Aklımda DELTA sorular

delta

Tam açılma dönemine yeni kavuşmuşken Delta ve Delta Plus varyantlarının dünyada hızla yayılması endişeye yol açtı. Uzmanlar, bu iki Kovid-19 mutasyonuyla ilgili merak edilenleri yanıtladı.

Türkiye’de son açıklanan rakamlara göre 284 kişide Delta, 3 kişide ise Delta Plus varyantı tespit edildi. Bangladeş, Brezilya, Güney Afrika, Hindistan, Nepal ve Sri Lanka’dan uçuşlar durduruldu. Uzmanlar, dünya genelinde hızla bulaşmasıyla endişe uyandıran Delta varyantı ile Delta Plus varyantı arasındaki farkları ve alınabilecek önlemler konusunda merak edilen 5 soruyu yanıtladı:

1-Delta Plus nedir? Hangi ülkelerde tespit edildi?

Delta varyantının bir türü ve K417N adı verilen bir ‘spike’ protein mutasyonuna sahip. Delta’ya bu mutasyonun eklenmesiyle ‘plus’ olarak adlandırıldı. Nisan 2021’de Hindistan’da ortaya çıktı. ABD, İngiltere, Portekiz, İsviçre, Japonya, Polonya, Nepal, Rusya dahil olmak üzere 9 diğer ülkede kaydedildi.

2-Delta Plus, Delta varyantına göre daha mı bulaşıcı?

Kolay yayılıyor, akciğer hücrelerine daha kolay tutunabiliyor, Ancak orijinal Delta varyantından daha bulaşıcı olduğuna, daha ağır hastalığa neden olduğuna veya daha tehlikeli olduğuna dair yeterli veri yok. Böyle bir ihtimal de beklemiyor.

3-Aşıların bu varyantlara etkisi nedir?

SİNOVAC’IN Delta varyantına karşı koruyuculuk düzeyi hakkında veri bulunmuyor. Ancak inaktif virüs aşısı olduğundan bir miktar koruması beklenilebilir. Biontech ise birinci dozda yüzde 33, ikinci dozdan 2 hafta sonra ise yüzde 88 koruma sağlıyor. Ağır hastalık ve ölüm açısından bu oranlar daha da yüksek.

4-Bu varyantlarla Türkiye’de yeni bir dalga olabilir mi?

Alınacak en temel önlem, çift doz aşıyla tüm toplumu korunur hale getirmek. Çok kolay bulaşabildiği ve antikordan kaçabildiği için testlerle hızlı saptama, temas takibi ve aşılamaya odaklanmak gerekiyor. Böylelikle yeni bir dalga ihtimalinin önüne geçilebilir.

5-Bu süreçle mücadelede genel tedbir önerileri nelerdir?

Salgının bir an önce kontrol altına alınabilmesi, virüsün mutasyona uğrayarak yeni varyantların ortaya çıkışının engellenebilmesi için hızlı, etkin, yüksek oranda aşılama ile birlikte maske, sosyal mesafe, el hijyeni, Kapalı alanlarda aktif havalandırma gibi temel uygulamalardan taviz verilmemesi hayati önem taşıyor.