AB ile ABD el ele uçacak

1
Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

ABD’li uçak üreticisi Boeing ve Avrupalı rakibi Airbus’a yönelik sübvansiyonlar konusundaki anlaşmazlık nedeniyle Dünya Ticaret Örgütü’nde 2004’ten bu yana karşı karşıya olan AB ile ABD orta yolu buldu. Devam edecek sübvansiyonlara dair ortak çalışma başladı

ABD ve Avrupa Birliği (AB),uçak sübvansiyonlarına dair yaklaşık 17 yıldır devam eden anlaşmazlıkta ateşkes ilan etti. Donald Trump’ın ABD Başkanı olduğu dönemde getirilen ve ilişkilerin kötüleşmesine neden olan gümrük vergilerinin bir kısmını sona erdirme konusunda da el sıkışıldı. Taraflar ABD’li uçak üreticisi Boeing ve Avrupalı rakibi Airbus”a yönelik sübvansiyonlara ilişkin olarak 2004’ten beri Dünya Ticaret Örgütü’nde karşı karşıya gelmişti.

MARTTA ANLAŞMIŞLARDI

Sübvansiyonlara dair yaşanan anlaşmazlık nedeniyle AB şarabından ABD tütün ve alkolüne kadar toplam 11.5 milyar dolarlık ihracata getirdikleri gümrük vergilerini dört aylığına askıya almak için Mart ayında anlaşmıştı. Bu vergileri beş yıllık süreyle kaldırmaya hazırlandıklarını açıklayan AB ile ABD, hangi sübvansiyonların devam edeceğine dair kapsamlı bir anlaşma üzerinde çalışmaya devam edildiğini duyurdu.

İNGİLTERE DE KATILACAK

Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Ursulavon der Leyen, ABD-AB zirvesine önemli ilerlemeler kaydettiklerini dile getirdi. ABD Ticaret Temsilcisi Katherine Tai ise Washington’ın bu anlaşmayı Çin’in gelişmeye başlayan uçak sanayisinin ortaya çıkardığı tehdide odaklanmalarına olanak sağlayacak bir adım olarak gördüğünü belirtti. Airbus üretimine ev sahipliği yapan Eski AB üyesi İngiltere de birkaç gün içinde benzer bir anlaşmaya varmak istediğini açıkladı.



Bu Yazıya Tepki Ver