Adalet Bakanlığı’ndan kelepçeli muayene düzenlemesi ! Kelepçe yasallaşacak, karar hekime bırakılacak

kelepçeli muayene
Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Gezi Parkı davasında 18 yıl hapis cezasına çarptırılan mimar Mücella Yapıcı, bulunduğu cezaevinden bir mektup yazarak cezaevi öncesi gittiği muayeneleri aktarırken bütün muayenelere kelepçeli götürüldüğünü ve diş hekiminde bile kelepçenin çıkarılmadığını aktarmıştı. Adalet Bakanlığı’nın üzerinde çalıştığı yeni düzenlemeye göre, tutuklu ve hükümlüler muayene için hastaneye götürüldüğünde artık kelepçeleri çıkarılacak. “Terör suçluları” ve “cinayet suçu” işleyenlerin kelepçelerinin çıkartılması konusunda doktor karar verecek. Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi Genel Sekreteri Prof. Dr. Vedat Bulut’a göre ise kelepçeli muayene açıkça “Etik ihlali“…

Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi Genel Sekreteri Prof. Dr. Vedat Bulut, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, konu hakkında gerekli girişimlerde bulunduklarını belirterek, “Burada bahsettiğimiz olayda retina muayenesi, kardiyoloji muayenesi ve diş tedavisine kelepçe ile götürüldüğü ancak kardiyoloji muayenesi sırasında hekime Mücella Yapıcı’nın itirazı sonrası kelepçelerinin çıkarılıp ekosunun çekildiği, diğer birimlerde kelepçesinin çıkarılmadığını söylüyor. Bu çok açık bir etik ihlalidir. Kelepçeler çıkarılacak ve güvenlik görevlileri yanda bulunmayacak çünkü biraz önce bahsettiğim gibi hasta sırları, hekim ve hasta arasındaki bir konudur. Orada herhangi bir görevlinin bulunmaması gerekiyor.” demişti.

“KELEPÇELERİNİ ÇIKARTARAK MUAYENE ETMELİ”

Bulut açıklamasında, “Bizim için üzücü, hekim arkadaşlarımıza buradan belirtmek isteriz: Bu tür zorlamalarla karşılaşabilirler. Gözaltında kişileri getirip uygunsuz koşullarda muayenelerini isteyebilirler. Kesinlikle cezai hukuk ve hak açısından yapmaları gereken itiraz etmeleridir. Bir polis karakolunda ya da polis otosu içerisinde muayene yapılamaz. Muhakkak muayene edeceği birime alacak. Güvenlik görevlilerini dışarı alacak, kelepçelerini çıkartarak muayenesini gerçekleştirip işkence izleri var ise bunları da raporlamak zorundadır. Bunlardan hiç çekinmesinler meslek örgütü olarak yanlarındayız. Hiçbir baskı kendilerine yapılamaz. Yapanlar da insanlık suçu işlemiş olacakları için zaman aşımı da olmadığı için muhakkak cezalandırılacaklardır. Mücella Yapıcı olayında da buna tevessül edenler, insanlık suçu işlediklerinden muhakkak hukuk karşısında hesap vereceklerdir. Zaman aşımı içermeyen suçlardır” demişti.

ADALET BAKANLIĞI DÜZENLEMEYLE KELEPÇEYİ YASALLAŞTIRACAK, TOPU DA HEKİMLERE ATACAK

Hürriyet’ten Oya Armutçu’nun haberine göre; Adalet Bakanlığı’nca İnfaz Kanunu’nun 50. maddesinde değişiklik yapılacak. Bu madde de ‘hekimin talimat ve gözetiminde olmak üzere tıbbi nedenlerle tutuklu ve hükümlülere kelepçe takılmasına’ imkân tanınıyor. Takdir yetkisini doktora bırakan bu madde değiştirilerek hasta tutuklu ve hükümlülere muayene sırasında kelepçe takılması zorunlu hallerde sağlanacak.



Öte yandan Bakanlık cezaevinde bulunup tek başına hayatını idame ettiremeyecek derecede hasta olan tutuklu ve hükümlülerin cezaevinden tahliye edilmesi konusunda da yeni düzenleme yapıyor. Uygulamada hasta tutuklu ve hükümlüler, hastalık nedeniyle tahliye edilebiliyor. Bunun için Adli Tıp Kurumu veya tam teşekküllü hastaneden rapor alınması gerekiyor.

Yeni düzenlemenin ekim ayında Meclis gündemine getirilmesi bekleniyor.

Bu Yazıya Tepki Ver


E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir