Alman İstihbarat servisi utanç içinde

58893605_403
Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Die Welt, Federal İstihbarat Teşkilatı’nın başarısız olmakla kalmadığını, sahada toplanan bilgilerin değerlendirilmesinde ve önlemlerin seçilmesinde de ciddi hatalar yaptığını yazdı.

Alman Die Welt, “Federal İstihbarat Servisi (BND) Afganistan’daki gelişmeyi yanlış değerlendirdi. İstihbarat servisi geçen cuma günü, Taliban’ın başkent Kabil’i işgal etmesinin haftalar süreceğini varsaymıştı” diye yazdı. BND’nin “İslamcılar şu anda bir ilerlemeyle ilgilenmiyorlar. Ayrıca bunu yapmak için askeri araçlardan da yoksunlar. Yakın gelecekte Kabil’in devralınması olası değil” diye rapor verdiği belirtildi.

HESAP SORDULAR

Die Welt, “BND utanıyor. BND ve federal hükümet temsilcileri, kapalı kapılar ardında, gizli bir oturumda iki saatten fazla istihbarat servislerini izlemekten sorumlu Parlamento Kontrol Komitesi (PKGr) üyelerinin sorularını yanıtlamak zorunda kaldı. Sadece BND’nin başarısızlığı yoktu. Toplanan bilgilerin değerlendirilmesinde ve önlemlerin seçilmesinde de ciddi hatalar yapıldığı açıktır” bilgisini paylaştı.

MAZERETE BAK!

Haberde “Federal İstihbarat Teşkilatı temsilcileri, bu hafta milletvekilleriyle yapılan çeşitli toplantılarda durumun yanlış değerlendirilmesinde paylarını açıkça kabul ediyorlar. Formül ‘Görmedik’ idi. “İçişleri Komisyonu ile Meclis Denetim Kurulunun bu hafta bir araya gelmesi önemli ve doğruydu. Açıkçası, Afganistan’daki gelişmeler Alman hükümetini hazırlıksız yakaladı” ifadeleri kullanıldı.



ABD ve İngiliz istihbaratı da görmedi

Die Welt, “BND bir kez daha ABD veya Büyük Britanya gibi ortaklara bir şeyin gözden kaçırılıp kaçırılmadığını sordu. Ancak orada da durum farklı bir şekilde değerlendirilmedi. Aslında ABD’li yetkililer cuma günü Kabil’e yönelik herhangi bir tehdit görmediler. ABD servisleri geçen hafta ortasında Kabil’de bir iktidarın devralınacağını tahmin etmemişti” diye bilgi verdi.

Bu Yazıya Tepki Ver


E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir