Çocukluk Çağı Obezitesi Riski İki Kat Artıyor!
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Halenur Bozdağ, obezite sorunuyla karşı karşıya kalan anne adaylarının gebelik sürecinde düzenli ve yakın takibe ihtiyaç duyduğunu vurgulayarak, “Obezite, hem anne adayı hem de bebeği için ciddi sağlık tehdidi oluşturabilir. Özellikle, bu anne adaylarının çocuklarında günümüzde giderek artan bir sorun haline gelen çocukluk çağı obezitesi riskinin büyük ölçüde arttığını belirtmek önemlidir. Yapılan araştırmalar, gebeliğin erken dönemlerindeki maternal obezite ile çocukluk çağı obezitesi arasında doğrudan bir ilişki bulunduğunu ortaya koymaktadır. Araştırma bulgularına göre; gebeliğin ilk üç ayında obez olan annelerin çocuklarının 2 yaşına geldiklerinde obez olma riski iki kat artmakta, bu risk 3-5 yaşlarına geldiklerinde ise 2.3 katına çıkmaktadır” uyarısında bulunuyor.
Bebeklerde Kalp Hastalığı, Hipertansiyon ve Diyabet Riskini Artırıyor!
Bebeklerin fizyolojilerinin, hamilelik sürecinde annenin aldığı besinlere uyum sağladığını belirten Doç. Dr. Halenur Bozdağ, bu adaptasyonun bebeklerin metabolizmasını kalıcı olarak etkileyebileceğine işaret ederek, “Anne karnındayken programlanmış olan bu değişiklikler, bebeklerde obezitenin yanı sıra ilerleyen yaşamlarında kalp hastalıkları, hipertansiyon, insüline bağımlı olmayan diyabet gibi çeşitli hastalıklara zemin hazırlayabilir” diyor.
Annede Kalıcı Sağlık Sorunlarına Neden Olabiliyor!
Obezitenin, hamilelik sürecinde sadece anne karnındaki bebek için değil, aynı zamanda anne adayı için de ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini belirten Doç. Dr. Halenur Bozdağ, bu hastalıkları şu şekilde açıklıyor: “Obezite sorunu yaşayan anne adaylarında; gebelik şekeri riski 2.6 kat, yüksek tansiyon riski 2.5 kat ve preeklampsi riski 3.2 kat artmaktadır. Gebelik sürecinde ve doğum sonrasında damarlarda pıhtı oluşumu gibi ek sorunlar yaşanabilirken, tip 2 diyabet ve yüksek tansiyon gibi sağlık problemleri de kalıcı olabilir.”
Yakın Takip ve Etkili Tedavi İle Önlenebilir
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Halenur Bozdağ, aslında hamilelikte obezitenin önlenebilir bir sağlık sorunu olduğuna dikkat çekerek, “Düzenli beslenme, yeterli fiziksel aktivite ve gebeliğe ideal kilo ile başlama gibi önlemler almak, sorunların ortaya çıkmasını engellemenin etkili bir yoludur” diyor. Obeziteyle ilişkili riskleri en aza indirmek için gebeliğin erken dönemlerinden itibaren yakın takibin büyük önem taşıdığını belirten Doç. Dr. Halenur Bozdağ, ilk muayenede obezitenin potansiyel sağlık sorunlarını araştırdıklarını ve şunları ekliyor: “Bu kapsamda; diyabet riskini değerlendirmek adına açlık kan şekeri, üç aylık kan şekeri değerlendirmesi HbA1C ve gerektiğinde şeker yükleme testi uygulanır. Kalp sağlığı açısından ise kan yağları ölçümü yapılır ve ihtiyaç halinde kardiyolojik değerlendirme yapılabilir. Ayrıca, tansiyon takibi düzenli olarak yapılır ve yüksek tansiyona bağlı belirtiler irdelenir. Bebeğin gelişimi, kilo alımı, anne adayını etkileyebilecek risk faktörleri ve genel iyilik durumu her kontrollerde değerlendirilir.”
Sağlıklı Beslenme ve Düzenli Egzersiz Önemli
Hamilelik döneminde fazla kilolu veya obezite sorunuyla başlayan anne adaylarının aylık kilo alımlarının planlanması gerektiğini vurgulayan Doç. Dr. Halenur Bozdağ, diyetisyen eşliğinde bireye özel beslenme programları oluşturulduğunu ve kalori kontrollerinin sağlandığını belirtiyor. Aynı zamanda, fiziksel aktivitenin önemine işaret eden Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Halenur Bozdağ, “Düzenli açık hava yürüyüşleri günlük alışkanlık haline getirilmelidir. Her gün en az 30 dakika açık havada yürümek veya günde üç kez 20’şer dakikalık ev içi egzersiz yapmak, sağlıklı bir hamilelik için son derece önemlidir” diye konuşuyor.
Obezite Sorunu Olanlar İçin Kilo Kontrolü Önemli!
Hamilelik sürecinde ideal kiloya ulaşmak için başlangıçtaki kiloya göre belirlenen kilo alım miktarı değişebilmektedir. Vücut Kitle İndeksi’ne göre zayıf olan anne adaylarının hamilelik boyunca 12.5-18 kilo; ideal kiloda olanların 11.5-16 kilo; fazla kilolu olanların ise 7-11.5 kilo alması tavsiye edilmektedir. Obezite sorunu yaşayan anne adaylarının ise 5-9 kilodan fazla almamaları gerekmektedir. Doç. Dr. Halenur Bozdağ, genel olarak, Vücut Kitle İndeksi’ne göre zayıf ve normal kilolu gebeler için aylık en fazla 2 kilo, kilolu veya obezite sorunu yaşayanlar için ise en fazla bir kilo alımının önerildiğini belirtiyor.