Almanya’da tüketici güveni çöktü

almanya seçimler
Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Almanya’da Mart’ta bu ay için eksi 15,7 puan olarak ölçülen Tüketici Güven Endeksi, Rusya-Ukrayna savaşı ve yüksek enflasyonun etkisiyle 10,8 puan azalarak eksi 26,5 puana geriledi.
Almanya’da Tüketici Güveni, Ukrayna’da devam eden savaşın hane halklarının yaşam maliyetlerinde yarattığı artışın etkisiyle Mayıs ayında rekor seviyeye geriledi.

Merkezi Almanya’da bulunan pazar araştırma şirketi GfK, gelecek aya ilişkin Tüketici Güven Endeksi sonuçlarını açıkladı.

Buna göre, martta bu ay için eksi 15,7 puan olarak ölçülen Tüketici Güven Endeksi, Mayıs ayı için 10,8 puanlık azalışla eksi 26,5 puana düştü.

GfK’nın tüketici uzmanı Rofl Buerki yaptığı açıklamada, “Ukrayna savaşı ve yüksek enflasyon oranı tüketici güvenine ağır darbe vurdu. Bu, pandemi için alınan tedbirlerin gevşetilmesi ile toparlanma yaşanacağı umutlarının alt üst olduğu anlamına geliyor” dedi.

Endeksin Kovid-19 salgınının ilk aylarında (2020 baharı) kayıtlara geçen rekor düşük seviyenin oldukça altında yeni bir tarihi düşük seviyeye gerilemesi dikkati çekti.

GfK açıklamasında, tüketici güveninin 2 aydır art arda düşüş eğilimini sürdürdüğü belirtilerek, “Savaşın (Ukrayna-Rusya savaşı) oluşturduğu büyük belirsizliğin yanı sıra Rusya’ya yönelik kapsamlı yaptırımlar sonucu enerji fiyatlarında yaşanan artış da tüketicilerin gelir beklentilerinin düşmesine neden oldu. Yüksek enflasyon oranları tüketicilerin satın alma gücünü eritiyor.” denildi.



Bu arada, Almanya’da şubatta yüzde 5,1 olan yıllık enflasyon, Rusya-Ukrayna savaşı sonucu artan gıda, petrol ve gaz fiyatlarındaki son yükselişle martta yüzde 7,3’e çıkarak son 40 yılın en yüksek seviyesine ulaşmıştı.

Ekonomistler, çift haneli enflasyon oranlarının yakın gelecekte mümkün olduğunu belirtiyor.

Bu Yazıya Tepki Ver