Amerika’dan sonra dünyada ikinciyiz

1
Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türkiye’nin Azerbaycan’da üs kurma fikri, Rusya için tehlikeli bir meydan okuma olacak… Bu görüşün yanı sıra Andrey Rezchikov ve Elena Leksina tarafından VZGLYAD Gazetesi’nde kaleme alınan analizde şu yorum yapıldı:

“NATO ülkesi Türkiye, eski SSCB topraklarında, Azerbaycan’da ilk askeri üssün kurulduğunu duyurdu. Türkler, Rusya’nın iradesine karşı Transkafkasya’daki üslerini kuramayacaklar mı yoksa bu konuyu pazarlık için kullanamayacaklar mı?

Karabağ savaşından sonra Azerbaycan’a Rusya’dan çok Türkiye’nin düşüncesinin yön verdiği açıktır. Bugün Türk birlikleri üç kıtada 10’dan fazla ülkede konuşlanıyor. Türk üsleri Irak, Suriye, Somali, Lübnan ve Katar’da bulunuyor. Bu aktivitede, ülke yalnızca Amerika Birleşik Devletleri’nden sonra ikinci sıradadır. Diğer NATO ülkelerinin askerlerinin Afganistan’dan çekilmesinin ardından Türk ordusunun Afganistan’da kalacağı öğrenildi.

Azerbaycan’a gelince, Türk ordusu, Karabağ savaşının arifesinde iki ülkenin birlikleri ortak tatbikatlar yürüttüğü için bir yıldır bu cumhuriyetten ayrılmadı. Ekim ayında bir basında Azerbaycan’ın 600 Türk askeri eğitmeninin konuşlandırıldığına dair kanıtlar var. Görevleri sadece Azerbaycan’ın Karabağ’a yönelik taarruzunun koordinasyonunu değil, aynı zamanda istihbaratı da içeriyordu. Ağdam şehrinde Rus-Türk izleme merkezi faaliyet gösteriyor.”

Bu Yazıya Tepki Ver