Ankara-Sivas YHT hattı açılıyor: Eksik proje yeni Pamukova olmasın

pamukova

Açılışı altı kez ertelenen ve maliyeti 10 milyar TL’yi geçen Ankara-Sivas Yüksek Hızlı Tren Hattı (YHT), tamamlanmamasına karşın 4 Eylül’de Cumhurbaşkanı ve Ak Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından törenle açılıyor. Tren, hattın tamamlanmaması nedeniyle, Kayaş-Balışeyh istasyonları arasını konvansiyonel hat (klasik tren hattı) üzerinden saatte 60 kilometre hızla gidebilecek. Risk uyarılarına karşı ise yolcuların Ankara’dan Kırıkkale’ye otobüsle taşınması seçeneği üzerinde duruluyor.
Yaşanılan süreç 2004 yılındaki Pamukova tren kazasını akıllara getirdi. Eski raylar üzerine yapılan YHT kzasında 41 kişi hayatını kaybetmişti.

4 Eylül’de törenle açılıyor

T24’ten Eray Görgülü’nün haberine göre; Temeli 2008 yılında atılmasına karşın açılışı bugüne kadar altı kez ertelenen Ankara-Sivas YHT, Sivas Kongresi’nin yıldönümü olan 4 Eylül günü Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da katılacağı törenle açılacak. Uzunluğu 393 kilometre olan Ankara-Sivas YHT güzergahı boyunca, Ankara Gar, Kayaş, Elmadağ, Kırıkkale, Yerköy, Yozgat, Sorgun, Akdağmadeni, Yıldızeli ve Sivas olmak üzere 10 istasyon bulunacak.

Konvansiyonel hat üzerinden gidecek

250 kilometre hızla elektrikli ve sinyalli olarak işletilecek hattın Ankara Kayaş-Kırıkkale Balışeyh kesiminde ise çalışmalar henüz bitirilemedi. Edinilen bilgiye göre TCDD yetkilileri, açılış günü ve sonrası için iki seçenek üzerinde duruyor. Trenin Kırıkkale Balışeyh istasyonuna kadar konvansiyonel hat üzerinden en fazla 60 kilometre hızla gidebileceği değerlendirilirken, risk uyarılarına karşı da yolcuların Ankara’dan Kırıkkale’ye otobüsle taşınabileceği ve bu kesimdeki inşaat bitene kadar yolculuğun bu şekilde yapılabileceği ifade edilebiliyor.

Eksik projeyle kazalara davetiye çıkarmayın

Hızlı tren hattının tam olarak bitirilmeden açılmasını eleştiren Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası (BTS) Genel Sekreteri İsmail Özdemir, “Eksik projeyle yine kazalara davetiye çıkarılmasın” uyarısında bulundu. İktidarın geçmişteki bildik tavırlarına devam ettiğini ifade eden Özdemir, şunları söyledi:

“Ankara-Sivas YHT hattında çalışan arkadaşlarımızdan aldığımız bilgilere göre, inşaatın henüz tamamlanmadığını görüyoruz. İktidar geçmişteki bildik tavırlarına devam ediyor. Yıllardır çalışmayı bitiremedikleri ve müteahhitlere para yetiştiremedikleri için göstermelik bir şekilde ‘Sivas’ta hızlı tren işletmeciliğine başladık’ demek istiyorlar.

Hemzemin geçitler risk barındırıyor

“Fakat, bugüne kadar ortaya konulan ihmaller nedeniyle geçmişte yaşanan kazalardan ders çıkarılması gerekirdi. Hızlı tren setinin Kayaş’tan Balışeyh istasyonuna kadar konvansiyonel hat üzerinden gidecek olması büyük risk barındırır. Düşük süratte gitse bile hemzemin geçitler var. Bunlar büyük risk. Altyapı güvenli hale getirilmedikçe bu hattın açılması çok büyük bir yanlış. Geçmişteki hataların, kazaların olmamasını temenni ediyoruz. Endişe verici bir durumla karşı karşıyayız.”

Krize dönüşmüştü

Ankara-Sivas YHT hattı yıllardır bitirilemediği için AK Parti içinde de krize dönüşmüştü. Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2019 yılında yerel seçim mitingi için Şubat ayında gittiği Sivas’ta halka hitap ederken “Ulaştırma Bakanı da burada. İşi takip etmez, bitirmezse eyvallah, güle güle” sözleriyle Bakan Cahit Turhan’a uyarıda bulunmuştu. Bundan yedi ay sonra Erdoğan yine Sivas’ta katıldığı bir programda Turhan’a seslenerek, “Senden aldığım sözü buraya aktardım ona göre. Tamam, işi sıkı tutacağız. Artık top benden çıktı. Herhalde verdiği sözü yerine getirmezse biz ipi farklı çekeriz, ona göre” ifadesini kullanmıştı. Erdoğan’ın 29 Mart 2020 tarihinde görevden aldığı Turhan, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sisteminin ilk azledilen bakanı olmuştu.

Pamukova tren kazasında 41 kişi ölmüştü

Yaşanılan süreç 2004 yılındaki Pamukova tren kazasını akıllara getirdi. 22 Temmuz 2004 günü Sakarya’nın Pamukova ilçesinde meydana gelen tren kazada Ankara-İstanbul arasında hızlandırılmış tren seferini yapan Yakup Kadri Karaosmanoğlu adlı tren aşırı hızdan dolayı raydan çıkmış, toplam 230 yolcudan 41 kişinin ölümüne, 89 kişinin de yaralanmasına sebep olmuştu. Kaza, Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) bünyesinde sürmekte olan özelleştirilme süreci ve yeni hayata geçirilen hızlı tren projesinin ilk adımında meydana gelmişti. Yolcu sayısı olarak en yoğun hat olan Ankara-İstanbul tren hattı arasında hızlı tren uygulamasına yetersiz altyapıya rağmen aceleyle yapılan ve eski raylar üzerinden geçiş yüzünden meydana gelen kazadan sonra kamuoyu tepki göstermişti.