Ahmet Davutoğlu: “Diyalog, işbirliği, ittifak”

ahmet davutoğlu
Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, Habertürk TV’de gazetecilerin sorularını yanıtladı. AKP’nin seçim planıyla ilgili konuşan Davutoğlu, “Bugünkü iktidarın hesabı şu, öyle bir seçim düzenlemesi yapayım ki siyasi iktidarı sağlıyor gözüksün ama temsilde adaleti hiç sağlamasın, biz çok temsil edilelim, diğer partiler temsil edilmesin. Burada da matematik yapmaya çalışıyorlar.” dedi.

Ahmet Davutoğlu, Habertürk Televizyonunda Nihal Bengisu Karaca, Muharrem Sarıkaya, Nagehan Alçı ve Serap Belet’in sorularını yanıtladı. Davutoğlu, “Üç tür ilişki tasavvur ediyoruz. Sistematik bir şekilde. Diyalog, işbirliği, ittifak. Bu üçü ayrı şeyler. Diyalog konusunda kapımız kimseye kapalı değil. Bütün partilerden, sayın Cumhurbaşkanı ve sayın Bahçeli’den de randevu istedim” ifadelerini kullandı.

Davutoğlu’nun açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

“Tüm muhalefet partileriyle görüşüyoruz”

“Arkadaşlarıma ‘Siyasetin Nevruz’u 1 Ekim’dir’ dedim. Siyaset önümüzdeki 10 yılı belirleyecek kadar hareketli olacaktır. Bu hareket içinde bizim Gelecek Partisi’ni kurduktan sonra tempolu yürüyüşümüz devam ediyor.

Bütün muhalefet partileriyle görüşüyoruz. Sayın Akşener misafirimizdi, geçen hafta sayın Karamollaoğlu misafirimiz olmuştu. 1 Ekim itibariyle iktidarın bazı hamleleri olacağı bekleniyordu. Siyasi mühendislik hamleleri, sosyal medya düzenlemesi bekleniyordu. Dün sayın Akşener geldiğinde parlamenter sistemi görüştük. Parlamenter sistemle ilgili Türk siyasetinde ilk kapsamlı, çerçeveli açıklamayı geçen sene 9 Kasım 2020’de Gelecek Partisi olarak yaptık.”



“Diyalog, işbirliği, ittifak”

“Sayın Akşener ve Kılıçdaroğlu da ifade etti. En kapsamlı parlamenter sistem çalışmasının bizim tarafımızdan yapıldığını kadirşinaslıkla ifade etti. Sayın Kılıçdaroğlu ve Akşener’e teşekkür ediyorum. Sayın Akşener 26 Mayıs’ta açıklamış olduğu çalışmayı getirdiler. Karşılıklı görüşülecek.

Üç tür ilişki tasavvur ediyoruz. Sistematik bir şekilde. Diyalog, işbirliği, ittifak. Bu üçü ayrı şeyler. Diyalog konusunda kapımız kimseye kapalı değil. Bütün partilerden, sayın Cumhurbaşkanı ve sayın Bahçeli’den de randevu istedim. Bize en ağır hakaretlerde de bulunsalar, memleket meselesi varsa ben Hz. Mevlana’nın torunuyum, kimseye git demem. Kimseye önyargılı bakmaksızın görüşürüz.

İşbirliği ise ilkeseldir. Parlamenter Sistem ilkesel olarak bu 6 partinin anlaştığı konudur. 6 parti bu konuda mutabakat halinde. Türkiye tek başına kişiselleştirilmiş bir Cumhurbaşkanı Hükümet Sistemi’yle değil kurumsallaşmış bir Parlamenter Sistem ile yönetilmeli konusunda anlaşıyoruz. Başka partilerle de çalışma yapıp açıklama yapmayı planlıyoruz. İttifak ise farklı bir şey. Bir seçimle ilgili kader birliği yapmaktır. Parlamenter Sistem ile ilgili işbirliği bir ittifak asla değil.”

“Hesap yaparsınız, statik bir varsayımda bulunur, düzenleme yapar ama altında boğulursunuz”
Bir, temsilde adalet, iki, siyasette istikrar. Bu iki hususu gerçekleştiren her seçim yasası faydalıdır. Bugünkü iktidarın hesabı, öyle bir seçim düzenlemesi yapalım ki siyasi istikrarı sağlıyor gibi olsun ama temsilde adaleti sağlamasın. Biz temsil ederim, diğer partiler temsil edilmesin. Burada bir matematik yapmaya çalışıyorlar. Matematiksel mühendisliğin geçerli olmadığı yer siyasettir. Öyle bir hesap yaparsınız ki, statik bir varsayımda bulunur, düzenleme yapar ama altında boğulursunuz.

Önce dereyi görelim sonra paçayı sıvarız. Siyasi parti kurmuşsam, bir siyasi ekibi harekete geçirmişsem, ‘Gelin demokrasiyi, devleti ayağa kaldıracağız’ diye çıkmışsam, arkadaşlarımla birlikte hedefim Türkiye’yi tek başına yönetme iddiasıdır. Ama tablo ne şekilde tecelli ederse memleket hizmetinden asla kaçmam.”

Bu Yazıya Tepki Ver