AB’nin ardından G7 ve Avustralya da Rus petrolüne tavan fiyat belirledi !

petrol-1280x720-wk48_cover
Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Rus doğal gazı ve petrolüne yönelik sıkı ambargolar koymayı hedefleyen Avrupa, kış arifesinde çıkışı Rus petrolüne tavan fiyat uygulamasında arıyor… Avrupa Birliği’nin (AB) ardından G7 üyesi ülkeler ve Avustralya da Rusya’dan deniz yoluyla taşınan petrole varil başına 60 dolar tavan fiyat uygulanmasında anlaştı. Dünya petrol üretiminin yaklaşık yüzde 10’unu yapan Rusya’da yetkililer, tavan fiyat uygulamasına katılan ülkelere petrol satmayacağını açıklamıştı.

G7 üyesi ülkelerden yapılan açıklamada, AB’nin de bugün benzeri bir adım attığına işaret edilerek, Rusya’dan deniz yoluyla taşınan petrole varil başına 60 dolar tavan fiyat uygulanmasına ilişkin fikir birliğine varıldığı belirtildi.

Bu karar ile G7 ülkelerinin Rusya’nın Ukrayna savaşında kar kaynaklarının kesilmesi yönündeki taahhütlerini yerine getirdiğine işaret edilen açıklamada, böylece Rusya-Ukrayna savaşının küresel piyasalardaki olumsuz etkisinin de en aza indirgenmesinin amaçlandığı belirtildi.

Açıklamada, söz konusu uygulamanın 5 Aralık’ta yürürlüğe gireceği belirtildi.

Tavan fiyat uygulaması uzun süredir görüşülüyordu

G7 ve AB ülkeleri, Rus petrolüne tavan fiyat uygulanması için görüşmeler yapıyordu. G7, geçen hafta Rusya’dan deniz yoluyla taşınan petrole varil başına tavan fiyatının 65 ila 70 dolar olarak belirlenmesini teklif etmişti.

AB Komisyonu, üye ülkeler arasındaki müzakerelerde uzlaşı sağlamak üzere Rusya’dan deniz yoluyla taşınan petrolün variline 60 dolar tavan fiyat uygulanmasını önermişti.



Ayrıca, Rus petrolüne 60 dolar tavan fiyata ilave olarak yeni bir fiyat sınırlama mekanizması kurulması da söz konusu olacak. Mekanizma, Rus petrolüne tavan fiyatın dünya piyasası fiyatlarının yüzde 5 altında tutulmasını sağlayacak.

Rus petrolüne uygulanan tavan fiyat iki ayda bir yeniden değerlendirecek.

Tavan fiyat uygulamasının, AB’nin Rusya’dan deniz yoluyla ham petrol tedarikinin kesilmesine yönelik kararının devreye alınacağı 5 Aralık’ta yürürlüğe girmesi bekleniyor.

Rusya dünya petrol üretiminin yaklaşık yüzde 10’unu yapıyor. Öte yandan, Rus yetkililer, tavan fiyat uygulamasına katılan ülkelere petrol satmayacağını açıklamıştı.

Bu Yazıya Tepki Ver