Ajitasyonun Türkçesi huzursuzluk

saglikmanset1
Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Hastalar güçlü bir iç gerilim ve huzursuzluk hisseder. Genellikle gergin olan veya stres altında gergin hisseden kişilerin aksine ajite insanlar, ‘Hareket etme’ dürtüsünü bir türlü bastıramaz.

Tıpta “Ajitasyon”, doyumsuz bir hareket etme dürtüsü ile kendini gösteren bir içsel heyecan durumu anlamına geliyor. Depresyon veya bunama gibi çeşitli hastalıkların bir belirtisi olabilir. Uyuşturucu veya uyuşturucunun bırakılması da ajitasyona neden olabilir. Ajitasyonu basit huzursuzluk veya sinirlilikten ayırt etmek gerek.

ARTAN PSİKOMOTOR

Ajite insanlar genellikle huzursuz bir şekilde adım atar ve kesinlikle hareketsiz oturamaz. Genellikle kıpırdama, sürekli kendi kıyafetlerini toplama veya nesneleri rasgele kullanma gibi kontrolsüz, amaçsız hareketler gösterirler. Psikolojide bu kontrolsüz davranışlar artan psikomotor beceriler başlığı altında değerlendirilir.

AMAN SAKİN KALIN

Saldırgan davranışa ve kontrolsüz öfke patlamalarına kadar artan sinirlilik de hareket etme dürtüsüne eşlik eder. Nadir durumlarda, ilgili kişiyi veya diğer kişileri tehlikeye atmaktan kaçınmak için bir psikiyatri kliniğine geçici olarak yatırma gerekli olabilir. Gergin bir kişiyle uğraşırken, her şeyden önce sakin kalmak önemlidir.



Bu Yazıya Tepki Ver