Antalya’da, 5 yıldızlı bir otelde gizli bir tünelin keşfedilmesi sonrasında skandal görüntüler paylaşıldı

681efa1de7534096f2e9b5d7
Abone Ol

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Antalya Kent Konseyi tarafından 200’den fazla paydaşın iş birliğiyle hazırlanan ve mart ayında açılışı gerçekleştirilen 21’inci Yüzyılda Antalya Çalıştayı’nın ‘Kentsel Su Yönetimi ve Sürdürülebilirlik’ başlıklı oturumu, önceki gün düzenlendi. Kent Konseyi Toplantı Salonu’nda gerçekleşen toplantının öğleden sonraki bölümünde, oturum başkanlığını Prof. Dr. İbrahim Atmaca’nın yaptığı toplantıda, Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü’nden Prof. Dr. Nihat Dipova, ‘Falezlerin Korunmasından Ne Anlıyoruz’ konulu bir sunum gerçekleştirdi.

Muratpaşa ilçe sınırları içerisindeki falezlerdeki yoğun yapının tehdit oluşturduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Nihat Dipova, iki 5 yıldızlı otelin, tesislerden falezlere tünel açarak sahile ulaşımı sağladığını açıkladı.

‘PLAJA ULAŞIMI İÇİN ASANSÖRLER BULUNUYOR’

Prof. Dr. Nihat Dipova, falezlerde yoğun yapılaşmanın varlığının bilindiğini ve aynı zamanda plaj kullanımının da talep edildiğini belirtti. Prof. Dr. Dipova, “Plaja erişimi sağlayan asansörler mevcut. Bunun yanı sıra tüneller de bulunmaktadır. Uzun süredir kullanılan tüneller, seyahat acentelerinin tanıtımlarında veya otel müşterilerinin yorumlarında bahsedilen, videolar çekilen, fotoğraflar paylaşılan yapılar olarak bilinmektedir” ifadelerini kullandı.

‘KAYMALAR, GÖÇMELER YAŞANIYOR’



Falezlerde önemli bir stabilite sorunu olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Dipova, “Sık sık kaymalar, göçmeler meydana gelmektedir. Bu durum asansörlerin, tünellerin nasıl etkilendiği, insanların sağlığına zarar verip vermediği konusunu da göz önünde bulundurmamız gerekiyor. Bu konuda yapılan Altyapı Çalışma Grubu çalışmaları neticesinde elde ettiğimiz bulguları çalıştayda paylaştık. Bu konuda yürütülen çalışmalarımız devam edecek. Yakın zamanda bir toplantı daha düzenleyeceğiz. Kent Konseyi bünyesindeki 6-7 çalışma grubu, konuya mühendislik perspektifinden bakacak. Diğer çalışma gruplarının muhtemelen konu hakkında görüş bildireceğini düşünüyoruz” şeklinde konuştu.

‘SORUN, İNSAN KULLANIMINDA’

Falezlerin büyük bir kısmının ‘Kesin Korunacak Hassas Alan’ statüsünde olduğunu ifade eden Prof. Dr. Dipova, “Ancak istisnai durumlar söz konusu olabilmekte. Örneğin, 2004 yılında müzenin önündeki bölgenin birinci derece sit alanı olmaktan çıktığını biliyoruz. Sit tanımına uymayan alanlar da var. Falezlerde karşılaştığımız stabilite sorunları aslında falezlerin oluşumuyla ilgili mekanizmadır. Bu doğal süreçlerden biridir. Bu nedenle doğal yapı açısından bir sorun görmüyoruz. Buradaki sorun insan etkisidir” açıklamalarında bulundu.

ANTALYA’NIN SEMBOLİK DEĞERİ

İnsan etkisinin nasıl düzenleneceğinin tartışıldığını belirten Prof. Dr. Dipova, “Önyargısız bir şekilde durumu değerlendiriyoruz. İnsanların falezleri hangi amaçlarla kullanabileceği veya kullanmaları gerekip gerekmediği konusunu ele alıyoruz. Falezlerden denize inmeyi hedefliyor muyuz? Bunun nasıl düzenlenmesi gerektiğini düşünüyoruz. Şu anda birçok asansör ve tünel bulunmakta. Bu yapıların özellikle Antalya’nın sembolik değerlerine zarar verip vermediği konusuna odaklanmamız gerekiyor. Eğer bu yapılar Antalya’nın sembolik değerlerine zarar verecekse, buna karşı dikkatli olmalıyız. Bu konuda yetkililer, halk ve sivil toplum örgütlerinin fikir alışverişinde bulunması gerektiğini düşünüyoruz. Bu sebeple konuyu Kent Konseyi çatısı altında açtık” şeklinde konuştu.

‘TARTIŞILMASI GEREKEN KONU’

Tünel yapılarının kaçak olup olmadığı konusunda bilgi sahibi olmadıklarını belirten Prof. Dr. Nihat Dipova, konuya ilişkin şu açıklamalarda bulundu: “Bu konuda ilgili yerel yönetimler ya da kamu kurumları daha bilgilidir. Yasal düzenlemeler hakkında biz spekülasyon yapmamalıyız. Ancak üzerinde durulması gereken konu, yapıların doğal prosesleri engelleyip engellemediği, görünüme etkisinin yanı sıra doğal yapı üzerindeki olası etkilerinin değerlendirilmesi gerekmektedir. Eğer zarar görülmesi olasılığı varsa, Antalya’nın en önemli sembolik değerine zarar vermemeliyiz. Küçük çıkarlar için büyük kayıplar yaşamamalıyız. Antalya’nın en değerli noktalarından biri olan Konyaaltı plajı ve falezleri, doğal yapı açısından büyük bir öneme sahiptir. Bu sembolik değerlere zarar verilmemesi gerekmektedir.”

‘GİZLİ TÜNELLERİN FAYDASI’

Bir kadın turistin paylaşımında belirttiğine göre, seyahat acentelerine ait internet sitelerinde, bu iki otelin falezlere açtığı tünellerle ilgili fotoğraf ve videolar yer almaktadır. Aynı şekilde bir İngiliz YouTuber’ın Antalya tatil görüntülerinde, otelin tünel videolarına yer verdiği görülmüştür.