Ahmet Davutoğlu, Tahir Elçi cinayeti davasında tanık olarak dinlenecek

tahir-elçi
Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Tahir Elçi cinayeti davasında mahkeme, Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu’nun tanık olarak dinlenmesine karar verdi. Duruşma 23 Kasım 2022 günü saat 10.00’a ertelendi.

Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi’nin öldürülmesinden yargılanan 3’ü polis 4 kişi hakkında açılan davanın 5’inci duruşması Diyarbakır 10’uncu Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Davada S.T, M.S. F.T adlı polisler “bilinçli taksirle ölüme sebebiyet vermek”ten 3 yıldan 9 yıla kadar yargılanırken, hakkında yakalama kararı bulunan Uğur Yakışır ise “olası kastla ölüme sebebiyet verme” suçundan 3 kez ağırlaştırılmış müebbet hapisle yargılanıyor.

DAVUTOĞLU DİNLENECEK

Mahkeme, Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu’nun, Tahir Elçi davasında tanık olarak dinlenmesine karar verdi. Mahkeme, “Adli Tıp Kurumu’na (ATK) müzekkere yazılarak olayla ilgili görüntü kayıtları arasındaki kopukluğun nedeninin sorulmasına, ATK ve TÜBİTAK’a gönderilen önceki müzekkere sonuçlarının beklenilmesine, tanık olarak dinlenilmesi istenilen polislerin dinlenilmeleri taleplerinin reddine, ihbar mektubu gönderen kişilerin dinlenilme taleplerinin reddine” karar verdi. Duruşma 23 Kasım 2022 günü saat 10.00’a ertelendi.

MİT OLARAK TANITTI

Avukatların Tahir Elçi davasında tanık olarak dinlenen Deniz Ataş ile yaptıkları ve tutanak altına aldıkları görüşme özetle şu şekilde:

‘Açık görüş odasında beni bekliyorlardı. Ellerinde askeri dosyaları ve benim davamın dosyası vardı’ şeklinde ifade etmiştir. Görüşmeye gelen kişilerin kendilerini MİT olarak tanıttıklarını ‘Korkma biz seni koruruz, aileler nasıl para yatırıyor, avukatlar nasıl içeri not gönderiyor, örgüt nasıl haber gönderiyor. Avukatını tanıyoruz, cevap ver, vermezsen senin avukatının ne iş yaptığını biliyoruz, onu da tutuklarız. Tahir Elçi dosyasında ifadeni geri çekeceksin. Tahir Elçi’yi biz öldürdük diyeceksin. İfadeni geri çekmezsen başına gelecekleri göreceksin, seni rahat bırakmayacağız’ dediler. Avukat Özüm ve Avukat Ayşe’yi sorarak, ‘Tutanak tutup, onları tutuklayacağız, diyeceğiz ki bunlar sana zorla ifade verdirtiyorlar’ şeklinde görüşmenin geçtiğini kendisinin onlarla görüşmeyi kabul etmediğini, doğruları söylediğini, onların zoruyla yalan ifade vermeyeceğini belirtmiştir.

YAKIŞIR, ELÇİ İLE İLGİLİ HİÇ BİR BEYANDA BULUNMADI

Tanık Hüseyin Öğünç dinlendi. Öğünç’e sanıklardan Uğur Yakışır’ı tanıyıp tanımadığı soruldu. Öğünç, Yakışır’ı tanıdığını söyleyerek, “Ben 2011’de örgüte katıldım. Sur olaylarının yaşandığı 2015-2016 yıllarında orta saha denilen Diyarbakır’da kaldım. Uğur Yakışır’ın bu dönemde Azad Farqin ve Numan Batman tarafından Sur’da görevlendirildiğini biliyorduk. Yakışır’da buradaki olayları anlatıyordu” dedi. Mahkeme başkanının “Tahir Elçi’yle ilgili beyanda bulundu mu?” sorusuna Öğünç, “Tahir Elçi ile ilgili hiç bir beyanı olmadı” dedi.



“BİR ARPA BOYU YOL ALAMADIK”

Diyarbakır Barosu Başkanı Nahit Eren, “Bu 5’inci celsemiz ve bir arpa boyu yol alamadık. Biz bu cinayetin normal bir cinayet davası olarak görülmesini kabul etmiyoruz ve buna da izin vermeyeceğiz. TÜBİTAK’a yazdınız, kaç defa yanlış gönderildi, boş geldi. Silinen görüntü kayıtları ya da bozuk olduğu yönünde araştırılan görüntülerin akıbetini yazışmalarla çözemeyiz. Tanık Deniz Ataç dinlendi, sonrasında mektup gönderdi. İstendiği gibi bir ifade vermiş olsaydı dosyayı ona göre karara bağlayacaktınız. Bu kadar önemli bir davada soruşturma makamı yapılan hukuksuzluklara rağmen bir ihbarda dahi bulunmadınız” dedi.

Bu Yazıya Tepki Ver