Akgün, Ulusal Yerel ve Bölgesel Yönetimler Konferansı için Strasbourg’a gitti

IMG_8906
2000 yılından beri aralıksız olarak Avrupa Konseyi Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi’nde Türk Milli Delegasyon Üyesi olan Büyükçekmece Belediye Başkanı Dr. Hasan Akgün, Strasbourg’ta bir kez daha Türkiye’yi temsil edecek.
Avrupa Konseyi Kongresi’nin 30. yıl dönümü, Avrupa Konseyi’nin 75. yıl dönümü ve Uluslararası Demokrasi Günü vesilesiyle, Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi’nin Litvanya Başkanlığı himayesinde,
Avrupa Konseyi Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi, Avrupa Konseyi Üye Devletleri ve yerel demokrasi için kongre çalışmalarına katılan partner-devletlerin ulusal yerel ve bölgesel yönetimler konferansını 12-13 Eylül 2024 tarihlerinde Strasbourg’da gerçekleşecek.
Rusya – Ukrayna savaşı gündemin önemli maddeleri arasında
Avrupa Konseyi Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi’nin 12 Eylül Perşembe gün yapılacak açılık oturumunda Türkiye Belediyeler Birliği ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, “Ulusal dernekler, yerel demokrasi ve çok düzeyli yönetişimi güçlendirmede ne gibi bir rol oynayabilir?” konulu bir konuşma yapacak.
Kongrede, Rusya’nın Ukrayna’da sürdürdüğü savaş başta olmak üzere demokrasi, insan hakları ve hukuk devleti ilkelerinin koruyucuları olarak yerel ve bölgesel yetkililerin temel rolü, demokratik, barışçıl, insan haklarına dayalı, kapsayıcı, sürdürülebilir ve dayanıklı toplumların oluşturulması, yerel demokrasiyi koruma ve teşvik etmede kongre, ulusal dernekler ve temsilci dernekleri arasındaki güçlü ortaklığın önemi tartışılacak.
Yerel demokrasiyi güçlendirmek amaçlanıyor
Kongrenin gündeminde yer alan diğer bazı başlıklar ise yerel demokrasiyi ve iyi yönetişimi güvence altına alıp güçlendirmek için: Avrupa Yerel Özerklik Şartı ve Ek Protokolü’nün uygulanmasına dair Kongre önerilerinin hayata geçirilmesini sağlamak, yerel demokrasiyi güçlendirmek ve bazı üye devletlerdeki olası demokratik gerilemeleri önlemek ve buna karşı koymak; Yerel ve bölgesel seçimlerin gözlemlenmesine dair Kongre önerilerinin uygulanmasını sağlamak;
Üye devletlerin tüm seviyelerde iyi yönetişimi sağlama yönündeki Kongre iş birliği projeleri ve faaliyetlerinin uygulanmasına katkıda bulunmak;
Vatandaş katılımını, özellikle gençlerin kamu hayatı ve topluluk içindeki karar alma süreçlerine dahil edilmesini ve açık yönetimi teşvik etmek, Kongre’nin bu yıl 10. yılını kutlayan “Yeniden Canlanan Siyaset” girişimi ve “Avrupa Yerel Demokrasi Haftası” gibi araçlar aracılığıyla; İnsan haklarını uygulama ve hukuk devleti ilkesini koruma konusu tartışılacak.
Ayrıca Kongre gündeminde çevrenin korunmasında ve iklim değişikliğinin sonuçlarıyla mücadelede sürdürülen girişimleri desteklemek gibi konularda görüşülecek.