Almanya’da Erdoğan korkusu

cumhurbaskani-recep-tayyip-erdogan-1509187
Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İşi gücü bıraktılar, “Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yakında Alman okullarında DİTİB’i yönetecek mi? Erdoğan yakında Kuzey Ren-Vestfalya’daki okullarda kimin öğretmenlik yaptığına karar vermede yardımcı olacak mı?” sorularına yanıt arıyorlar.

Almanya’da yeni bir Türkiye ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan odaklı bir tartışma yaşanıyor. Konu din eğitimi… Kuzey Ren-Vestfalya Eğitim Bakanı Gebauer, yeni bir komisyon modelinde altı İslami kuruluşla iş birliği yaptığını duyurdu. Din eğitimi, Alman devlet müfredatına göre yetiştirilen din öğretmenleri tarafından veriliyor. Öğretmenlerin dini bir lisansa ihtiyaçları var ve bu lisans komisyon tarafından sağlanıyor. Komisyona İslam Kültür Merkezleri Derneği ve Kuzey Ren-Vestfalya İslam Dini Cemaati’nin ardından Diyanet İşleri Türk İslam Birliği (DİTİB) katıldı.

DİTİB’in Kuzey Ren-Vestfalya’daki İslam dini eğitiminde yeniden ortak olması tartışmaları beraberinde getirdi. Medya, “Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yakında Alman okullarında DİTİB’İ yönetecek mi? Erdoğan yakında Kuzey Ren-Vestfalya’daki okullarda kimin öğretmenlik yaptığına karar vermede yardımcı olacak mı?” sorularını gündeme getirdi. Kuzey Ren-Vestfalya ve federal hükümet birkaç yıl önce DİTİB’den Ankara’dan ayrılmasını istemişti. Dernek, Diyanet İşleri Başkanlığı’na dolayısıyla da Cumhurbaşkanı Erdoğan’a bağımlılığı nedeniyle eleştiriliyor.

Müslüman dünyasında bağlantılara ihtiyacımız var

Kuzey Ren-Vestfalya İçişleri Bakanı Herbert Reul, Bild gazetesinde eyalet kararını savundu. Reul, “DİTİB olumlu bulduğum bir organizasyon dışında herhangi bir şey olmasına rağmen, en büyüğüdür. İslami sınıflar düzenlemek istiyorsak Müslüman dünyasındaki irtibat kişilerine ihtiyacınız var” dedi. Kuzey Ren-Vestfalya’da 300 öğretmen 260 okulda yaklaşık 22 bin öğrenciye dini eğitim veriyor.

DİTİB Diyanet’in emrinde



İslam âlimi Jörn Thielmann, “Türk devletinin dilerse Diyanet üzerinden DİTİB’e birçok noktada ve her düzeyde doğrudan erişimi var” dedi. İslami Öğretmenler Derneği Başkanı Musa Bağraç da komitenin ders kitaplarının onaylanması yoluyla öğretim üzerinde dolaylı bir etkisi olduğunu söyledi. Bağraç, keyfi kararların önüne geçmek için komisyonunda bağımsız bir tahkim kurulu kurulmasını istedi.

Diyanet’te telefona bakan yok

Almanlar, Diyanet İşleri Türk İslam Birliği’ni (DİTİB), Türkiye adına casusluk yapmak suçluyor. Bu nedenle de din eğitiminde yer almasını istemiyor. Konuyu Diyanet İşleri Başkanlığı’na sorup, Almanların iddialarına karşı en doğru bilgiyi almaya çalıştık. Başkanlığın 0 312 295 70 00 numaralı telefonunu aradık. Santral, konuyla ilgili birimleri bağlamaya çalıştı ama Diyanet’te bir Allah’ın kulu telefona bakmadı.

Bu Yazıya Tepki Ver