Bu kadar kritik bir coğrafyadayız. Bunları dinleyince, ne kadar büyük bir sorumluluk sahibi olduğumuzu hissetmemek mümkün değil” diye konuştu.

“BİLİM KURULU” ÖNERİSİ KABUL EDİLDİ



Kurulacak Bilim Kurulu’nun daimi olmasının önemine dikkat çeken İmamoğlu, “Zira bahsettiğiniz gibi, planlamada üç yılda hedef, beş yılda bunun sonuca ulaşması kavramı çok değerli. Bu durum değişebilir, insanlar değişebilir; ilelebet sürsün. Yani her zaman orada, tabir-i caizse, bizlere bazen bize haddini bildiren, bilim diliyle, akıl diliyle, bazen yol veren, yol gösteren, ifadelerini kullanmakta geri durmayacak sağlıklı bir kurumun oluşturulmasını ben diliyorum uygun görürseniz” önerisini sundu.

İmamoğlu’nun önerisine katıldığını belirten Bakan Kurum, İBB Başkanı İmamoğlu’nun tavsiyenin çıkarılacak eylem planı maddelerine eklenmesi talimatını verdi.

“KANAL SÜRECİNİN KAMUOYU VİCDANINDA CEVAP BULMASI ŞARTTIR”

İkinci önerisinin de “Kanal İstanbul” konusu olduğunu vurgulayan İmamoğlu, konuşmasını şu sözlerle tamamladı:

*Kanal İstanbul meselesi, Marmara için önemli bir meseledir. Bunun da ayrı bir dosya olarak incelenmesi, bilimsel olarak bakılması gerekir. Su disiplini açısından, bu projenin hiçbir aşamasında ben, bilim insanlarından sağlıklı bir cevap alamadım. Benim açımdan söylüyorum; ben, alamadım.

*Siz almışsanız; dinlemek isteriz. Yani su disiplini açısından ama yeraltı su kaynakları ama Karadeniz – Marmara Denizi ilişkisi ama bahsedeceği tanımlarla Marmara Denizi’ne edeceği etki açısından, etkiler üzerinden, ben, sağlıklı cevabı alamadım. Bu konunun da aydınlatılması şarttır diye düşünüyorum. Çünkü yaşadığımız atık vs. yönetilemeyen veya makus seviyede yönetemediğimiz tüm meselelerin daha ötesinde, bir riski barındırdığını ifade eden bilim insanları var.

*Bunun; en bağımsız bir temelde, masada tartışılmasının, konuşulmasının şart olduğunu düşünüyorum. Bu tür hayati meselelerin, farklı farklı masalarda değil, ortak bir masada konuşulması gerekir. Çağırdığınız ve davet ettiğiniz her yere geliriz. Lütfen bu konuda da bizi çağırın; oturalım, konuşalım.

*Aydınlanmamız gerekiyorsa, biz aydınlanalım. Bizim elimizdeki bilgileri, size anlatalım. Bu sürecin kamuoyu vicdanında cevap bulması şarttır. Dolayısıyla bu meselenin, orta ve uzun vadede de İstanbul değil sadece, bütün Marmara’yı ilgilendirdiğini düşünüyorum. Bunu da son söz olarak size aktarmak isterim.

Toplantıda; 3 ay içinde faaliyete geçirilmesi öngörülen eylem planının 22 maddesi, ortak bir çalışmayla oluşturuldu. Toplantı sonunda kameraların karşısına geçen Bakan Kurum, oluşturdukları eylem planını kamuoyu ile paylaştı.

Bu Yazıya Tepki Ver