Akar’dan kritik açıklamalar ! İbre yeniden NATO’ya mı dönüyor?

Hulusi Akar
Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, gündeme ilişkin yaptığı açıklamalarda, Türk dış politikasında ince ayarlamaların yeniden yapıldığını gösteren ipuçları verdi. ABD’ye “S-400 ve Suriye” politikasını değiştirmesi şartıyla barış çubuğu uzatılan açıklamalar, adeta Rusya’dan uzaklaşan ve yine NATO-Batı eksenine geçmeye çalışan bir politika sinyalleri verdi. Akar, Rusya’yı Suriye’de “rejimi uluslararası toplum nezdinde meşrulaştırma” ve “terör örgütü ile ilişkilerini bir koz olarak kullanmak” ile itham etti. ABD’ye, “Müttefiklerimizden beklentimiz… PKK/YPG’ye verdiği desteği kesmesidir.” diyen Akar, “ABD’den terör örgütü YPG ile iş birliği yapmak yerine yaklaşık 70 yıldır NATO üyesi ve müttefiki olan Türkiye ile iş birliği yapmasını bekliyoruz.” dedi. Akar, Ukrayna’ya SİHA satışı konusunda ise yine NATO vurgusu yaptı: “Bir NATO ülkesi olarak Türkiye … NATO çerçevesinde Ukrayna’nın savunma kapasitesinin artırılmasına katkı sağlamaktadır.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, savunma ve strateji dergisi M5’e verdiği röportajda, Türkiye’nin ABD ve Rusya Federasyonu’yla ilişkileri ve Doğu Akdeniz konularına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Türkiye-ABD ilişkileri ve Uzun Menzilli Bölge Hava ve Füze Savunma Sistemi (S-400) tedarikine ilişkin soru üzerine Akar, iki ülke arasında karşılaşılan zorlukların pek çoğunun Türkiye’nin milli güvenliğine yönelik konular olduğuna dikkati çekti.

Suriye’deki gelişmeler ile S-400 tedariki gibi hususlar nedeniyle ilişkilerin zorlu bir dönemden geçtiğini belirten Akar, şunları kaydetti:

ABD’YE “MÜTTEFİKLİK RUHU” ÇAĞRISI: “ASKERİ İLİŞKİLERİMİZİN SADECE S-400 VE SURİYE BAĞLAMINDA ELE ALINMASI HATA… SORUNLARIMIZI, DİYALOG YOLUYLA ELE ALALIM”

“Ayrıca, ABD’nin FETÖ ve PKK/PYD-YPG terör örgütlerine yaklaşımı Türk kamuoyunda artan bir hassasiyete ve ABD’ye karşı bir güvensizliğe neden olmaktadır. Askeri ilişkilerimizin sadece Suriye ve S-400 tedariki bağlamında değerlendirilmesinin önemli bir hata olacağını düşünüyorum. ABD, bu konuları iki müttefike yakışır şekilde çözmek yerine, ilişkilerimizi olumsuz etkilemesi kaçınılmaz kararlar almıştır. Biz, sorunların müttefiklik ruhuna uygun şekilde, diyalog yoluyla ele alınmasından yanayız.”

S-400’DE “ZORUNLUK” VURGUSU, “NATO’DAN ALAMADIK” MAZERETİ



Türkiye’nin ciddi bir hava ve füze tehdidi altında olduğunu belirten Bakan Akar, “S-400 tedariki tercih değil zorunluluktur.” ifadelerini kullandı.

Akar, Türkiye’nin Uzun Menzilli Bölge Hava ve Füze Savunma Sistemi ihtiyacını karşılamak üzere yaptığı birçok girişime rağmen NATO üyesi ülkelerden bu sistemlerin tedarikinin mümkün olmadığını hatırlattı.

RUSYA’YA SURİYE SUÇLAMALARI

Rusya Federasyonu ve Suriye’deki duruma ilişkin soruya karşılık Akar, “Suriye’ye gelindiğinde Rusya Federasyonu’nun bir yandan Astana formatında Türkiye ile iş birliğini sürdürürken diğer taraftan rejim ve terör örgütü ile iş birliği içerisinde olduğunu görüyoruz. Rejimin uluslararası toplum nezdinde meşrulaştırılması ve Suriye’nin yeniden inşası konusunda Rusya Federasyonu’nun rejim ile iş birliğini güçlendirdiği gözlemlenmektedir. Rusya Federasyonu, terör örgütü ile ilişkilerini bir koz olarak kullanmaktadır.” değerlendirmesini yaptı.

Bakan Akar, Türkiye’nin taahhütlerine bağlı kalarak, bölgesel meselelerde, özellikle Suriye ve Kafkaslar’da Rusya ile diyaloğu sürdürdüğünün altını çizdi.

Bakan Akar, “Rusya’nın, Türkiye’nin Ukrayna ordusuna satışını gerçekleştirdiği SİHA’lara yönelik tepkisini ve bu tepkiler karşısındaki NATO müttefiklerinin yine Türkiye’yi yalnız bırakmasını nasıl değerlendiriyorsunuz?” sorusunu da Türkiye’nin her zaman sorunların uluslararası hukuka uygun, iyi komşuluk ilişkileri içerisinde ve diyalogla çözümünden yana olduğunu belirterek yanıtladı.

Akar, sözlerini şöyle sürdürdü:

BİR NATO ÜLKESİ OLARAK TÜRKİYE … NATO ÇERÇEVESİNDE, UKRAYNA’NIN SAVUNMA KAPASİTESİNİN ARTIRILMASINA KATKI SAĞLAMAKTADIR”

“Her türlü uluslararası platformda da Rusya Federasyonu ile Ukrayna arasındaki krizin barışçıl yollarla, uluslararası hukuka uygun olarak ve Ukrayna’nın toprak bütünlüğüne saygı çerçevesinde çözülmesi gerektiğini vurguluyoruz. Ülkemiz gerek Rusya Federasyonu gerek Ukrayna ve gerekse müttefik ülkeler ile birçok alanda olduğu gibi savunma sanayi alanında da çok çeşitli iş birliği faaliyetleri yürütmektedir. Ukrayna’ya satılan SİHA’lar da bunlardan biri.

Ukrayna’nın bu sistemleri tedariki ve kullanması kendi tasarrufundadır. Dolayısıyla Türkiye ihraç etmiş olduğu bu sistemlerle ilgili suçlanamaz. Ukrayna’nın NATO’nun ‘Geliştirilmiş Fırsatlar Ortaklığı’ ülkesi olduğu da göz önünde bulundurulmalıdır. Bu kapsamda Ukrayna’nın savunma kapasitesinin artırılması ‘NATO Bireysel Ortaklık Ülke Planı’ maddelerinden birini oluşturmaktadır. Bir NATO ülkesi olarak Türkiye tarafından ikili ve NATO çerçevesinde Ukrayna’nın savunma kapasitesinin artırılmasına katkı sağlanmaktadır.”

“ABD’DEN TERÖR ÖRGÜTÜ YPG İLE İŞ BİRLİĞİ YAPMAK YERİNE YAKLAŞIK 70 YILDIR NATO ÜYESİ VE MÜTTEFİKİ OLAN TÜRKİYE İLE İŞ BİRLİĞİ YAPMASINI BEKLİYORUZ”

Milli Savunma Bakanı Akar, terörle mücadele ve ABD’nin PKK/YPG’ye verdiği desteğine ilişkin soruya da “Müttefiklerimizden beklentimiz, terörist ayrımı yapmadan tüm terör örgütleriyle mücadele etmesi, özellikle ABD’nin PKK/YPG’ye verdiği desteği kesmesidir. ABD’den terör örgütü YPG ile iş birliği yapmak yerine yaklaşık 70 yıldır NATO üyesi ve müttefiki olan Türkiye ile iş birliği yapmasını bekliyoruz.” sözleriyle yanıt verdi.

“YUNANİSTAN’IN, NATO İÇERİSİNDEKİ DAYANIŞMAYA ZARAR VERDİĞİ KANAATİNDEYİM”

Doğu Akdeniz’de yaşanan gelişmeler ve Yunanistan’ın bu süreçteki duruşuna ilişkin soru üzerine Akar, şunları kaydetti:

“Yunanistan’ın bölgede barış ve istikrara menfi etkide bulunacak ve iki ülke arasındaki olumlu atmosfere zarar verecek tek yanlı girişimlerden kaçınmasını bekliyoruz. Türkiye, NATO’nun Güneydoğu Avrupa kanadının terörizm ve göç dahil her türlü tehdide karşı savunulmasında en ön safta yer almaktadır. Aynı cephede yer alan ve Türkiye’ye destek vermesi gereken Yunanistan’ın, NATO içerisindeki dayanışmaya zarar verdiği kanaatindeyim.”

Bu Yazıya Tepki Ver


E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir