Amerika İsrail’den özgürlüğünü geri alıyor

savunmamanset
Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Tel Aviv’e yılda 3.8 milyar dolar askeri yardım sağlayan Washington’ın normalde iki ülke arasındaki ilişkilerde kural koyucu olması gerekir. Ama tarih boyunca İsrail, AB’yi yönetti. Ancak işler değişiyor

Amerika Birleşik Devletleri başkanları, hayati Amerikan çıkarları söz konusu olsa da Ortadoğu’daki savaş ve barış konularında sık sık İsrailli meslektaşlarının liderliğini takip ettiler. Normalde tersi olması gerekir. Zira Amerika, İsrail’e yılda 3.8 milyar dolar askeri yardım yapıyor. Parayı veren düdüğü çalar kuralı Washington-Tel Aviv ilişkilerinde yaşanmadı. Bu yüzden Amerika, İsrail üzerinde baskı gücü kuramadı ve barışı sağlama olasılığına katkıda bulunamadı. Amerika, İsrail’in dış politikasında kölesi gibi hareket etti. Özellikle İsrail Başbakanı Netanyahu, silahlı çatışmalar çıktığında Amerikan siyasetini nasıl etkileyeceğini çok iyi bildi. Netanyahu, Amerika’nın İsrail’in “meşru müdafaa hakkı” iddialarını İsrail liderlerinin krizi kışkırtma sorumluluğunu dikkate almaksızın tekrarladığı gerçeğinden faydalandı. Amerikalı yetkililer, parti üyeliğine bakılmaksızın, sürekli olarak Netanyahu’nun Filistinliler ve İsrailliler arasındaki uzlaşmayı sabote etmede, İsrail’in Filistinli vatandaşlarını haklarından mahrum bırakmada, ülkesindeki en aşırılık yanlısı ve yabancı düşmanı güçlere müsamaha göstermedeki doğrudan rolünün tanınmasından kaçmaya çalıştı. Ta ki son İsrail-Filistin gerginliğine kadar. Amerika’da kilit Demokratlar kendi partileri içinde İsrail yanlısı hegemonyaya meydan okumaya başladı. Amerikan siyasi manzarası yavaş yavaş değişiyor. Öyle ki “Derhal” çağrısında bulunan 29 Demokrat senatörün ortak açıklaması olmasaydı, Biden’in “ateşkes” ifadesini kullanacağı şüpheliydi.

Yahudi gençler de sömürüyü eleştiriyor

Amerikan Yahudileri arasında da Netanyahu’ya yönelik artan şüphecilik Washington’un İsrail hegemonyasından kurtulması adına umut verici. Yakın tarihli bir Pew Research anketi, Amerikan Yahudilerinin sadece %34’ünün İsrail’i cezalandırmak için yaptırımlara ve önlemlere şiddetle karşı çıktığını ortaya koydu. Likud kontrolündeki lobinin Amerika’yı inandırmaya çalıştığı imajının aksine, Amerikan Yahudileri bir monolit değil. Özellikle gençler İsrail’in sömürgeci, saldırgan politikalarını son derece eleştiriyor.

Bu Yazıya Tepki Ver