Ankara’ya ne mesaj verildi?

manüet ab zirvesi 2
Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

 AB liderleri Türkiye’de siyasi partilerin, insan hakları savunucularının ve medyanın hedef alınmasının insan hakları için bir geri adım olduğunu ve Türkiye’nin yükümlülüklerine ters düştüğünü ifade etti

Dışişleri Bakanlığı ise bildirgeyle ilgili yazılı açıklama yaparak Türkiye ile ilgili maddelerinin beklenilen ve gereken adımları içermekten uzak olduğunu belirtti. Avrupa Birliği (AB) Liderler Zirvesi sonuç bildirgesininTürkiye ile ilgili maddelerinde Türkiye’nin demokrasi, hukukun üstünlüğü ve kadın haklarıyla ilgili yükümlülüklerine dikkat çekildi.

SURİYELİ MÜLTECİLER

Bildirgede ayrıca gümrük birliğinin güncellenmesi ve Suriyeli mültecilere yardım konuları öne çıkanlar arasında yer alırken, AB liderlerinin Ankara ile işbirliğinin ortak çıkarların bulunduğu alanlarda daha önce belirlenen koşullarda aşamalı, orantılı ve geri dönülebilir şekilde geliştirmeye hazırlıklı olduğu vurgulandı.

Manşet uydu1

İnsan hakları vurgusu



Liderler, Gümrük Birliği’nin güncellenmesi ile ilgili teknik çalışmaların başlatılmasına olumlu baktığını belirterek, Avrupa Komisyonu’na Türkiye’deki Suriyeliler için sağlanacak finansmanla ilgili resmi teklifi gecikmeksizin sunması çağrısında bulundu. Bildirgede hukukun üstünlüğü ve insan haklarının kaygı yaratan temel konular olmaya devam ettiğine dikkat çekildi.

Doğu Akdeniz meselesi

Doğu Akdeniz’de güvenli ve istikrarlı bir çevrenin ve Türkiye ile işbirliği içinde ve karşılıklı fayda sunan ilişkiler geliştirilmesinin AB’nin stratejik çıkarına olduğu belirtildi. Doğu Akdeniz’de gerginliğin azaltılmasının olumlu karşılandığı ve bunun sürdürülmesi gerektiği ifade edildi.

Gümrük Birliği

Türkiye ile AB arasında 1 Ocak 1996’da yürürlüğe giren Gümrük Birliği Anlaşması’nın güncellenmesi konusunda yeşil ışık yakan AB liderleri bu bildirgede yetkilendirmeye yönelik teknik düzeyde çalışmaların başlamasının not edildiğini bildirdi.

Bu Yazıya Tepki Ver