“Afganistan’ın ekonomik kalkınmasını destekleyebiliriz”

Cavusoğlu

Finlandiya Dışişleri Bakanı Pekka Haavisto ile gerçekleştirdiği ikili görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenleyen Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Afganistan’dan gelebilecek yeni bir göçmen akınına değinerek, “İdeal koşullar altında bizim bu sorunu kaynak ülkede çözebilmemiz gerekir. Afganistan’da ne yapabiliriz, en azından ekonomik kalkınmasına destekleyebiliriz.” dedi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Afganistan’dan gelebilecek yeni bir göçmen akınına değinerek, “Hepimizin karşısında olan ortak bir zorluktan bahsediyoruz. İdeal koşullar altında bizim bu sorunu kaynak ülkede çözebilmemiz gerekir. En azından ekonomik kalkınmasına destekleyebiliriz” dedi.

Çavuşoğlu, Finlandiya Dışişleri Bakanı Pekka Haavisto ile gerçekleştirdiği ikili görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Bakan Çavuşoğlu‘nu Helsinki’de ağırlamaktan büyük bir onur duyduğunu ifade eden Haavisto, “İkili toplantımız bu COVID-19 döneminde nadir olan toplantılar arasına girdi. Bu nedenle bu ikili toplantı yapmak büyük bir onurdur” dedi.

SURİYELİLERİN ARDINDAN AFGANLAR TÜRKİYE’DE 2. EN KALABALIK GÖÇMEN TOPLULUĞU

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Afganistan konusuna değinerek, açıklamasını şu şekilde sürdürdü:

“Türkiye’de 4 milyon mülteciye ev sahipliği yapıyoruz. 3.6 milyon Suriyeli var Türkiye’de, Afganlar da ikinci sırada geliyor. Türkiye’de Afgan mülteciler, göçmenler var. Afganistan’dan gelebilecek başka bir göçmen akınından bahsediliyor. Ülkedeki gelişmeler neticesinde Afgan göçmeni olabileceğinden bahsediliyor. Biz de bu kapsamda bölgedeki ülkelerle işbirliği kurmaya çalışıyoruz. Onların da ciddi endişeleri var. Özbekistan, Tacikistan, Türkmenistan ve İran. Yakın bir geçmişte Türkiye-İran-Afganistan üçlü toplantımızı Antalya’da gerçekleştirdik. Türkiye ve birçok ülke bu durumdan mustarip. Daha iyi bir işbirliğine ihtiyacımız var. Çünkü hepimizin karşısında olan ortak bir zorluktan bahsediyoruz. İdeal koşullar altında bizim bu sorunu kaynak ülkede çözebilmemiz gerekir. Afganistan’da ne yapabiliriz, en azından ekonomik kalkınmasına destekleyebiliriz. Birçok Afgan ekonomik sebeplerden dolayı zaten Afganistan’da göç ediyor. Biz de bu kapsamda Türkiye’deki göçmenlerle konuştuğumuzda onlar da bize bunu söylüyorlar”