Afganistan’ın uyuşturucu rotası Türkiye’den geçiyor

politikataliban
Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Afganistan’ın uyuşturucu sevkiyatı Pakistan, İran, Türkiye, Yunanistan, Bulgaristan ve Sırbistan yoluyla kamyonlarda yapılıyor. Türkiye, Kafkaslar, Karadeniz, Ukrayna, Moldova ve Romanya’dan geçen Kuzey Karadeniz Rotası da var.

Uyuşturucu politikası uzmanı Günther Maihold, afyonun Afganistan’dan Almanya’ya ulaşım yollarını anlatırken, kilit ülkenin Türkiye olduğuna dikkat çekti. İşte Maihold’un açıklamaları: Afganistan’daki afyon üretimini büyük boyutlara çıkarmak için Taliban yönetimine gerek yok. 2017 yılında ülke, uluslararası toplumun ülkedeki varlığına rağmen, 9 bin tonla 1990’dan bu yana en yüksek afyon üretimine sahipti. Böylece afyon üretimi, büyük ölçüde yönetim koşullarından kopmuştur.

TALİBAN ÜRETMİYOR

Şimdi asıl soru, üretimin hangi kısmının Alman pazarlarına gideceği. Burada belirleyici olan üretim sayısı değil, ticaret yolları, sınırların geçirgenliği ve Almanya’daki ilaç pazarlarının oluşumudur. Taliban’ın kendisi genellikle uyuşturucu üreticisi değil, daha çok karayolu tarifelerini, vergileri, koruma ücretlerini vb. savurarak ticaret ve dağıtım yoluyla kendilerini zenginleştiriyor. Çiftçiler ve göçmen işçiler afyon yetiştirmeyi şeker kamışı veya sebzelerden daha çekici buluyor.

GÜNEY ROTASI ÇIKTI

Batı Avrupa’ya taşıma, Pakistan ve İran üzerinden, yani Türkiye’den Yunanistan, Bulgaristan, Sırbistan vb. yoluyla kamyonlarla yapılır. Bu olağan rotaya ek olarak, Türkiye, Kafkaslar, Karadeniz, Ukrayna, Moldova ve Romanya’dan geçen Kuzey Karadeniz Rotası da var. Pakistan, İran ve Doğu Afrika üzerinden Avrupa’ya veya doğrudan İran’dan Avrupa’ya güney rotası ortaya çıktı. Yeni olan şu ki, ilk kez bu güney rotasındaki gemilerde büyük uyuşturucu yakalamaları gerçekleşti.”



Sınırı kapattık gemi ile taşıdılar

Günther Maihold, Türkiye’nin sınır tedbirlerinin uyuşturucu rotasını değiştirdiğini belirtti: “İran ve özellikle Türkiye’de kapalı sınırlar var. Artık çok büyük hacimler konteynerlerde taşınmaktadır. Bazen bir nakliye konteynerinde 40 ila 700 kilogram eroin bulunur. Bu yeni mod, Avrupa’da, örneğin Rotterdam limanında, tüm nakliye konteynırlarının sadece yüzde ikisinin kontrol edilmesi gerçeğiyle destekleniyor. Yani tüccarların mantığı şudur: Bir konteyner dolusu eroin yüklerler ve bunun geçmesini umarlar. Daha sonra, daha sonra daha küçük boyutlarda dağıtabilecekleri, piyasada hemen büyük bir miktara sahip olurlar.”

Bu Yazıya Tepki Ver


E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir