Adalet Bakanı Tunç’tan Can Atalay mesajı: Gezi davası dokunulmazlık kapsamı dışında 

can atalay
Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, tutuklu TİP Milletvekili Can Atalay’ın durumuyla ilgili “Yargıtay’dan gelecek cevaba göre Meclis Başkanlığı bir karar verecektir” dedi.

Hatay’dan milletvekili seçilen ve mazbatasını alan Türkiye İşçi Partisi Milletvekili Can Atalay başvuru yapılmasına rağmen tahliye edilmiyor.

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç Atalay’ın durumuyla ilgili soruyu yanıtlarken Gezi davasının dokunulmazlık kapsamı dışındaki dosyalar olduğunu söyledi.

Tunç, şöyle konuştu: “Yargı süreci devam ediyor. TBMM Başkanlığı’na başvurular var. Bu başvurular neticesinde elbetteki o yargı süreciyle ilgili Meclis Başkanlığı gelen cevaplara göre hareket edecektir. Yargıtay’da şu anda hükümlü olarak dosyası devam ediyor ve hüküm verilmiş. Yargıtay’dan gelecek cevaba göre Meclis Başkanlığı hareket edecektir. Biliyorsunuz Gezi davası anayasal düzenle alakalı bir konu anayasanın 14. maddesindeki dokunulmazlık kapsamı dışında olan dosyalardan. Tabii ki bunun takdiri Meclis Başkanlığımız ile Yargıtay arasındaki yazışma sonrasında ortaya çıkacak hususlar.”

ATALAY’IN YARGI SÜRECİ

Can Atalay, 2013’teki Gezi Parkı protestoları sırasında Taksim Dayanışması’nın ve Mimarlar Odası İstanbul Şubesi’nin avukatıydı. Atalay aynı zamanda, 2014’te 301 madencinin patlama sonucu hayatını kaybetmesinin ardından açılan Soma Davası ve 2018’de 24 kişinin hayatını kaybettiği tren kazasının ardından açılan Çorlu Tren Kazası Davası gibi önemli cezasızlık davalarında yakınlarını kaybeden aileleri temsil ediyor.

Gezi Davası’ndan yargılanan yedi sanık arasında olan Can Atalay 18 yıl hapis cezasına mahkum edildi ve bu ceza kesinleşmemesine rağmen derhal tutuklandı. Atalay 25 Nisan 2022’den bu yana Silivri’de bulunan Marmara Cezaevi’nde tutuluyor. 14 Mayıs’ta gerçekleşen seçimlerde Türkiye İşçi Partisi listelerinden Hatay Milletvekili seçilmesine rağmen serbest bırakılmadı. Anayasa Mahkemesi daha önce Enis Berberoğlu kararında bu durumun Anayasasının 83. Maddesine aykırı olduğuna karar vermişti. Uluslararası Af Örgütü tarafından Gezi tutuklularının serbest bırakılması talebiyle yürütülen imza kampanyasına 37 binden fazla kişi katıldı.



Bu Yazıya Tepki Ver