Afganistan’daki durumu görüşmek üzere bir araya gelen G7 liderleri toplantının ardında yayınladığı ortak bildirgede, Afganistan’da uluslararası insancıl hukukun her koşulda desteklenmesi çağrısında bulunarak, “Afgan mültecileri desteklemek için bölgedeki komşu ülkeler ile işbirliği yapacağız” dedi.
Avrupa Birliği (AB), Afganistan’ı terk eden Afgan vatandaşları kabul eden ülkeler için bütçe desteğinin artırılacağını açıkladı.
Afganistan’daki durumu görüşmek üzere bugün video konferans aracılığıyla bir araya gelen G7 liderleri, Afganistan’daki durumla ilgili “ciddi endişe” duyduklarını ifade ederek, Afgan ve uluslararası vatandaşların güvenliği, emniyeti ve insani krizin önlenmesini sağlamak için çağrıda bulundu. Birleşmiş Milletler (BM) ve NATO Genel Sekreterlerinin de katılımıyla gerçekleşen toplantıda liderler, “Afganistan halkına olan bağlılıklarını” bir kez daha teyit ederek BM Güvenlik Konseyi’nin 16 Ağustos tarihli bildirisini desteklediklerini” ifade etti.
“ULUSLARARASI YÜKÜMLÜLÜKLER SAĞLANMALI”
Toplantının ardından yayınlanan ortak bildirgede, “Kadınların çocukların ve azınlık gruplarının hakları da dahil olmak üzere, uluslararası insan hakları hukuku kapsamındaki yükümlülüklere uyulması ve uluslararası insancıl hukukun her koşulda desteklenmesi çağrısında bulunuyoruz” ifadeleri yer aldı. G7 Liderleri yeni rejimin, uluslararası hukuk kurallarına uyması gerektiğini belirtti.
Liderler, Afganistan için daha barışçıl, adil ve güvenli bir gelecek için çalışan Afgan halkının ve uluslararası vatandaşların yaptıkları önemli fedakarlıkları vurgulayarak, Afgan halkının, “barış ve güvenlik içinde yaşamayı hak ettiğine” dikkat çekti.
Liderler ayrıca, Afganistan’daki tüm tarafları, kadınların ve azınlık gruplarının katılımı da dahil olmak üzere, kapsayıcı ve temsili bir hükümet kurmak için iyi niyetle çalışmaya çağırdıklarını belirtti.
BÖLGEDEKİ ÜLKELER İLE İŞBİRLİĞİ YAPILACAK
G7 Liderleri Afganistan’daki sınırsız insani yardım erişimi de dahil olmak üzere, bölgedeki uluslararası insani müdahaleye toplu olarak katkıda bulunacaklarını belirtti. Bildirgede, “Afgan mültecileri desteklemek için bölgedeki komşu ülkeler ile işbirliği yapacağız. Afganistan’ın tüm ortaklarını çok taraflı kanallar aracılığıyla bu çabayı ve daha geniş bölgesel istikrarı desteklemeye çağırıyoruz” ifadeleri yer aldı.
“TAHLİYELERİN SAĞLANMASI ASIL ÖNCELİĞİMİZ”
Liderler, “Acil önceliğimiz, vatandaşlarımızın ve son yirmi yılda bizimle olan ve çabalarımıza yardım eden Afganların güvenli bir şekilde tahliyesini sağlamak ve Afganistan’dan sürekli ve güvenli geçişi sağlamaktır” dedi.
ULUSLARARASI ÇABA SAĞLANACAK
G7 Liderleri Afganistan’ın karşı karşıya olduğu krizi ele almak için uluslararası toplumun bir araya getirileceğini, BM, G20 ve daha geniş çaptaki müttefikleri ile birlikte çalışılacağını belirtti. Liderler, gelecekteki herhangi bir hükümetin meşruiyetinin, uluslararası yükümlülükleri yerine getirmek için şu anda benimsediği yaklaşıma bağlı olduğunu ifade etti.
İNGİLTERE, TAHLİYELERİN 31 AĞUSTOS’TAN SONRA DEVAM ETMESİNİ İSTİYOR
İngiltere Başbakanı Boris Johnson G7 toplantısından sonra yaptığı açıklamada, Kabil’de “üzücü görüntüler” olduğunu ve “havaalanındaki durumun daha iyiye gitmediğini” söyledi. Johnson, G7’nin “Afganistan’daki insanlara ve insani krize” yardım etmek istediğini ifade ederek, İngiltere’nin şimdiye kadar 9 bin kişiyi tahliye etmeyi başardığını belirtti. Johnson, “Binlerce kişiyi daha dışarı çıkarabileceğimizden eminiz” ifadelerini kullanarak, “Yapabileceğimiz son ana kadar devam edeceğiz” dedi.
Johnson, G7’nin Taliban ile gelecekteki etkileşim için “yol haritasında” anlaştığını söyleyerek, G7’nin 31 Ağustos’tan sonra Afganistan’dan ayrılmak isteyen kişilerin “güvenli geçişi” konusunda ısrar edeceklerini ifade etti.
BÜTÇE DESTEĞİ ARTACAK
Öte yandan Leyen, Afgan halkına yardım etmenin “ahlaki bir görev” olduğunu ve bu konuda G7 liderlerinin hemfikir olduğunu belirtti. Leyen, kadınlar ve çocukların risk altında olduğunu ve korumaları gerektiğini vurgulayarak, toplantının odak noktasının Afganistan’daki insanlara yardım etmek olduğunu açıkladı. Taliban’ı tanıyıp tanımamanın toplantının konusunu olmadığını belirten Leyen, Afganistan’da birlikte demokratik bir devlet ve toplum yapısını inşa edilmesi gerektiğini aktardı.
YARDIM 4 KATINA ÇIKARILACAK
Leyen, AB’nin Afgan vatandaşlarını kabul edenler için bütçe desteğini artıracağını ifade ederek, komisyonun AB bütçesinden ayıracağı yardımı dört katına çıkarmak isteğini aktardı. Leyen, “Başlangıçta 2021 için 50 milyon Euro planlanmıştı, şimdi 200 milyon Euro’yu aşmasını planlıyoruz” dedi.
“TALİBAN’IN KABİL HAVALİMANI’NDAN GEÇİŞLERE İZİN VERMESİ”
Michel ise yaptığı açıklamada, bölgeye insani yardımların ve tahliyelerin sağlanması gerektiğine dikkat çekerek, “Taliban’ın Kabil Havalimanı’ndan geçişlere izin vermesi” çağrısında bulundu.
NATO’DAN AÇIKLAMA
G7 Liderler Toplantısı sonrası açıklama yapan NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Afganistan’daki tahliyelere devam etmek için Kabil Havalimanı’nın açık tutulmasının önemini vurgularken, yüzlerce NATO personelinin hava trafik kontrolü, yakıt ikmali ve havaalanında iletişim gibi kritik hizmetler sağladığını açıkladı.
NATO’nun insanların mümkün olduğunca etkili bir şekilde tahliye edilmesini sağlamak için koordinasyon rolü üstlendiğini belirten Stoltenberg, Afgan halkının son 20 yılda tüm uluslararası toplumun hatırı sayılır desteğiyle elde ettiği kazanımların korunmasının önemli olduğunu vurguladı.
NATO’nun ana önceliğinin Afganistan’ın yeniden uluslararası teröristlerin ülkelere saldırması için bir platform olarak hizmet etmemesini sağlamak olduğunu hatırlatan Stoltenberg, El Kaide’nin gerilediğini ve 11 Eylül’den bu yana NATO müttefiklerine yönelik herhangi bir terör saldırısı olmadığını vurguladı.
Terör tehdidinin yeniden ortaya çıkabileceğini kabul eden Stoltenberg, NATO müttefiklerinin uluslararası terörle mücadeleye devam edeceklerini ve Afganistan’ın tekrar terörist gruplar için güvenli bir sığınak haline gelmemesini sağlayacaklarını açıkladı.