AK Parti’nin yoksulluk düzeninin adı asgari ücret oldu

akparti çatlak akp ak parti

CHP İstanbul Milletvekili Özgür Karabat, “Sürdürülebilir yoksulluğun adı asgari ücret oldu ve AKP 6 ayda bir enflasyon nedeniyle yaptığı zammı lütuf olarak sunuyor.” değerlendirmesini yaptı.

Asgari ücret görüşmeleri sürerken Karabat, sosyal medya hesabından iktidarın ücretle ilgili politikasını eleştirdi. 

Karabat şunları yazdı: 

“AK PARTİ’NİN YOKSULLUK DÜZENİNİN ADI ASGARİ ÜCRET OLDU AVRUPA’NIN EN KÖTÜ TABLOSU BİZDE”

1-İnsanca bir yaşam için Türkiye’nin asgari ücreti konuşmaması gerekiyor. Çalışan 2 kişiden biri asgari ücret alıyor. 400 dolar olsa ne olur, 500 olsa ne olur… Asgari ücret ile bir gelecek kurulamaz.

2-Sürdürülebilir yoksulluğun adı asgari ücret oldu ve AK Parti 6 ayda bir enflasyon nedeniyle yaptığı zammı lütuf olarak sunuyor. Bu bir siyasi tercih ve AK Parti bunu sistematik olarak uyguluyor. İşçiler asgari ücrete mahkum ediliyor ve başka yardımlar veriliyor.

3-Oysa ki Türkiye’de emekçiler çok daha fazlasını hak ediyor. Eski Çalışma Bakanı Vedat Bilgin, asgari ücretli çalışma oranının %37 olduğunu söylemişti. DİSK verilerine göre ise bu oran %57 seviyesinde. Asgari ücretin %10 fazlasına kadar maaş alanların oranı da %65’i buluyor.

4-Peki bizi kıskanan Avrupa’da durum ne?

Hollanda: %3
Almanya: %5
Fransa: %8
İrlanda: %11
Bulgaristan: %14
Polonya: %17
Romanya: %21
Avrupa Birliği ortalaması: %9.

5-İhracatçılar diyor ki “Asgari ücret 400 doları geçmesin.”
Çünkü toplam ihracatın sadece %3’ü yüksek katma değerli.
Geri kalanını ben size söyleyeyim.
En fazla ucuz iş gücümüzü ihraç ediyoruz.
Sonra hammaddemizi ve enerjimizi…

6-Asgari ücret sembolik bir rakam olmalı ve çalışanlar tecrübesi ile eğitimine göre bunun üzerinde maaş almalı. Ancak AKP, yoksulluğu kontrol etmek için asgari ücreti genel maaş seviyesine getirmeye çalışıyor.”